Bírósági tudósítás

2 órája

Nem emlékszik semmire a Hosszúpályinál halálos balesetet okozó sofőr – fotókkal

Egy szabadnapos mentős próbálta megmenteni a frontális karambolban megsérült családapa életét. A halálos baleset okozója feltehetőleg elaludt a volán mögött.

Hajnal László

A 4808-as számú úton, Hosszúpályi közelében történt a baleset

Fotó: Fotó: Napló-archív

Egy 51 éves vétlen sofőr halt meg, egy 14 éves kislányt maradt édesapa nélkül, több család élete ment tönkre. Egy csodálatos ember volt – nyilatkozták a Haonnak könnyes szemmel, elcsukló hangon testvérei annak a férfinak, aki tavaly nyáron egy frontális karambolban vesztette életét. A családtagok szemmel láthatóan mély fájdalommal, csendesen gyászolva sétáltak ki a Debreceni Járásbíróság épületéből csütörtökön reggel, ők is jelen voltak azon az előkészítő ülésén, amelyen a halálos balesetet okozó sofőrnek a bíróság előtt kellett felelnie. A vádlottat elkísérte felesége is, aki aggodalommal követte végig az ülést, hiszen az ügyészség másfél év letöltendő fogházbüntetést kért a 27 éves hajdú-bihari férfira, és kérvényezte, hogy végleges hatállyal tiltsák el a közúti járművezetéstől.

A halálos balesetben a személyautó sofőrje vesztette életét
A halálos balesetben a személyautó sofőrje vesztette életét
Forrás:  Napló-archív

Az ülés a vádirat ismertetésével vette kezdetét (ezt korábban portálunk is közzétette), mely alapján a baleset 2023. augusztus 12-én, kora reggel történt a Hosszúpályi és Debrecen közötti úton. A 68-70 kilométer per órás sebességgel közlekedő teherautó sofőrje vélhetően elaludt, és áttért a szemközti sávba. Ekkor 40 méteres távolságban volt a vele szemben szabályosan haladó személygépkocsitól, melynek sofőrje észlelte a teherautót, megpróbált lehúzódni az útról, közben fékezni kezdett, hogy elkerülje a balesetet, a két jármű azonban félfrontálisan ütközött. A személyautó megpördült és az árokba csapódott. A vétlen sofőr azonnal életét veszítette a helyszínen, míg a mellette ülő női utas súlyos sérüléseket szenvedett.

Elismerte, hogy ő okozta a halálos balesetet, de nem emlékszik rá

A teherautó sofőrje az ülésen közölte, beismeri a bűncselekmény elkövetését, és nem vitatja a vádiratban foglaltakat. A bíró azon kérdésére, hogy emlékszik-e a történtekre, nemmel felelt. Korábbi vallomásának megfelelően úgy nyilatkozott, sem az ütközés körülményeit, sem az azt követő eseményeket nem tudta felidézni. Annak sem volt tudatában, hogy a vétlen sofőrt a baleset után a tűzoltók emelték ki az összeroncsolt járműből.

A bíróság a beismerő vallomást értékelte, azonban tárgyalási szakaszba léptette az ügyet, tekintettel arra, hogy a férfi nem emlékezett a körülményekre, így szükséges a bizonyítási eljárás lefolytatása. Az ügy már csak azért sem zárulhatott volna le a csütörtöki napon, mivel a vádlott ügyvédje jelezte, nem értenek egyet a mértékes indítvánnyal sem, így nem mond le ügyfele a tárgyaláshoz való jogáról. Az ügyész jelezte, fenntartja a végleges eltiltásra vonatkozó indítványát, azonban amennyiben a vádlott továbbra is részt vesz a pszichológiai kezelésen, valamint a kirendelt pszichológus szakértő megállapítja a vezetésre alkalmasságot, ez érintheti az indítványt is.
A tárgyalás 2024 decemberében folytatódik. A bíró elrendelte a vádlott pályaalkalmassági vizsgálatát. Indoklásként elmondta, végleges hatállyal csak az tiltható el, aki arra alkalmatlannak bizonyult. 

Emellett tanúként idézte a személygépkocsiban utasként utazó nőt, illetve az egyik tanút is. Kérdésre válaszolva közölte, ez a tanú egy mentős, aki a baleset közvetlen bekövetkezte után megpróbálta életben tartani, majd újraéleszteni a vétlen sofőrt. Mint kiderült, a férfi egy szabadnapos mentős volt, aki épp civilben tartózkodott a helyszínen.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában