Programajánló

2024.09.12. 07:00

Geszti Péter, a Hold és pandák – ezek a hétvégi programok Hajdú-Biharban

Holnap péntek van, már ma érdemes lehet előre megtervezni, mit csináljunk, miután a hét utolsó munkanapján egyszerre tettük le a tollat és a lantot. A teljesség igénye nélkül gyűjtöttük össze a hajdú-bihari hétvégi programokat szeptember 13. péntektől egészen szeptember 15. vasárnapig.

Kosztin Éva

A Zamat Fesztiválon tavaly is jó volt a buli

Forrás: Napló-archív

Fotó: Molnár Péter

A babonásoknak kiemelt eseménnyel indulnak a hajdú-bihari hétvégi programok, ugyanis péntek 13-án kezdődik a 13. Debreczeni Zamat Fesztivál a Nagyerdei Stadion mellett. A vasárnap estig tartó rendezvényre napközben ingyenes családi programokkal és hazánk legismertebb gasztronómiai szereplőivel, 17 óra után pedig belépődíj ellenében népszerű hazai előadók koncertjeivel várják a közönséget a szervezők. A gasztroshow programokon olyan nagyágyúk ragadnak fakanalat, mint Anger Zsolt, Gianni Annoni, Krausz Gábor, Wossala Rozina és Bernáth József, Stahl Judittal pedig a megnyitón találkozhatnak a vendégek. A zenével kapcsolatban is igyekeztek a popszakma sava-borsát felvonultatni, többek között koncertet ad a Kowalsky meg a Vega, Jolly, Korda György és Balázs Klári, Geszti Péter, de Nótár Mary és Zoltán Erika is kap rá esélyt, hogy megtáncoltassa a közönséget.

hétvégi programok, hajdú-bihar
Nótár Mary legutóbb Tégláson csinált fergeteges hangulatot
Forrás: Czinege Melinda

Hétvégi programok – szeptember 14-e, szombat: sűrű, mint egy jó gulyásleves

Tégláson a város önkormányzata és a Hajdúsági Hagyományőrző Lovas Klub fogathajtó versenyt rendez a Városi Sportpályán. A fogatok reggel 7 órakor érkeznek, az akadályhajtás első fordulója 10 órától lesz, a második forduló 13 óra 30 perckor kezdődik. Az ingyenes rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Szombaton délelőtt 10 órakor startol Debrecenben az I. Csapókerti Női Expo a DEMKI Csapókerti Közösségi Házban, ahol előadásokkal, vásárral és bemutatókkal készülnek elsősorban a hölgyek számára. Szóba kerülnek önismereti módszerek, mozgásformák, de lesz szó az ásványokról, a várandósságról és a változókorról is. Az ingyenes rendezvényre a Facebook-eseményben található linken lehet regisztrálni.

A Templomok éjszakáját idén 3 debreceni túraútvonallal rendezi meg a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára és Múzeuma. A túrákon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: jelentkezni az +36 (52) 614-370-es telefonszámon vagy a [email protected] e-mail-címen lehet. Az első túra 17 óra 30 perckor indul a Debreceni Református Kollégium Oratóriumától, további részletek megtalálhatóak a nagykönyvtár honlapján.

A NASA globális csillagászati ismeretterjesztő programját, a nemzetközi Hold-észlelő éjszakát szervezi meg Hajdúböszörmény főterén 19 órától a Vega Csillagászati Egyesület. Mint a Facebook-eseményben írják, az este folyamán csillagászati távcsövekkel kémlelik a Hold krátereit, tengereit, valamint távcsővégre kapják a csodás Szaturnusz bolygót is.

hétvégi programok, hajdú-bihar
A hétvégi programokon a vörös pandákkal is találkozhatunk
Forrás: Napló-archív

Szombaton kezdődik és vasárnapig tart a debreceni állatkertben a Kínai Őszközépünnep és Pandanapok. A Debreceni Egyetem Konfuciusz Intézetével közösen szervezett esemény célja, hogy a nagyközönség mélyebben megismerhesse Ázsia és azon belül különösen Kína természeti csodáit, kultúrtörténetét és hagyományait. A kétnapos rendezvényen többek között Mei, az idén már első születésnapját ünneplő vöröspandakölyök első napjairól mesélnek majd gondozói, de Ázsia élővilágának egyéb jeles képviselői – például az észak-kínai leopárdok, az ázsiai oroszlánok és fehérkezű gibbonok is láthatóak lesznek akció közben. A kreativitást kedvelő látogatókat kézműves foglalkozásokkal várják, de ázsiai természetfilmek és kínai táncos bemutatók is szerepelnek a programok között, amelyek állatkerti belépővel díjmentesen látogathatóak.

Szeptember 15-e, vasárnap csendesen telik

Teljesen eseménytelen azért így sem lesz a nap, hiszen vasárnap 10 órától hálaadó istentiszteletet tart az Álmosdi Református Egyházközség a 156 éves orgonájuk felújítása és a templom tornyának 200 éves fennállásának alkalmából az Álmosdi Református Templomban. Igét hirdet Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, köszöntőt mond Hadházi Tamás esperes a debreceni egyházmegye gyülekezetei nevében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában