Kert

2024.07.07. 17:19

Kávéval, sörrel is megkínálhatjuk a meztelen csigákat

A kellemetlen vendégek ellen régi és új praktikákat is bevethetünk. A meztelen csiga legnagyobb ellensége azonban a rendben tartott kert.

Szőke Tímea

Gondosan ápolt növényeinkben hatalmas pusztítást képesek végezni a csigák

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Nagyon sok kertész bosszankodik a meztelen csigák miatt, melyek hatalmas károkat képesek okozni a kertekben. Sajnos, rendkívül szaporák, ellenállóak és nem válogatósak,  tavasztól őszig pusztítják gyakorlatilag a kert összes lágyszárú növényét. Kreinekker Imrét, a debreceni PlantStore.hu webáruház tulajdonosát kérdeztük arról, hogyan védekezhetünk a csigák ellen a kertben. A szakember elöljáróban elmondta, csiga ellen vegyszert csak a mezőgazdasági kultúrákban kehet használni, a ház körüli veteményesben vagy virágoskertben a növények védelmében más módszereket kell alkalmaznunk.

A meztelen csiga a kertek cseppet sem szívesen látott vendége Debrecen haon
A meztelen csiga a kertek cseppet sem szívesen látott vendége
Forrás: Fotó: MW-Archív

A legfontosabb, hogy rendezett legyen a portánk! Ne legyen elszórva a komposzt, a levágott fű! A csigák az árnyékos, nedves helyeket szeretik; ne hagyjunk nekik olyan tereket, ahol ezeket megtalálják. Ne tároljunk a kertben például vizes fóliát vagy medencetakaró ponyvát, ami folyamatosan biztosítja a csigáknak a számukra kellemes környezetet

 – figyelmeztetett. – Mozgassuk meg rendszeresen a cserepeinket, kaspóinkat, emeljük meg, tegyük arrébb az eszközeinket is; a csiga lassú állat, ha csak egy kicsit arrébb rakjuk a neki rejteket adó tárgyat, másnapra már nem lesz ott. Vigyázzunk, hogy a virágcserepekből, -ládákból ne folyjon ki a víz, ami szintén nedvességet nyújthat a csigának – sorolta.

– A mozgatással és a renddel már nagyon sokat tettünk a csigák ellen – összegzett Kreinekker Imre.

Megjegyezte, sajnos elég egy kis árnyékos hely, például amit egy betonszegély vet, valamint egy kis öntözéskor kifolyt víz, és a csiga máris megjelenik. Éppen ezért ügyeljünk arra, hogy sehol ne legyen pangó víz a kertben! Komposztálni persze érdemes, de ne az ágyások mellett, mert a komposztban felbukkanó csiga inkább a friss növényeket választja, ha  közel vannak. 

Azt interneten terjedő módszerekről is kérdeztük; kávézacc, sör, só, csigaevő kacsa. A szakember úgy véli, lehet ezekkel próbálkozni, de egyik sem bizonyított tényeken alapszik.

A komposztálást a haszonnövényektől távolabb végezzük! Debrecen haon
A komposztálást a haszonnövényektől távolabb végezzük!
Forrás:  Illusztráció: MW-archív 

A neten számos tippet kaphatunk csiga ellen

A világhálón fellelhető praktikák között a legelemibb, hogy éjszaka, zseblámpa fényénél szedjük össze a meztelen csigákat, majd ezután tegyünk velük belátásunk szerint. Például vigyük el őket jó messzire, vagy sós vízbe dobva pusztítsuk el. Logikus lenne, hogy a sót a kertben szórjuk ki, ez valóban ártana a csigáknak, de a növényeinknek és a talajnak is. Ugyanakkor a közlekedőutakra hinthetünk sót vagy mészport.

Érdemes akadályokat telepíteni a csigák útjába: körbeszórni az ágyásokat, a veteményest olyan természetes anyagokkal, amiken a csiga nehezen mozog, például kőzúzalékkal, fűrészporral, hamuval, összetört tojáshéjjal. Javasolják a kávézaccot is, aminek a szagát a csiga nem szereti.

Biológiai védelmet jelent, ha varangyos béka, sün vagy vakond jelenik meg a kertünkben, sokan pedig egy egzotikus fajra, az indiai futókacsára esküsznek, melynek kedvence a meztelen csiga. (A futókacsák tartása persze nem mindenki számára kivitelezhető.) Léteznek csigapusztító fonálférgek is, amiket mezőgazdasági szakkereskedésekben beszerezhetünk.

Szintén természetes védekezési mód olyan növények telepítése a veteményes, virágoskert köré, amik riasztják a meztelen csigát. Számos ilyen létezik, csak néhány példa: zsálya, fokhagyma, kakukkfű, levendula, rozmaring. Ezzel ellentétesen, az alma vagy az uborka vonza a csigákat, így az ágyások közelébe téve odacsalogathatjuk a kártevőket, majd összeszedhetjük őket. 

Állítólag a meztelen csigák – számos embertársunkhoz hasonlóan – nagyon szeretik a sört. Ezt kihasználva, ássunk be egy edényt, a veteményes földjébe, öntsük fel félig (vízzel hígított) sörrel, majd reggel szedjük ki a belepusztult csúszómászókat!

Bolti szereket, csigacsapdákat, növényvédő hálót szintén kipróbálhatunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában