Fejlesztés

2 órája

Jelentősen javult a vízellátás három hajdú-bihari településen

Összesen 17 milliárd forint uniós forrást fordított a fejlesztése az Energiaügyi Minisztérium és a Trv. Zrt. A projekt során 71 kilométer okos távvezetékpár épült, mely jelentősen javítja a vízellátás minőségét Balmazújvároson, Hajdúnánáson és Hajdúböszörményben.

Bekecs Sándor

A projekt eredményeként 71 kilométernyi okos-vezetékpár, valamint egy 1 ezer köbméteres víztorony szolgálja a vízellátás biztonságát

Forrás: Trv.. Zrt-archív

A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (Trv. Zrt) és az Energiaügyi Minisztérium konzorciumában, mintegy 17 milliárd forintból fejlesztették Balmazújváros, Hajdúnánás és Hajdúböszörmény vízellátó rendszerét. A projekt során 71 kilométer okos távvezeték épült, továbbá egy 1 ezer köbméteres víztorony Hajdúnánáson. A beruházás eredményeként stabilabbá vált az érintett települések ivóvízellátás biztonsága. – Fontos beruházás végére értünk, egy olyan beruházás zárult, amely az egyik stratégiai kincsünkkel, a vízzel való gazdálkodás hatékonyságának növelését segíti elő – emelte ki köszöntőjében Tiba István, a térség országgyűlési képviselője. Mint kifejtette, az ivóvíz óriási kincs, amelyből Magyarország bővelkedik, de mindez nem jelenti azt, hogy pazarlóan kell bánni vele. Meg kell őrizzük a következő generációk számára, még úgy is, hogy a városok fejlődése, a lakosságnövekedés vízigénynövekedéssel jár.

vízellátás, ivóvíz, Balmazújváros, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény
Tiba István rámutatott, a vízellátás biztonságának növelése számos előnnyel jár a települések számára
Forrás:  Czinege Melinda

Az érintett települések számára fontos ez a projekt, hiszek ők is szeretnének részesülni azokból a fejlesztésekből, amelyek most a keleti országrészben, javarészt Debrecenben zajlanak. Balgák lennének azok a településvezetők, akik nem próbálnak meg ebből előnyt kovácsolni. Viszont előnyt csak úgy lehet, ha az alapinfrastruktúra rendelkezésre áll 

– mutatott rá a honatya.

Okos-távvezetékpár segíti a vízellátás folyamatosságát

V Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára elmondta, az idei év megmutatta, miért fontos felhívni a figyelmet a felelős vízgazdálkodásra. Kiemelte, az elmúlt 20 év legjelentősebb döntése volt, hogy újra helyreállították a magyar vízügy egységét, egy minisztérium alá került a vízvédelem, a vízgazdálkodás és a víziközmű.  

Minden nehézség ellenére a vízügyi ágazat eredményes időszakot tudhat maga mögött, mely alatt mintegy ezer milliárd forintos fejlesztésen esett át a hazai víziközmű-hálózat. Az elmúlt tíz évben például megduplázódott a szennyvíztelepek száma az országban 

– számolt be az államtitkár. 

vízellátás, ivóvíz, Balmazújváros, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény
V Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára
Forrás:  Czinege Melinda

Hozzátette, Magyarországon a háztartások 84 százaléka érintett szennyvíz-elvezetéssel és tisztítással. Mindezek mellett V Németh Zsolt elmondta, az ország felében már a nemzeti vízművek szolgáltat, amely mind a lakosság, mind az önkormányzatok számára jelenthet stabilabb ellátást. Az energiaválság hatására pedig az új technológiák bevezetése is elindult, új napelemparkok, hőszivattyúk szolgálják a vízműveket, s elterjedté vált a rendszerek nyomásmenedzsmentje, digitális optimalizálásuk.  

A projektet Pataki Zoltán, a Trv. Zrt. főmérnöke ismertette: 

a 17 milliárd forintos fejlesztés részeként 71 kilométer okos vezetékpár épült, valamint egy 1 ezer köbméteres víztorony Hajdúnánáson. A fejlesztés célja az érintett települések ivóvízellátás-biztonságának növelése, az energiahatékony és gazdaságos működés. A három település részére 10 ezer 500 köbméter ivóvizet tud a szolgáltató biztosítani.

vízellátás, ivóvíz, Balmazújváros, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény
Pataki Zoltán, a Trv Zrt. főmérnöke
Forrás:  Czinege Melinda

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában