Iparfejlesztés

1 órája

Dübörög az ipar a debreceni Déli Gazdasági Övezetben – fotókkal

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér mellett elhelyezkedő, 710 hektáros iparterületen jelenleg is zajlanak a munkálatok. A Déli Gazdasági Övezetben épülnek többek között a CATL és a Halms új egységei, továbbá zajlanak a kis- és középvállalkozások beruházásai is.

Bekecs Sándor

Számos beruházás zajlik a Déli Gazdasági Övezetben

Fotó: Kiss Annamarie

Nagy utat járt be a debreceni gazdaság az elmúlt mintegy tíz év alatt. Magyar, német, kínai és dél-koreai nagyvállalatok választották a cívisvárost, hogy többezer munkahelyet teremtve, itt alakítsák ki újabb üzemeiket. Többek között elektronikai, logisztikai, gépipari, akkumulátoripari és járműipari cégek innovatív, magas hozzáadott értéket képviselő beruházás helyszíne lett többek között a Debreceni Nemzetközi Repülőtér szomszédságában lévő Déli Gazdasági Övezet. A napokban pedig kilátogattunk, hogy megnézzük, hogyan állnak most például a CATL, valamint a kis- és középvállalkozói-park munkálatai.  

déli gazdasági övezet, kkv park, debrecen, catl
Megnéztük, hogy állnak a munkálatok a Déli Gazdasági Övezetben
Forrás:  Kiss Annamarie

Nemcsak a térség, de az ország eddigi legnagyobb beruházása a CATL-é, amely a világ vezető akkumulátorgyártással foglalkozó cégeként mintegy 9 ezer új munkahelyet teremt Debrecenben. A cívisváros ezzel, továbbá a BMW-hez közvetlenül és közvetetten kapcsolódó fejlesztéssel az európai mobilitás egyik meghatározó városa lesz, a közép-kelet-európai régió gazdasági központja. CATL gyárának első egységét június végén már átadták, s várhatóan a következő év elején elindul a próbagyártás.

Folyamatos fejlesztés alatt a Déli Gazdasági Övezet

A Déli Gazdasági Övezet Debrecen déli részén, közvetlenül a Debreceni Nemzetközi Repülőtér mellett elhelyezkedő, 710 hektár összterületű zöldmezős ipari célú terület, ahol a betelepülők között éppúgy megtalálhatóak nemzetgazdasági szempontból kiemelt külföldi nagyvállalatok és beszállítók, mint a hazai kis-és középvállalkozói szektor szereplői.

20241003-deli-ipari-park-Debrecen-KA_29
Hamarosan a próbagyártás is elindul a Déli Gazdasági Övezetben épülő CATL-gyárban
Forrás:  Kiss Annamarie

Kiemelt figyelmet fordít a kormányzat és a debreceni önkormányzat a Déli Gazdasági Övezet infrastrukturális fejlesztésére is. Utóbbi tájékoztatása szerint az ipari park ellátását biztosító belső feltáró úthálózat és közműkapcsolatok részben már kiépültek. A következő években a Déli Gazdasági Övezet kapacitásbővítésének részeként regionális és országos léptékben is számottevő infrastruktúra- és közműfejlesztések lesznek.

A teljesség igénye nélkül: ipari parki belső feltáró úthálózat bővítése, ivóvízellátó gerinchálózat, kommunális szennyvizet elvezető gerinchálózat, technológiai szennyizet elvezető gerinchálózat, iparivíz (úgynevezett szürkevíz) -ellátó gerinchálózat, elektromos hálózatfejlesztések, hírközlési alépítmény, bel- és csapadékvíz főgyűjtő-elvezető rendszer, napelempark-fejlesztés; továbbá állami beruházás keretében úthálózati-csomóponti és vasúti fejlesztések.

Mindezek mellett a debreceni önkormányzat beruházásában elkezdődtek a nagy kapacitású víziközmű hálózati fejlesztések-, a csapadékvíz főgyűjtő-elvezető rendszer, továbbá az ipari parki belső úthálózati elemek ütemezett kivitelezése is. Előrehaladott készültségi fázisban vannak az ipari parkot kiszolgáló elektromos hálózatfejlesztések (átviteli állomás és alállomás létesítése, 132 kV nagyfeszültségű hálózatfejlesztés ipari parkon belüli és azon kívüli szakasza, ipari parkon belüli 22 kV középfeszültségű hálózatfejlesztés).

déli gazdasági övezet, kkv park, debrecen, catl
A debreceni Déli Gazdasági Övezet 2021-ben a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által „Az év ipari parkja” díj elismerésben részesült
Forrás:  Kiss Annamarie

A helyi kis- és középvállalkozások számára is nyitott a debreceni Déli Gazdasági Övezet

A debreceni önkormányzat még 2021-ben döntött a KKV Park kialakításáról. Ennek célja egy olyan egészséges üzleti környezet létrehozása, amelyben a vállalkozások túlnyomó többsége ipari gyártással foglalkozó, kisebb része logisztikai kiszolgáló és ezekhez kapcsolódó szolgáltató kis- és középvállalkozás.

A KKV Park I. ütemének területére összesen 16 cég települt be. Ezen vállalkozások közel 13,2 milliárd forint értékben hajtanak végre beruházást, mely által 256 új munkahely jön létre a városban. A fejlesztéseknek köszönhetően több, mint 19 ezer 500 négyzetméterrel bővül Debrecen város ingatlanállománya.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában