A kávé világnapja

2 órája

Mit keres ennek a hajdú-bihari kávézónak az oldalában egy busz? – fotókkal

Az egyik Facebook-csoportban figyeltünk fel a különleges vendéglátóipari egységre. Valaki közzétett egy képet a Nagyrábén található Nyegó Caféról, és mi alig hittünk a szemünknek: ez most tényleg egy kávézó busszal az oldalában? A kávé világnapja alkalmából kiemelten felszólítva éreztük magunkat, hogy meglátogassuk a helyet, ahol Nyerges Imre tulajdonos pénteken fogadott minket.

Kosztin Éva

Forrás: Kiss Annamarie

A Haon stábja időről időre megfordul Nagyrábén, sőt, rendszeresen beszámol a Sárrét Íze Fesztiválról, de valahogy eddig mégsem vettük észre, hogy a település közepén áll egy kávézó busszal az oldalában. Pedig mint megtudtuk, nem tegnap épült, már évek óta várja vendégeit a Nyegó Café. – Hamarosan 5 évesek leszünk. Az ötlet onnan jött, hogy a 3 gyerekünknek nem volt hova menni szórakozni a közelben, mi mentünk hajnalban értük a feleségemmel a távolabbi településekre. Egy év volt, mire összeraktuk a helyet. Eleinte úgy volt, hogy csak egyszerűbb dolgokat árulunk, hamburgert, melegszendvicset, de elég hamar bővítettük a kínálatot, és egy hónap múlva már az egész környékre hordtuk ki a kaját – idézte fel a kezdeteket Nyerges Imre. Megjegyezte, pont a Covid-járvány első hulláma előtt nyitottak, de nem akartak a személyzetből senkit elküldeni, ezért az volt az első cél, hogy annyi bevételük legyen, amiből a munkabért ki tudják fizetni.

nagyrábé, nyegó café, kávézó busszal az oldalában
Nyerges Imre „Nyegó” tulajdonos a teraszon
Forrás: Kiss Annamarie

– Gyerekkorom óta Nyegó a becenevem, a hely pedig kávézónak indult – magyarázta a névadás történetét a tulajdonos. – Vettünk is egy jó kis kávégépet, de nem annyira kávézósak itt az emberek. Inkább egyfajta közösségi térré váltunk, ahol hétvégén sokáig szól a zene. Régebben a fiatalok rengeteg helyen tudtak találkozni, ismerkedni, de most mindenki a számítógép előtt ül. Amikor a fiatalok hazajönnek, sokan összefutnak nálunk, és zenés esteket tartunk a falusiaknak és a környékbelieknek – tájékoztatott.

Kávézó busszal az oldalában

Nyerges Imre elmondta, már azelőtt megvolt neki a kisbusz, hogy megnyitották a kávézót: felújította, lefestette, és egy lemezépületben tárolta több hasonló régi autójával együtt.

 – Gondolkoztunk azon, hogy vajon mivel tudnánk felhívni a figyelmet a helyre, ha már nem közvetlenül az út mellett helyezkedik el. Aztán elmentünk Görögországba nyaralni, ahol láttunk az egyik dombon kiállítva egy Vokswagen T-1-es mikrobuszt, azt az igazi hippibuszt kivilágítva. Az jutott eszembe, hogy milyen jó lenne ezt nálunk is megcsinálni, de akkor legyen olyan, mintha a teraszról ugratna ki a kerítésen keresztül – osztotta meg a tulajdonos.

nagyrábé, nyegó café, kávézó busszal az oldalában
Így néz közelről egy kávézó busszal az oldalában
Forrás: Kiss Annamarie

Barkasokkal táncoló

Az elképzelést sikerült megvalósítani: a busz hátsó kerekei a teraszon állnak, míg az első kerekei úgy vannak kitámasztva, mintha az egész jármű éppen át akarna repülni a kerítés felett. 

Ez egy NDK-ban gyártott Barkas, és fontos volt, hogy ez is a hippis vonalat képviselje. Tettünk bele függönyt, esténként pedig világít a két első lámpája és a beltere is. Targoncával hoztuk ide, egy emelővel húztuk be, és felhúztunk egy betonoszlopot, azon áll az eleje, de ültettünk elé egy tuját, hogy ne látszódjon

 – avatott be a kulisszatitkokba. Érdeklődtünk, mennyire volt kihívás ezt a műveletet végrehajtani, de Nyerges Imre azt mondta, a buszt rendbe tenni volt igazán kemény meló, ugyanis nagyon rozsdás volt.

A hely egyedi berendezése egyébként nem áll meg a kerítésen átrepülni készülő kisbusznál: bent számtalan régi rádió és a települést ábrázoló fénykép mellett egy motor is helyet kapott. 

nagyrábé, nyegó café
A benti részen egy régi motor fogadja a vendégeket
Forrás: Kiss Annamarie

A pultnál szoktuk kiadni az ételt, de mindenki mindig odaállt. Készítettünk ezért egy külön könyöklőt, ahol ihatnak a vendégek és idetettük alá ezt a motort, hogy legyen valami kinézete. Jól néz ki, feldobja a helyet, de a terv nem nagyon jött be, azóta is sokkal szívesebben fogyasztanak a pultnál

 – tudtuk meg.

A futball szintén fontos szerepet játszik a kávézó életében: amellett, hogy a tulajdonos nemrégiben vette át a jelenleg vármegyei másodosztályban játszó Nagyrábé focicsapatának vezetőedzői posztját, az étlapon is szerepelnek focihoz köthető ételek.

– 8 féle alappizzával kezdtük a működésünket, mint például a magyaros vagy a hawaii, de onnantól mi találtuk ki a többit. Van több focistás is, ezek a Gattuso, a Torres vagy a Totti pizzák – emelte ki Nyerges Imre.

Míg búcsúzásként elfogyasztottunk egy Nyégó burgert, a kávézó előtt álló, kisbuszt ábrázoló kovácsoltvas kerítésről is beszéltünk. – Elég mély itt az árok, és nem szerettük volna, hogy valaki beüdítőzve véletlenül beleessen. Egy olyan korlátot készítettünk, ami kifejezetten illik a helyhez. Helyeztünk ki rá lakatokat, hogy másokat is erre ösztönözzünk, és már többen követték a példát – mutatta a tulajdonos. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában