Helyi közélet

2024.09.16. 15:01

A legfinomabb slambucokat és a legszebb kerteket is díjazták a nádudvari városnapon – fotókkal

Az első „fedett pályás” városnapon tíz órán át zajlottak a programok szombaton.

Marján László

Ezúttal zárt térbe kényszerítette az időjárás Nádudvar Napját

Forrás: Marján László

Nádudvar Napja 2003 óta íródó történetének elején meg október első hétvégéjén tartották a hagyományőrző városnapot, afféle szüreti mulatságként. A mostani, szeptemberi időpont azonban kedvezőbbnek tűnik az időjárás miatt is, amely 21 esztendőn át a mostaninál mindig kegyesebb volt a nádudvariakhoz.

Ezúttal is a mazsorettek nyitották Nádudvar Napját
Ezúttal is a mazsorettek nyitották Nádudvar Napját
Forrás: Marján László

A mazsorettek megnyitótáncát követően Maczik Erika polgármester ünnepi köszöntőjében rövid történeti áttekintést adott a településről. Elmondta: Hunyadi Mátyás 1467-es országjárása során Nádudvaron is töltött huzamosabb időt, sőt törvényt is ült itt. (Megyénkből akkor csak Debrecenben és Hencidán járt még.)

Nádudvar lengyel testvérvárosnak polgármestere, Paweł Dąbrowski hozzászokott a zordabb szeptemberi időjáráshoz, - lévén pár száz kilométerrel északabbra élnek, mint mi - elmondta: ez a mostani időjárás sem rossz (miközben szinte egész nap esett az eső), csupán nem megfelelő hozzá az öltözékünk. A partiumi Szalárd szintén testvértelepülése Nádudvarnak. Képviseletükben Boldis Mónika, a Szalárdi János Általános Iskola igazgatója hangsúlyozta a személyes találkozás fontosságát. Kiemelte, az iskolások által is tartják a kapcsolatot magyarországi „testvéreikkel”, majd dr. Nagy Miklós polgármester üdvözlő szavait is tolmácsolta.

Széchényi Lajos, a rendezvényhez kapcsolódó Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar vármegyei Egyesületének elnöke úgy vélte, a házgazda település óriási múlttal, ragyogó jelennel és biztató jövővel rendelkezik. Egyesületük közel negyven éve jelen van a városban, s bíznak benne, hogy a többi civil szervezettel együtt színesebbé teszik a közéletet.

A helyi és környékbeli fellépők, programok

  • A Csilla Fittness SE mazsorett csoportjai
  • Az SZSZK énekkara
  • Dandé Melinda és Mohács József énekesek
  • Csinibabák tánccsoport
  • Topányi Ildikó énekes
  • Kéknefelejcs Citerazenekar.
  • Debreceni Hajdú Táncegyüttes
  • Fő a kávé! – Tóth József barista bemutatója,
  • Rácz Kickboxing Team bemutatója
  • Kabai Mennykő Néptáncegyüttes
  • Mozdulj Nádudvar! - közösségi torna
  • „Nádudvar a bölcsőtől a sírig” című szabadulószoba
  • Egyenruha kiállítás a II. világháború korszakából - Szilvás József magángyűjtő
  • Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium mesterségek bemutatója, kiállítása

Slambucfőző verseny

A klasszikus slambuckritériumok mentén értékelte a zsűri a látottakat, kóstoltakat. Több mint tucatnyi nevezés érkezett és finomabbnál finomabb változatok készültek a hagyományos pásztorételből – foglalta össze értékelőjében tapasztalatait idősebb Kosina Péter számadó gulyás, a zsűri elnöke. A szoros versenyben végül a képzeletbeli dobogóra három nádudvari étekkészítő léphetett: Sárközi Zsolt végzett az élen a szoros versenyben, megelőzve Kovács „Pinkó” Imrét és Hirzics Miklóst. A legkreatívabb csapat különdíját a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium „szakácsai”, a Pityóka műhely kapta, míg a különleges és egyedi ízvilágért a Zsiványok csapata kapott hasonló elismerést, akik csülökkel „bolondították meg” a slambucot.

A slambuc és egyéb bográcsos ételek készítőit az eső sem tartotta vissza a főzéstől
A slambuc és egyéb bográcsos ételek készítőit az eső sem tartotta vissza a főzéstől
Forrás: Marján László

A győztes Sárközi Zsolt először vett rész főzőversenyben, de egyáltalán nem szűz kézzel állt a vasbogrács mellé, hiszen havonta kétszer-háromszor szokott slambucot készíteni, mintegy 30 éve tanulta el a fortélyokat pásztor édesapjától. Vallja, hogy avas szalonnával (fele sós, fele füstölt) az igazi a slambuc, amelybe édesanyja házi tésztája mellett csak „kolompér”, víz és só kell. Bár avas szalonnát alig tudott szerezni – végül bátyja segítette ki –, mert, mint mondta, a szalonnának nincs ideje náluk megavasodnia. Kérdésünkre azt is hozzátette, hogy a birkapörkölt elkészítése sem áll távol tőle.

Nádudvar legszebb kertjei

A Virágos Nádudvarért környezetszépítő verseny és a „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei nevű Magyar Örökség-díjas országos program helyi eredményhirdetésén ismét értékes díjak találtak gazdára, miután a zsűri elnöke, Réz Szilárd alpolgármester értékelte a kertszemléken látottakat. A legszebb virágos-, illetve konyhakertek tulajdonosai Csoma Edit, Pappné Tóth Ildikó, Csoma Jánosné, Szabó Zoltán és Szabó Zoltánné, Csibiné Szabó Erzsébet, Oláh Emese, Kozma Ferencné, Szücs Csaba, Csató Tünde, Széles Imréné, Kemecsei Lajos és Szűcs Lajosné lettek.

Sztár és Esztár

A nap legnépszerűbb produkciója Dankó Szilvia mulatóssztár volt. Utána Esztár nem sztárszínészekkel, hanem lelkes amatőr színjátszókkal képviseltette magát a programok zárásául szolgáló, hol nevettető, hol elgondolkodtató darabbal, Kéri Ferenc Ganédomb című népi tragikomédiájával. Ők, az Esztári Színjátszók színtársulat képviselte idén vármegyénket az országos Pajtaszínházi Szemlén Budapesten, a Nemzeti Színházban.

Jelenet az Esztári Színjátszók műsorából
Jelenet az Esztári Színjátszók műsorából
Forrás: Marján László

Fedett pályás tűzijáték?

Folytatás a péntekről elmaradt programokkal szeptember 27-én egyebek mellett koncerttel és tűzijátékkal. Utóbbit azonban voltak, akiknek a széles, esős időben is várták a nap végén ekképpen karikírozva a helyzetet: „Te, komám, most, hogy szakad az eső, a tűzijáték bent lesz a színházteremben?” – kérdezte az egyik mosolyogva, amire cimborája ízibe kontrázott is: „Ott biza’, de csak sötétedés után!”

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában