2022.06.13. 18:00
Jegyzet: A borsó meg a héja
Amikor legutóbb sárgarépát és petrezselyemgyökeret vettem az egyik debreceni piacon, borsódzott a hátam az árak láttán. Ekkor szökkent szárba az ötlet, hogy utánajárjak, mennyire lehet paprikás a hangulat ott, ahol a palánták a termőföldbe kerülnek.
Forrás: Czinege Melinda
Nem hordott össze zöldségeket, sokkal inkább a gazdalét lényegét adta át a biokertész. Elmondta, hogy hosszú éve térdepelteti őket kukoricán az éghajlatváltozás, vele a szélsőséges időjárás és a kiszámíthatatlan csapadékmennyiség. Bár a gazdaságok terhe a jó munkaerő hiánya és a folyamatos áremelkedések miatt nő, mint a gomba, ottjártamkor a batáta a lehető legnagyobb alázattal került a fahamuval megszórt talajba. A gazda és földje összetartozik, mint borsó meg a héja – nyugtáztam. Zabszemnyi kétségem sem volt afelől, hogy ez a hivatás mindig és mindenáron életben marad, és ezzel az ősi tudással akár visszatérhet a kezdeti gondtalanság, akárcsak az első két emberpalánta, Ádám és Éva a Paradicsomban.
Szakál Adrienn