Minősítés

15 órája

Különleges mentőakció zajlott Hajdúszoboszlón

A hajdúszoboszlói romváros ismét mentőgyakorlatnak adott otthont. A HUNOR mentőszervezet tagjai 36 órán át dolgoztak.

Haon.hu

Hajdúszoboszlón gyakorlatoznak a HUNOR tagjai

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság / Szőke Péter

Szerdán kezdte meg a minősítő gyakorlatát a HUNOR mentőszervezet, amelynek részeként harminchat órán keresztül végezték a felderítési, mentési munkálatokat a hajdúszoboszlói romvárosban. Mint azt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a közösségi oldalán írta, az Európában működő harmincnégy, úgynevezett nehéz minősítésű (USAR) csapatból Magyarország az első, amely már harmadszor készül megújítani az ENSZ INSARAG minősítését.

Hajdúszoboszlón gyakorlatoznak a HUNOR tagjai
Hajdúszoboszlón gyakorlatoznak a HUNOR tagjai
Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság / Szőke Péter

A HUNOR tagjait kedden este riasztották, a csapat éjszaka felmálházta a 36 órás gyakorlathoz szükséges felszerelést. A menetoszlop hajnalban ért a debreceni repülőtérre. A riasztás után, este nyolc órára a 95 fős csapat, 83 hivatásos tűzoltó és 12 önkéntes – kutyavezető, állatorvos, statikus mérnök, az Országos Mentőszolgálat orvosai és mentőtisztjei – beérkezett a Gazdasági Ellátó Központ budapesti, Ferihegyi úti raktárbázisára.

Bejegyzésükben azt írták, az egység tagjai kilenc ország szigorú szakértői előtt bizonyították felkészültségüket olyan nehéz terepen, amelyhez hasonló csak valódi földrengés vagy egyéb katasztrófa után várja a mentőcsapatokat. A különleges akció csütörtök délig tartott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában