Arcok a megyéből

2020.08.24. 11:58

Agancs, zuhanás, éles lemez: mindent túlélt a csökmői férfi

Jó néhányszor csoda volt, hogy életben maradt, úgy érzi, valaki vagy valami mindig megóvja.

Fotó: B. Kiss Andrea

Oláh Lajos az építőiparban dolgozik már több mint négy évtizede, ami önmagában is tele van veszéllyel. Ám a csökmői férfi valahogy az átlagnál többször került olyan helyzetbe, ami könnyen végzetes lehetett volna.

A kilencvenes években Érsekcsanádon dolgoztak, és a munkásszállón egy hatalmas trófea zuhant a fejére. A folyosón munkatársaival sorban mentek, amikor a falról leesett egy olyan szarvasagancs, aminek a terpesztése legalább egy méter széles volt. Lajos feje beszakadt, vérzett, a munkatársai istápolták. El lehet képzelni, hogy az ütés halálos is lehetett volna.

Emlékezetes esete az is, amikor Szeghalmon dolgozott egy épület tetején, és munka közben kis híján lecsúszott. Ha onnan leesett volna, vélhetően nem élte volna túl. Volt olyan, amikor egy lemezzel való találkozásának köszönhetően a két lábát alaposan felsértette, valósággal lehúzta róla a bőrt.

Akik ott voltak vele Kétsopronyban, azok bizonyára nem felejtik el, amikor egy hétvégén Lajos lekvárt és olajos halat vacsorázott. A hűtő az aggregátorház közelében volt, s mivel a vacsorából még maradt, úgy gondolta, beteszi a hűtőbe. Másnap szerencséjére úgy döntött, hogy csak lekvárt eszik, mert az olajos halat a hűtő helyett tévedésből a nagyfeszültségű áramra tette az aggregátorházban. Ha akkor épp az olajos hal mellett voksolt volna és érte nyúl, agyonütötte volna az áram. Így is pattogott, szikrázott, amikor a többiek észrevették Lajos tévedését. Látott már munkája közben áram ütötte, szénné égett embert, úgyhogy tudja, hogy milyen szörnyű halál az.

Legutóbb egy hónapja történt vele olyan, amikor minden bizonnyal résen volt az őrangyala. Darvason hőszigetelt egy házat a 47-es főút mellett, amikor egyszer csak azt érezte, hogy borul az állvány. Kiderült, hogy egy idős bácsi figyelmetlenségből nekihajtott az elektromos rokkantkocsijával. Lajost megint őrizte a láthatatlan segítője, mert megmagyarázhatatlan módon két és fél méterről talpra esett.

A férfinak öt éve van még a nyugdíjig, szabadidejében nagyon szeret túrázni, kirándulni a feleségével. Mint mondja, ezeket az utakat is mindig szerencsével megjárja. Hisz Istenben is, és sokszor elgondolkodott már rajta, hogy vajon miért vigyáz rá ilyen szorgalmasan. Mindenesetre reméli, hogy továbbra is megőrzi a nagy bajoktól, mert ennyi év munka után lassan szeretne már pihenni, és még több helyre eljutni a feleségével.

B. Kiss Andrea

Borítókép: Oláh Lajos és felesége sokat kirándul

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában