Büdösbogár

2 órája

Mit tehetünk poloska ellen? – debreceni szakembert kérdeztünk

A bödösbogarak az utóbbi években egyre nagyobb problémát jelentenek a háztartásokban: tavasszal felbukkannak a kertekben, az őszi hónapokban pedig behúzódnak a melegebb helyekre. Anélkül költöznek be hozzánk, hogy egyetlen fillért is beleadnának a rezsibe, ami már önmagában felháborító, ezért utánajártunk, mik a legjobb védekezési módszerek poloska ellen házilag.

Kosztin Éva

Szeptembertől az otthonainkba is beköltöznek

Forrás: Illusztráció/MW-archív

Be vagyunk poloskázva – jelentette ki egyetértően Váradi Zoltán természetbúvár, a Természettár vezetője, amikor telefonon arról érdeklődtünk, mit tehetünk poloska ellen. Elmondta, hazánkban régóta ismert rovar, de az utóbbi években jelent meg nagyobb számban, és vált a közutálat tárgyává. – Legfőképpen azért nem közkedveltek, mert a Magyarországon élő több mint 900 poloskafaj között megtalálhatóak inváziós fajok is: a barna színű ázsiai márványpoloska és a zöld vándorpoloska teljesen ellepték az egész országot. Amellett, hogy büdösek védekezés gyanánt, rengeteg kárt okoznak a mezőgazdaságban egészen a kis kertektől kezdve – tájékoztatott. Elmagyarázta, hogy a poloskák növényevők, amelyek szúr-szívó szájszervükkel szívogatják ki a nedvességet a gyümölcsökből és a zöldségekből úgy, hogy utána azok emberi fogyasztásra már nem alkalmasak. 

poloska, poloska ellen
A poloska ellen a kertben is sokat tehetünk
Forrás:  Illusztráció/MW-archív

Nagyon szeretik a napsütést, de amint véget ér a nyár, menedéket keresnek. Ősszel valószínűleg nem lesz olyan lakás, ahol ne lenne bent legalább egy röpködő poloska

– vetítette előre Váradi Zoltán. Mégis mit tehetünk, hogy ne zümmögjék tele a szobát, és rendesen halljuk, ahogyan egy debreceni egyetemista óriásit énekel a Megasztárban?

Váradi Zoltán szerint a legjobb megoldás a szúnyogháló. – Arra azért figyeljünk, hogy a poloskák megtalálják a réseket is a falban, a nyílászárók hézagaiban, ezeket érdemes lehet megszüntetni. Sokszor mi is akaratlanul bevisszük őket, akár a nappal kint száradó ruhákról, amiken szívesen napfürdőznek – mondta. Hozzátette, hallott olyan praktikáról, hogy vízbe ecetet és szódabikarbónát kell keverni, majd ezzel befújni az ablakokat, ajtókat, de úgy látja, ennek a hatékonysága nem igazolt. 

Ki lehet azért próbálni, sőt, még lehet bele tenni egy pár csepp illóolajat, hogy kellemes legyen az illata, de legyünk azzal tisztában, hogy ha működik, sem lesz tartós a hatása, maximum pár nappal számolhatunk

 – emelte ki.

Mit csináljunk a poloskával?

A Természettár vezetője a kézműves és humánus poloskaeltávolítás híve. – Én kézzel szoktam őket összeszedni egy üvegbe, amelyben mosószeres víz van, így nem tudnak belőle kimászni. Miután összegyűjtöttük, ne kínozzuk őket, ne várjuk meg, míg megfulladnak, próbáljunk velük minél gyorsabban végezni – javasolta.

poloska, poloska ellen, váradi zoltán
Váradi Zoltán a humánus poloskakezelési módszerek híve 
Forrás:  Napló-archív

Értelemszerűen bent is kevesebben lesznek a hívatlan vendégek, ha kint sem hemzsegnek, ezért arról is beszéltünk, hogy mit tehetünk a poloskák ellen a kertben.

A fórumokon, kertészeti oldalakon jellemzően azt tanácsolják, hogy lehetőleg kerüljük a vegyszerek használatát, miközben úgy tartják, kifejezetten hatékony és környezetbarát módszer a poloska ellen növények telepítése. Ide főként az olyan illatos növények tartoznak, mint a fokhagyma, a macskamenta, a levendula, a krizantém, vagy a bársonyvirág, azaz büdöske, de száz százalékos védelmet azért ezek sem nyújtanak

 – ismertette Váradi Zoltán.

Kevés a poloska ellensége, de nem azért, mert annyira jó fej

A távoli kontinensekről érkező poloskafajokról megtudtuk, hazánkban nem igazán van természetes ellenségük. 

A Természettár vezetője rámutatott, hogy léteznek ugyan szamurájdarazsak, amelyek a poloskák petéikbe rakják a sajátjukat és ezzel elpusztítják a lárvákat, de egyelőre még megfigyelési stádiumban tart a bevetésük. 

– Nem kérhetünk ide egyik napról a másikra 600 millió szamurájdarazsat, hiszen nem biztos, hogy csak az ázsiai márványpoloskára és a zöld vándorpoloskára jelent veszélyt, hanem más őshonos fajokra is – magyarázta, hogy egyelőre miért nem biztonságos ez a biofegyver.

Hozzátette, vannak azért, akiknek az étrendjébe passzolnak ezek a nem közkedvelt lények: a madarak főleg a poloskák lárváit, míg a denevérek a kifejlett egyedeket fogyasztják. Váradi Zoltán szerint tehát érdemes madárbaráttá és denevérbaráttá tenni a kertünket, amiben sokat segíthetnek a barkácsboltokban is kapható, előre kialakított fészkek és odúk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában