Csak Nyúl fesztivál

1 órája

Olyan pörkölteket főztek Józsán, hogy az ember még a látványtól is rögtön bográcsért nyúl – fotókkal, videóval

Nagyon hangulatos környezetben csörögtek a bográcsok láncai a Debrecen-táblától alig néhány kilométerre. Józsán ugyanis hatalmas nyúlfőző versenyt rendeztek Csak Nyúl fesztivál néven. Találkoztunk olyan versenyzővel, aki kitartott a klasszikusok mellett, és olyannal is, aki egy átmulatott este után vágott bele a főzésbe.

Balogh Efraim

Hevesen rotyogtak a bográcsok szombat dél körül a Tócó-parton. A Csak Nyúl fesztivál (ami egyben főzőverseny is) Józsán nagyon hangulatos, zöldövezetben és zamatos pörköltillattal átitatott környezetben várta a Haon stábját. A Hadházi Káposztás Napokról érkezve körbenéztünk, melyik csapatnál pontosan milyen fogás készül, és annyira jóízűeket beszélgettünk, hogy jóllaktunk kóstolás nélkül is.

Csak Nyúl fesztivál: a legjobb nyulas fogások készültek szombaton Józsán
Csak Nyúl fesztivál: a legjobb nyulas fogások készültek szombaton Józsán
Forrás: Molnár Péter

Csak Nyúl fesztivál: a hagyományos nyúlpörkölttől a rántott töltött káposztáig mindennel találkoztunk

Nagy Sándor és brigádja a hagyományos receptekre esküszik, s mint elmondta, nem szeretik túlbonyolítani a dolgokat. – Ennek a nyúlpörköltnek a fűszerezése klasszikus lesz, csak só, bors, paprika – mondta, és meg kell hagyni, ezzel nem is lehet mellé nyúlni.

Rövidesen továbbálltunk, s eleinte bár még magunk se tudtuk, pontosan mi felé haladunk (ráadásul meg kellett dörzsölni a szemeinket, amikor egy nyársra húzott malacot őrzött az asztalon az egyik csapat), végül kiderült, igazi kuriózumba futottunk bele. Soltész Ilona és csapata ugyanis nyulas töltött káposztát készítettek éppen, ráadásul rántva.

A tölteléket természetesen nyúlhúsból csináljuk, a káposztát hagyományosan kell megfőzni, majd kihűtjük, bepanírozzuk és úgy, ahogy van, megsütjük. Erre pedig kapros öntetet öntünk

– részletezte a folyamatot Soltész Ilona. Közben azon vívódtam magamban, hogy bár egy jó adag kapros-tejfölös töltött káposztától aligha lehet jobbat enni, nem biztos, hogy nyúlhússal kipróbálnám, mert szegény tapsi-hapsikat jobban sajnálom, minthogy káposztába tekerve fogyasszam… Mindenesetre padlógázzal üldözött a kísértés egy falatért, de mivel még bőven volt híja az ételnek, nekünk pedig mennünk kellett tovább, megúsztam „jóízű bűntudat” nélkül.

Pácolt, paradicsomos és „spéci” fűszeres nyúlpörkölt is készült

Aztán persze mégse volt az olyan könnyű, Szabó Jánosné Kati néni szintén megnehezítette a dolgomat néhány méterrel arrébb… Nyakig merült a nyúl a bográcsban, jobban mondva egy nagy adag sűrítményben, ezért nehéz volt kihámozni, hogy pontosan mi is az egyébként debreceni Bocskai Bajtársi Egyesület koncepciója, de Kati néni felvilágosított.

Hagymát, paprikát, paradicsomot és különböző fűszereket használunk, na meg persze én még egy kicsit megvariálom

– jegyezte meg egyszerre huncut és büszke mosollyal az arcán Szabó Jánosné. – A sűrítményt otthon készítettem el éjszaka, összevagdaltam a nyulat, bepácoltam, és beraktam éjszakára a hűtőbe – ismertette a folyamatot, ami elmondása alapján kissé hosszúra nyúlt, mivel előző este jól „belehúztak” a lányokkal az idősek világnapján, és még ki se pihente igazán, mert már 4-kor kelni kellett.

Csak Nyúl fesztivál: a legjobb nyulas fogások készültek szombaton Józsán
A fesztiválon még egy malacot is nyársra húztak
Forrás: Molnár Péter

– Én megcsináltam már az alapot, a fiúk meg kutyulgatják, biztos, hogy nagyon finom lesz – mondta Kati néni. Noha nem mi vagyunk a verseny zsűrije, három dologban biztosak vagyunk: illatra és ránézésre minden állomást szívesen díjaztunk volna, a szervezőket pedig azért, mert pazar környezetben rendezték meg a nagyszerű hangulatú eseményt, ahol még nekünk is jólesett egy kis időt eltölteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában