Ez már felhozatal

1 órája

Hatalmas és ritka különleges kínálattal szembesültünk a Hadházi Káposztás Napokon – fotókkal, videóval

Megtudtuk, mi is az a csácsó és a zakuszka, milyen a mezítlábas slambuc, illetve hogy lehet rózsából, orgonából és pitypangból is szörpöt készíteni. A Hadházi Káposztás Napokkal összekapcsolt közfoglalkoztatási kiállításon jártunk szombat délelőtt, ahol aztán tényleg volt minden, ami szem-szájnak ingere…

Balogh Efraim

Péntek este startolt el Hajdúhadház legnagyobb, háromnapos rendezvénye, a teljesség igénye nélkül Opitz Barbi, Kállay-Saunders András és Oláh Gergő koncertjeivel. Szombat délelőtt pedig, ha már gasztronómia, a Hadházi Káposztás Napok nevű eseményt összekapcsolták a szervezők egy olyan kiállítással, amelyen 24 vármegyei település mutatja be értékteremtő közfoglalkoztatási tevékenységét – többnyire kézműves és mezőgazdasági termékeket. Ottjártunkkor úgy tapasztaltuk, bődületes a felhozatal, és többek között erről is hoztunk részleteket ebben a cikkben.

Hatalmas a kínálat a Hadházi Káposztás Napokon
Hatalmas a kínálat a Hadházi Káposztás Napokon
Forrás: Molnár Péter

A Hadházi Káposztás Napokon a közfoglalkoztatásra is nagy hangsúlyt fektetnek

A hivatalos megnyitón először Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, annak idején 700 ezer regisztrált álláskeresővel vették át a stafétát, és európai uniós viszonylatban sem mutatott jól ez az arány. A mintegy 250 régióból 224. helyen állt az észak-alföldi 2010-ben, most a 108.-ra sikerült feljönni.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár
Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár
Forrás: Molnár Péter

– Ebben a vármegyében jelenleg 16 600 polgártársunk regisztrált álláskereső. Ez viszont folyamatosan csökken, mivel a kormány iszonyatos mennyiségű közös forrást mozgósít arra, hogy repülőrajtot vegyen egy gazdasági fejlődés Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében, ami az itt élők érdekeit szolgálja. Ezek a fejlesztések később munkahelyet, jövedelmet, illetve a gyermekeinknek és az unokáinknak jólétet fognak teremteni – részletezte Rácz Róbert főispán. Hozzátette, egy ilyen lehetőséget kihagyni felelőtlenség, ennek pedig jó alapja az az alkotási vágy és ösztön, amit tükröz a kiállítás is.

Rácz Róbert főispán
Rácz Róbert főispán
Forrás: Molnár Péter

Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke szerint megtanulták az önkormányzatok, hogy a közfoglalkoztatási programok a működésük érdekeit szolgálják. Mint elmondta, ha benézünk a pavilonokban kiállított termékek közé, azt láthatjuk, hogy csodákra képesek a foglalkoztatottak.

Egyre fontosabb lesz a dolgozó emberek és a munkahelyek védelme

55 ezer emberrel többen dolgoznak Hajdú-Bihar vármegyében, mint 10 évvel ezelőtt, az pedig az egyik legnehezebb feladat, hogy megtaláljuk az ingázókat, illetve az inaktívakat. Ezért a vármegyei önkormányzat vezetésével úgynevezett foglalkoztatást elősegítő támogatást fogunk kialakítani. Ennek során azt szeretnénk elérni, hogy akik a közfoglalkoztatás tekintetében sem láthatóak, de a munkaerőpiacon alkalmasak, azokat fel tudjuk készíteni

– osztotta meg Pajna Zoltán, és ha már beszélt a nap mint nap ingázókról, azt is elmondta, hogy Debrecenben 20 év alatt 14 ezerről 42 ezerre nőtt a számuk.

Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke
Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke
Forrás: Molnár Péter

Csáfordi Dénes polgármester szerint nagy kérdés, hogy közfoglalkoztatás nélkül vajon tudnánk-e fogyasztani, egyáltalán érzékelni azokat a termékeket és értékeket, amelyeket egyébként a program keretében előállítanak (és például a kiállításon megtalálhatóak).

– Fontos, hogy önkormányzatként megmentsük a helyi közösségek értékeit, hogy azok megmaradjanak, és az utókor számára is elérhetőek legyenek. Az pedig nagy öröm és könnyebbség, amikor az emberek komoly tapasztalatot és tudást megszerezve megjelenhetnek a munkaerőpiacon – nyomatékosította a polgármester.

Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere
Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere
Forrás: Molnár Péter

Végezetül Szulimán Zsolt, a Belügyminisztérium főosztályvezetője méltatta a közfoglalkoztatásban részt vevők munkáját. Úgy fogalmazott, a kiállításon is látható, hogy rengeteg olyan értéket lehet felfedezni a kistelepüléseken, melyet érdemes megmutatni a nagyközönségnek.

Úgy gondolom, hogy a magyar munkavállalók és munkahelyek védelme egyre fontosabb lesz a közeljövőben. Hajdú-Bihar vármegyében is kiemelkedően fontos, hogy erőfeszítéseket tegyünk a legrászorultabb emberek felzárkóztatása, munkavállalási esélyeik növelése és megélhetésük biztosítása érdekében

– hangsúlyozta Szulimán Zsolt. Mint elmondta, idén az Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásár mellett 10 további zajlott le, különböző vármegyékben, és mintegy 400 kiállító vett részt ezeken.

Szulimán Zsolt, a Belügyminisztérium főosztályvezetője
Szulimán Zsolt, a Belügyminisztérium főosztályvezetője
Forrás: Molnár Péter

A Hadházi Káposztás Napokon a közfoglalkoztatásban dolgozók termékeit állítják ki – hatalmas a felhozatal

Stábunk a látványtól felbuzdulva elindult körbenézni a megnyitó után, és hát be kell vallani, tátva maradt a szánk. Még jó hogy, mert először csípős kolbászt, majd a következő standnál slambucot kóstoltunk, nem is akármilyet…

– Balmazújvárosról jöttünk, jó példájaként a közfoglalkoztatási programnak, mivel mi már szociális szövetkezet vagyunk, teljesen önfenntartó módon. Ezzel mutatjuk kifelé, hogy nem csak lapátot lehet megtanulni görbíteni. Réteslisztből, nyolc tojás hozzáadásával készítünk száraztésztát, és ebből főzzük a mezítlábas hortobágyi slambucot. Ebben nincs pirospaprika, és nem pirítjuk le előre a tésztát. Emellett csak szalonna, krumpli, víz és só van a hozzávalók között – mondta Salánki Judit, a szövetkezet elnöke.

Továbbhaladva az esztári standnál álltunk meg, ahol a zakuszka a slágertermék. Csörsz Gyula elmondása szerint nagyon szeretik ezt a különleges krémet az emberek, de az almapaprikájuk és a gyönyörű, csokorba szedett erőspaprikájuk is népszerű.

Mi vagyunk a vármegyében talán egyedül, akik ennyi mindent állítanak elő közfoglalkoztatásban

– mondta Pocsaj képviseletében Berke Hajnalka, akinek a pavilonjánál nem véletlenül álltunk meg beszélgetni. Elképesztő mennyiségű szörp, tészta, paradicsomlé, sült padlizsán és paprika, szósz, illetve lekvár szerepel a kínálatban, de a fotók ettől többet mondanak. Megkockáztatjuk, hogy kevesebben hallottak a rózsa-, orgona- vagy pitypangszörpről, mint amennyien kóstolták azokat, de képzeljék el, az említett növények virágából is hihetetlen finom italokat lehet készíteni, mint kiderült.

Berke Hajnalka standja
Berke Hajnalka standja
Forrás: Molnár Péter

Egyébként Hajnalka Erdélyből származik, ahonnan egyik családtagjától kapott egy igen különleges receptet, amelyet szerinte talán sehol máshol nem használnak. Ezt meg is osztotta velünk, így megismerhettük legkelendőbb termékük, a csácsó titkát:

– Főznünk kell négy szem krumplit héjában, illetve két tojást is. Megpucoljuk, majd felszeleteljük a krumplit és a tojást is, miután kihűltek. Hozzátesszük a félkész salátát, ami tulajdonképpen a csácsó, annyi majonézt adunk hozzá, amennyit éppen felvesz, majd só, bors, és kész is a vacsora – részletezte.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában