2024.09.28. 15:30
Hatalmas és ritka különleges kínálattal szembesültünk a Hadházi Káposztás Napokon – fotókkal, videóval
Megtudtuk, mi is az a csácsó és a zakuszka, milyen a mezítlábas slambuc, illetve hogy lehet rózsából, orgonából és pitypangból is szörpöt készíteni. A Hadházi Káposztás Napokkal összekapcsolt közfoglalkoztatási kiállításon jártunk szombat délelőtt, ahol aztán tényleg volt minden, ami szem-szájnak ingere…
Péntek este startolt el Hajdúhadház legnagyobb, háromnapos rendezvénye, a teljesség igénye nélkül Opitz Barbi, Kállay-Saunders András és Oláh Gergő koncertjeivel. Szombat délelőtt pedig, ha már gasztronómia, a Hadházi Káposztás Napok nevű eseményt összekapcsolták a szervezők egy olyan kiállítással, amelyen 24 vármegyei település mutatja be értékteremtő közfoglalkoztatási tevékenységét – többnyire kézműves és mezőgazdasági termékeket. Ottjártunkkor úgy tapasztaltuk, bődületes a felhozatal, és többek között erről is hoztunk részleteket ebben a cikkben.
A Hadházi Káposztás Napokon a közfoglalkoztatásra is nagy hangsúlyt fektetnek
A hivatalos megnyitón először Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, annak idején 700 ezer regisztrált álláskeresővel vették át a stafétát, és európai uniós viszonylatban sem mutatott jól ez az arány. A mintegy 250 régióból 224. helyen állt az észak-alföldi 2010-ben, most a 108.-ra sikerült feljönni.
– Ebben a vármegyében jelenleg 16 600 polgártársunk regisztrált álláskereső. Ez viszont folyamatosan csökken, mivel a kormány iszonyatos mennyiségű közös forrást mozgósít arra, hogy repülőrajtot vegyen egy gazdasági fejlődés Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében, ami az itt élők érdekeit szolgálja. Ezek a fejlesztések később munkahelyet, jövedelmet, illetve a gyermekeinknek és az unokáinknak jólétet fognak teremteni – részletezte Rácz Róbert főispán. Hozzátette, egy ilyen lehetőséget kihagyni felelőtlenség, ennek pedig jó alapja az az alkotási vágy és ösztön, amit tükröz a kiállítás is.
Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke szerint megtanulták az önkormányzatok, hogy a közfoglalkoztatási programok a működésük érdekeit szolgálják. Mint elmondta, ha benézünk a pavilonokban kiállított termékek közé, azt láthatjuk, hogy csodákra képesek a foglalkoztatottak.
Egyre fontosabb lesz a dolgozó emberek és a munkahelyek védelme
55 ezer emberrel többen dolgoznak Hajdú-Bihar vármegyében, mint 10 évvel ezelőtt, az pedig az egyik legnehezebb feladat, hogy megtaláljuk az ingázókat, illetve az inaktívakat. Ezért a vármegyei önkormányzat vezetésével úgynevezett foglalkoztatást elősegítő támogatást fogunk kialakítani. Ennek során azt szeretnénk elérni, hogy akik a közfoglalkoztatás tekintetében sem láthatóak, de a munkaerőpiacon alkalmasak, azokat fel tudjuk készíteni
– osztotta meg Pajna Zoltán, és ha már beszélt a nap mint nap ingázókról, azt is elmondta, hogy Debrecenben 20 év alatt 14 ezerről 42 ezerre nőtt a számuk.
Csáfordi Dénes polgármester szerint nagy kérdés, hogy közfoglalkoztatás nélkül vajon tudnánk-e fogyasztani, egyáltalán érzékelni azokat a termékeket és értékeket, amelyeket egyébként a program keretében előállítanak (és például a kiállításon megtalálhatóak).
– Fontos, hogy önkormányzatként megmentsük a helyi közösségek értékeit, hogy azok megmaradjanak, és az utókor számára is elérhetőek legyenek. Az pedig nagy öröm és könnyebbség, amikor az emberek komoly tapasztalatot és tudást megszerezve megjelenhetnek a munkaerőpiacon – nyomatékosította a polgármester.
Végezetül Szulimán Zsolt, a Belügyminisztérium főosztályvezetője méltatta a közfoglalkoztatásban részt vevők munkáját. Úgy fogalmazott, a kiállításon is látható, hogy rengeteg olyan értéket lehet felfedezni a kistelepüléseken, melyet érdemes megmutatni a nagyközönségnek.
Úgy gondolom, hogy a magyar munkavállalók és munkahelyek védelme egyre fontosabb lesz a közeljövőben. Hajdú-Bihar vármegyében is kiemelkedően fontos, hogy erőfeszítéseket tegyünk a legrászorultabb emberek felzárkóztatása, munkavállalási esélyeik növelése és megélhetésük biztosítása érdekében
– hangsúlyozta Szulimán Zsolt. Mint elmondta, idén az Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásár mellett 10 további zajlott le, különböző vármegyékben, és mintegy 400 kiállító vett részt ezeken.
A Hadházi Káposztás Napokon a közfoglalkoztatásban dolgozók termékeit állítják ki – hatalmas a felhozatal
Stábunk a látványtól felbuzdulva elindult körbenézni a megnyitó után, és hát be kell vallani, tátva maradt a szánk. Még jó hogy, mert először csípős kolbászt, majd a következő standnál slambucot kóstoltunk, nem is akármilyet…
– Balmazújvárosról jöttünk, jó példájaként a közfoglalkoztatási programnak, mivel mi már szociális szövetkezet vagyunk, teljesen önfenntartó módon. Ezzel mutatjuk kifelé, hogy nem csak lapátot lehet megtanulni görbíteni. Réteslisztből, nyolc tojás hozzáadásával készítünk száraztésztát, és ebből főzzük a mezítlábas hortobágyi slambucot. Ebben nincs pirospaprika, és nem pirítjuk le előre a tésztát. Emellett csak szalonna, krumpli, víz és só van a hozzávalók között – mondta Salánki Judit, a szövetkezet elnöke.
Hadházi Káposztás Napok: a szombat eseményei
Fotók: Molnár PéterTovábbhaladva az esztári standnál álltunk meg, ahol a zakuszka a slágertermék. Csörsz Gyula elmondása szerint nagyon szeretik ezt a különleges krémet az emberek, de az almapaprikájuk és a gyönyörű, csokorba szedett erőspaprikájuk is népszerű.
Mi vagyunk a vármegyében talán egyedül, akik ennyi mindent állítanak elő közfoglalkoztatásban
– mondta Pocsaj képviseletében Berke Hajnalka, akinek a pavilonjánál nem véletlenül álltunk meg beszélgetni. Elképesztő mennyiségű szörp, tészta, paradicsomlé, sült padlizsán és paprika, szósz, illetve lekvár szerepel a kínálatban, de a fotók ettől többet mondanak. Megkockáztatjuk, hogy kevesebben hallottak a rózsa-, orgona- vagy pitypangszörpről, mint amennyien kóstolták azokat, de képzeljék el, az említett növények virágából is hihetetlen finom italokat lehet készíteni, mint kiderült.
Egyébként Hajnalka Erdélyből származik, ahonnan egyik családtagjától kapott egy igen különleges receptet, amelyet szerinte talán sehol máshol nem használnak. Ezt meg is osztotta velünk, így megismerhettük legkelendőbb termékük, a csácsó titkát:
– Főznünk kell négy szem krumplit héjában, illetve két tojást is. Megpucoljuk, majd felszeleteljük a krumplit és a tojást is, miután kihűltek. Hozzátesszük a félkész salátát, ami tulajdonképpen a csácsó, annyi majonézt adunk hozzá, amennyit éppen felvesz, majd só, bors, és kész is a vacsora – részletezte.