Kertészkedés

2024.09.17. 11:42

Metszeni, lemosó permetet használni ősszel a kertben? A debreceni kertészmérnök válasza meglephet!

Zsuga Zoltán debreceni kertészmérnököt kérdezte a Haon az aktuális tudnivalókról. A legfontosabb őszi teendők a kertben: metszés, gyepszellőztetés stb.

Nagy Emese

Zsuga Zoltán debreceni kertészmérnök elmondta, melyek a legfontosabb őszi teendők a kertben

Forrás: Napló-archív

Egy kertet folyamatosan gondozni kell, mindegy, hogy milyen évszakot, hónapot írunk, feladat mindig akad. Éppen ezért a Haon felkérte Zsuga Zoltán debreceni kertészmérnököt, hogy ossza meg velünk, melyek a legfontosabb őszi teendők a kertben. Már a beszélgetés kezdetén kiemelte, valójában egy kert sosincs kész, az őszi időszakban pedig több olyan kertészeti munka van, ami egyáltalán nem elhanyagolandó. A hűvösebb, nyirkosabb idő beköszöntével is felgyűlnek a feladatok egy kertben, sok mindent meg kell csinálni ahhoz, hogy egy kert később is termékeny, szép és látványos legyen. – Az őszi, télbeforduló gondoskodást egy kert kapcsán nem szabad félvárról venni! Sokaknak megfordulhat a fejében, hogy lehet-e még ilyenkor ültetni valamit, és az a jó hírem, hogy igen. Ősszel nyugodtan ültethetünk konténeres, vagy szabad gyökerű növényeket, azok észre sem veszik igazából, ha talajcsere történik. Jóformán azt is elmondhatjuk, fagymentes időszakban szinte bármit ültethetünk a kertbe – fogalmazott Zsuga Zoltán.

Zsuga Zoltán debreceni kertészmérnöktől megtudtuk, melyek a legfontosabb őszi teendők a kertben
Zsuga Zoltán debreceni kertészmérnöktől megtudtuk, melyek a legfontosabb őszi teendők a kertben
Forrás:  Napló-archív

Mik a legfontosabb őszi teendők a kertben?

A kertészmérnök kifejtette, szabad gyökerű növények alatt a dísznövényeket, lombos fákat, cserjéket, évelő cserjéket értjük. 

A kertészetekben ma már szinte minden beszerezhető. A konténeres és a szabad gyökerű növények között az a különbség, hogy a konténeres cserépben, földben van, gyakorlatilag abba nevelkedik nyáron, illetve addig, amíg el nem adják, és aztán ki nem ültetik azt. Szabad gyökerű növények lehetnek a gyümölcsfaoltványok, vagy pedig egyéb gyümölcstermő cserjék, mint például a málna. Ilyenkor ősszel arra nagyon oda kell figyelni ültetéskor, hogy az még a fagymentes időszak előtt történjen meg – fogalmazott.

Hozzátette, azt gondolják az emberek, hogy ilyenkor már nem lehet virágzó növényt, illetve zöldségféléket ültetni/vetni – ez azonban tévhit. Ugyanis vannak hidegtűrő fajták, amik bátran elültethetőek szeptemberben is. Idesorolandó a fokhagyma, a madársaláta, vagy akár a sütőtök is. Ha pedig virágokról beszélünk, akkor az árvácskát, vagy a szabad gyökerű dáliát is nyugodtan kiültethetjük, ezek remekül bírják a telet és a hideget.

Zsuga Zoltán kiemelte, sokan úgy vélik, ha arról beszélünk, hogy őszi teendők a kertben, akkor karbantartási munkákra kell gondolni, ami valamennyire igaz persze, azonban azokat együtt kell csinálni más feladatokkal, amiket a kertészmérnök sorolt is.

 – Nyilván ősszel a termőnövényeinket szüreteljük, mint például a szőlőt, illetve bizonyos almafajták is ilyenkor érnek be. Azonban nem szabad megfeledkeznünk a gyepterületről sem, mert azzal is foglalkozni kell. Az őszi kerti teendők során végezzük el a gyepszellőztetést géppel vagy kézi eszközökkel, mint például gereblyével a talajlazítást. Ez a munkafolyamat gyakorlatilag a növények (gyep) elhalt részeinek az eltávolítását jelenti, ez igazából egy nagyobb munkafolyamat, de segít abban, hogy a téli, nyugalmi időszak előtt a gyep meg tudjon erősödni – mutatott rá.

őszi teendők a kertben Debrecen haon
Ahhoz, hogy gyönyörű legyen a kertünk (ősszel is), megfelelően gondozni kell
Forrás:  Illusztráció: Napló-archív 

Ősszel ajánlott a gyümölcsfák metszése, visszavágása

A szakember arra is felhívta a figyelmet, ősszel ajánlott a gyümölcsfák metszését, visszavágását elvégezni, ezt a munkafolyamatot igazából márciusig bármikor lehet csinálni, amikor nem fagy. – Ez rendkívül fontos őszi teendő a kertben, ugyanis a növények télire hiába halmoznak fel maguknak tápanyagokat, ősztől télig az anyagcseréjük teljes mértékben lelassul. Ilyenkor egy visszavágás abban segít, hogy jövőre egészségesebben tudjanak fejlődni. A visszavágást megcsinálhatjuk évelő cserjéknél, gyümölcsfáknál, dísznövényeknél. Fenyőféléknél nem szoktuk – zárta.

Mit csináljunk a fagyérzékeny növényekkel?

Zsuga Zoltán arról is beszélt, megoszlanak a vélemények arról, hogy az elhalt falevelek, lehullott növényi részek ott maradjanak-e a talajon, vagy inkább jobb eltávolítani azokat a gyepről. 

Valaki azt mondja, rajta kell hagyni, mert tápanyagot biztosítanak, mások épp az ellenkezőjére szavaznak, és eltávolítják azokat, azzal magyarázva, hogy az elhalt növényeken kártevők és kórokozók telepedhetnek meg

 – mondta. Majd leszögezte, ő arra szorgalmaz mindenkit, próbáljon meg lehetősége szerint komposztálni, ugyanis konyhai hulladékkal kiegészítve egész jó tápanyagforrást lehet majd biztosítani a növényeknek. Ősszel egy kis utótrágyázás, tápanyag-utánpótlás sem árt.

Mit lehet tenni a fagyérzékeny növényekkel? – vetődött fel a kérdést. 

Manapság sokan tartanak leandert, én már tudok olyan helyet, ahol ki is van ültetve. A saját udvaromon is van egy banánpálma, ezek fagyérzékeny növények, amiket téli takarással tudunk megvédeni, vagy természetesen, aki teheti, az be is viheti. Egy kiültetett fagyérzékeny növényt, ami a kertünkben van, azt egyszerűen tudjuk takarni, pontosan azzal a falevéllel, amit összegyűjtöttünk az összes többi alól. Bizonyos magasságig a törzsét védjük ugyanis, ha a töve nem fagy el

 – tudtuk meg a szakembertől.

Mikor permetezzünk?

A kertészmérnök kiemelte, az őszi kerti teendők közé sorolandó a permetezés, ami talán az egyik legfontosabb ilyenkor. Az összes kártevő és kórokozó ellen ilyenkor lehet a legjobban és a legbiztonságosabban védekezni. Mégpedig azért, mert már nincsenek levelek, lombfelületek, így szépen le lehet permetezni mindent.

 – Megoszlanak a vélemények a permetezésről, viszont azt kell mondani, hogy a gyümölcsfajtáknál már szinte kivédhetetlen, muszáj permetezni. Vannak kártevők, amik ilyenkor ősszel keresnek maguknak kisebb réseket a fatörzsben, hogy legyen hol megbújniuk a fagy elől. A permetező szerrel ősszel gyakorlatilag egy mosást végzünk a növényünkön. A kórokozók is szeretik a nedves, párás környezetet, szóval, ha most permetezünk, akkor nagyobb eséllyel „meg tudjuk fogni” őket – emelte ki.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában