Igen, a pálinkát is kipróbálta

2024.09.14. 07:00

Nádudvarra látogatott a New York-i videós – parádés sztorikat mesélt – fotókkal, videókkal

Egy Blaha Lujza téri technóbuliban találkozott magyar szerelmével, illetve Mucsi Zoltánnal és Csuja Imrével szerepelt egy filmben. És még korántsem mondtunk el mindent withwillie-ről, azaz az amerikai Willie Gevertzről, aki Magyarország legszebb helyeit járja be,. Ezúttal a Hajdúságba látogatott, ahol találkozott a Haon stábjával is.

Balogh Efraim

„Amerikából jöttem…” – akár így is bemutatkozhatna a közismert New York-i tartalomgyártó, Willie Gevertz, aki arról híresült el hazánkban, hogy bejárta gyakorlatilag a fél országot, és videóban kalauzolta el közönségét izgalmas helyekre. Ezúttal a Hortobágyot, majd Nádudvart vette célba a withwillie csatorna főszereplője másodmagával, mi pedig ki nem hagytuk volna, hogy találkozzunk vele. Ráadásul számunkra ismerős helyszínen, a fekete kerámia művészeinél, a Fazekas családnál futottunk össze, ahol mesélt magáról és a projektjéről is.

Willie Gevertz a nádudvari Fazekas család műhelyét is megnézte
Willie Gevertz a nádudvari Fazekas család műhelyét is megnézte
Forrás: Kiss Annamarie

Withwillie, vagyis Willie Gevertz a Blahán egy technóbuliban találkozott élete szerelmével

De még mielőtt erre rátérnénk, megjegyeznénk, hogy a kedves házigazdák körbevezettek minket kellemes hangulatú, árnyékos, szőlőtől és fügétől roskadozó kertjükben, majd műhelyükben is körbenéztünk (erről majd később). Willie-ék először a hortobágyi élményeikről számoltak be, ahol a csikósok vendégszeretetét élvezték autentikus környezetben. Míg a forgatásra készülődtünk, id. Fazekas István a fán lévő fügével kínált minket,

majd kisvártatva előkerült a füge iható változata is, Willie pedig – arckifejezéséből ítélve – kicsit megijedhetett, aztán bevallotta, hogy bizony, előző nap a slambuc mellett a jó 50 fokos szilva is lecsúszott…

Mindezek után a tárgyra tértünk, vagyis arra, hogy mi az, amiért Willie nagyon szereti Magyarországot, és miért itt kezdett új életet.

– Először 2016-ban jártam itt egy Erasmushoz hasonló programon keresztül. Akkor egy amerikai, de itt tanuló barátomat látogattam meg, majd azt mondtam neki, hogy ki kellene próbálni, milyen itt élni, mert Budapest fantasztikus város. Majd két évre rá talált itt egy állást, én időközben megszereztem a mesterdiplomámat Angliában politikatudományokból, és azt mondtuk mindketten, hogy na jó, vágjunk bele, éljünk itt – emlékezett vissza Willie.

Aztán ugrottunk egyet az időben, eltelt néhány év, erről is beszámolt:

– Három év múlva egy technóbuli közepén találkoztam egy gyönyörű lánnyal a Blaha Lujza téren (nagyon „romantikus” hely), és végül ő lett a feleségem – foglalta össze röviden a rendhagyó „love storyt”.

Willie szépszülei a Magyar Királyságból származnak

Amin egyébként egy kissé meghökkentünk Willie „magyarságát” illetően, az az, hogy a nagymamája egyszer talált egy dokumentumot, melyből kiderült, hogy a tengerentúli srác szépszülei 1882-ben a Felvidékről költöztek Amerikába. Willie érdekes módon sem New Yorkban nem akart élni a diploma megszerzése után, sem Angliában, inkább Európa más országaira volt kíváncsi – ez is közrejátszott abban, hogy Magyarországra költözött. Csakhogy a sok szép dolog mellett egyetlen bukkanó akadt azért: a nyelv.

– Néztem, hogy mi ez az „o, ó, ü, ű, ö, ő”, eleinte csak annyit tudtam mondani, hogy „Hello!, Jó napot!” és hasonlók… Az első évemben hallásból és jelekből tanultam, aztán találtam egy tanárt, Kemény Orsit, neki köszönhetően egyre jobban megismertem a nyelvet. Amúgy nagyon extrovertált vagyok, és az első két évem úgy telt igazából, hogy csak hallgattam mindenkit magam körül, én meg olyan voltam, mint egy porszívó – idézte fel Willie nevetve, majd hozzátette, az első idegen nyelv, amit megtanult, a magyar.

Ami pedig a tartalomgyártást illeti, mint elmondta, nem indult komoly projektnek 2018-ban, csak néha megosztotta az Instagram-történeteiben, hogy éppen hol jár Magyarországon. Aztán amikor egyre többen elkezdték követni, úgy érezte, van értelme csinálni, és létrehozta a YouTube-csatornáját. Ráadásul mindez a Covid idején történt, szóval volt is rá közönsége. Utána a média is felkapta, szerepelt már rádióban, a TV2-ben és az RTL Reggeli című műsorában is. Mostanra már annyira kinőtte magát az utazós videós projekt, hogy idén ősszel dokumentumsorozatot forgat, ugyanis be szeretné mutatni, milyen helyeken jár itthon, illetve a Kárpát-medencében.

Willie Gevertz Netflixen és/vagy az HBO-n szeretne dokumentumsorozatot indítani

De ettől még én csak egy kíváncsi ember vagyok, engem érdekel a törtélem, a kultúra, a hagyományok, a kaja, az emberek is foglalkoztatnak… Gyönyörű helyek vannak itt. Minden epizód egy-egy régiót fog bemutatni

– foglalta össze. Majd aztán hosszabb távú terveiről is beszélt, miszerint szeretne majd több operatőrrel is dolgozni, és Netflixre vagy HBO-ra filmet gyártani – mondta.

Na és ha már beszéltünk az ételekről… Nem meglepő módon Willie nagyon szereti a magyar gasztronómiát, de azt már lehet, hogy kevesebben gondolták volna, hogy a pacalpörkölt a kedvence. Összezavarodottságunkon azért enyhített valamelyest, amikor azt mondta, hogy a töltött káposztát is nagyon szereti. Ahogy a klasszikus is tartja: „Mit mondott az öreg Kis? Ne csak együnk, igyunk is!” – a következő bekezdést aligha kell magyarázni…

Az az igazság, hogy Magyarországon mindenki megkínál pálinkával, a Hortobágyon meg főleg, de ott tényleg mindenki… De tetszik az is, hogy vannak itt jó borok, kézműves sörök, értékelem a jó dolgokat

– mondta, majd rémült arccal nézett szembe a következő cent fügepálinkával.

Willie Gevertz a fazekasmesterséget is kipróbálta
Willie Gevertz a fazekasmesterséget is kipróbálta
Forrás: Kiss Annamarie

Egyébként párjával, Alexával azon gondolkoznak, hogy kétlaki életet éljenek; néhány hónapig lakóhelyükön, Leányfaluban, majd ugyanúgy néhány hónapig New Yorkban. Ráadásul videós projektjére egyre nagyobb hangsúlyt fektet, így munkája, hogy magántanárként tanít, illetve nyári táborokat szervez, kissé háttérbe szorul (pedig két év alatt 250 gyermekkel foglalkozott a környékükön).

Egy filmben szerepelt többek között Mucsi Zoltánnal és Csuja Imrével is

Csak hogy a sztori vége előtt egy kis kitérőt tegyünk, Willie 2015-ben egy évig Dél-Afrikában is élt, megosztani nem szerette volna, hogy miért, viszont azt már sejtjük, miért volt rövid életű az a korszak:

Három hónapig nem volt telefonom, mert egy veszélyes srác ellopta tőlem… Szóval ha valaki azt mondja nekem, hogy vigyázzak Józsefvárosban, akkor csak nevetek

– számolt be a nem hétköznapi történetről.

Ami szintén nem szokványos, de Willie-vel megtörtént, hogy egy filmben szerepelt többek között Mucsi Zoltánnal és Csuja Imrével is, ezzel kapcsolatban spoilerezett egy kicsit.

– Angoltanárt játszom abban a filmben, Mucsi Zoltán volt a nagyapja a srácnak, akit tanítottam. Mentem hozzájuk a jelenetben, ki volt rakva egy tányér fánk, majd mutogatott, és közben ezt mondta: „Fánk, fánk! You want fánk! Fánk you!” – mesélte.

Riportunk csak egy rövidke szelet abból, hogy mennyi élmény érte Willie-t, mióta Magyarországon él, és felhívta rá a figyelmet, hogy bármerre is jár, küldjenek neki az emberek üzenetet, hogy hol mit érdemes megnézni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában