Helyi közélet

2015.11.05. 11:38

Akkor tisztázzuk: önmagában a kolbász még nem okoz rákot

Debrecen - Nem kell mellőzni az étrendből a vörös húst, de a mértékletességre és az arányokra figyelni kell.

Debrecen - Nem kell mellőzni az étrendből a vörös húst, de a mértékletességre és az arányokra figyelni kell.Napok óta futótűzként terjed az interneten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon jelentése, miszerint a vörös hús és a feldolgozott hústermékek fokozzák a daganat, különös tekintettel a vastag- és végbélrák kialakulásának veszélyét. Mint azt dr. Kocsis Judit, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkológiai Tanszék vezetője elmondta, ez a megfigyelés nem új keletű.

A nyugati típusú étkezések…

– Régóta tudjuk, hogy a táplálkozási szokások kihatással vannak egészségi állapotunkra. Többfajta, elsősorban a tápcsatornát érintő daganat kialakulásában fontos szerepe lehet az egészségtelen étrendnek: a nyugati típusú étkezések egyértelműen emelik a vastag- és végbéldaganat kockázatát. Erre klasszikus példa az Egyesült Államok. Ott már régebben megfigyelték, hogy azoknál az embereknél, akik más földrészről, például Ázsiából – ahol hagyományosan alacsonyabb a vastagbéldaganat előfordulása – költöztek át Amerikába és átvették az ottani életmódot, megemelkedett a vastagbélrák kockázata – fogalmazott a szakember, aki hangsúlyozta, nem érdemes csak egy, jelen esetben a vörös húst és a feldolgozott hústermékeket kiemelni, ugyanis számos egyéb tényező is hozzájárul a vastagbéldaganat kialakulásához, így többek között a mozgásszegény életmód, a rostszegény étrend, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás.

Relatív mennyiség

Dr. Kocsis Judit szerint a túlzott mennyiségű vörös hús fogyasztás valóban káros lehet, ám kategorikusan nem lehet kijelenteni, hogy kinél mekkora mennyiség számít ártalmasnak.

– A sajtóban megjelent, hogy napi 5 dekagramm feldolgozott hústermék-fogyasztás 18 százalékkal növeli a rákkockázatot. A bizottság közleménye azonban azt is hozzáteszi, hogy alapvetően ez a kockázat önmagában nem magas, de a bevitt feldolgozott hústermék mennyiségével emelkedik. Fontos nyomatékosítani, hogy ha valaki hetente több alkalommal eszik például napi 5 dekagramm szalonnát, sonkát, kolbászt, vagy egyéb feldolgozott hústerméket, ugyanakkor rendszeresen, naponta többször fogyaszt zöldséget, gyümölcsöt, nem dohányzik és gyakran mozog, tehát alapvetően egészségtudatosan él, akkor nagy valószínűséggel nem kell fokozott kockázattal szembenéznie. Emellett természetesen számít a hús, vagy a feldolgozott hústermék eredete, minősége is.

- Pálfi-Tóth Zoé -


Azért hálásak lehetünk

A szakember mindenesetre úgy véli, hálásak lehetünk a WHO jelentésének, hiszen ez ismét felhívja a figyelmet a vastagbéldaganat kockázatára, mely hazánkban különösen fontos, hiszen az európai országok közül Magyarország az első helyen áll a vastagbéldaganat okozta halálozásban.– Arányaiban nálunk hal meg a legtöbb ember ebben a betegségben, pedig a korai stádiumban felismert vastagbélrák gyógyítható lenne. Fontos a kockázati besorolás alapján végzett szűrés és a tudatos, kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres testmozgás – húzta alá a tanszékvezető.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában