közös munka

2020.05.16. 13:03

Nyíradony a Debreceni Egyetem segítségével fejlődik

Még az idén elkészül a megye második Tudományos és Technológiai Parkja, ami több lesz egy ipari parknál.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

– Jelenleg ez az önkormányzat legjelentőségteljesebb beruházása, a modern Nyíradony megteremtését szolgálja. Ezzel városunk is csatlakozni kíván a megyeszékhely régiós gazdasági fejlesztési együttműködéséhez, amelyet a debreceni önkormányzat kezdeményezett az elmúlt év végén, és ehhez kapcsolódott Nyíradony is. A Tudományos és Technológiai Park létesítésének célja, hogy XXI. századi körülményeket biztosítson minden kapacitását bővíteni szándékozó, illetve újonnan létesülő vállalkozás számára, növelve ezzel a település gazdasági erejét és népességmegtartó képességét – tudtuk meg Tasó Bélától, Nyíradony polgármesterétől.

A döntő részben pályázati támogatásból megvalósuló projekt Nyíradony Debrecen felőli részén, a 471-es főút két oldalán helyezkedik el. A beruházás ez év február 4-én a kivitelező céggel történő szerződés aláírásával kezdődött, és várhatóan október 31-ével befejeződik. Cél a 42 hektáros területen az odatelepülő vállalkozások számára vonzó környezet és technológiai lehetőség megteremtése. Itt szóba jöhet az ipari vagy akár a tudományos kutatás is. Az alapinfrastruktúra mellett a távközlési és digitális hálózatot is kiépítik.

Megőrizni az ökoszisztémát

Tasó Béla hangsúlyozta: a Tudományos és Technológiai Parkok működéséhez szükséges tudásbázist a Debreceni Egyetem biztosítja. Erről már aláírták az együttműködési megállapodást. Ez konkrétan azt jelenti, hogy tervek szerint az egyetem kutatásokat fog kihelyezni a park területére.

– Mindezen túlmenően természetesen lesznek majd ott gazdasági egységek is, mégpedig olyanok, amelyeknek tevékenysége illeszkedik a tervezett alapkutatásokhoz – mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy már vannak működő vállalkozások a park területén, és köréjük épül a többi. Jelenleg kivitelezés alatt áll egy gyümölcsfeldolgozó üzem, de vannak más érdeklődők is, például fafeldolgozással és acélszerkezet gyártásával foglalkozó vállalkozások is.

Az Európa-parkban, amely szintén a Tudományos és Technológiai Park területén helyezkedik el, az önkormányzat beruházásában elkezdődik egy egész évben működő vásárcsarnok építése. A fejlesztés során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a már meglévő és kialakult ökoszisztéma megmaradjon és fejlődjön tovább.

Blascsák Kata

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában