Helyszíni riport

2023.10.27. 07:00

Utánajártunk, valóban barnás, kukacos víz folyik-e a csapból Berettyóújfaluban

Vegyes a tapasztalat, a polgármester mindenesetre nem cáfolja a problémát.

Hajnal László

Forrás: Czinege Melinda

Az utóbbi hetekben szárnyra kapott a hír, miszerint Berettyóújfaluban meglehetősen problémás a víz minősége. A közösségi oldalakon és a helyi Facebook-csoportokban több fotó és videó jelent meg, amiken barnás színű csapvíz látható, egyes felvételeken pedig szúnyoglárvákat is láthattunk, melyek állítólag az ivóvízben voltak.

A Hajdú Online stábja ellátogatott Berettyóújfaluba, hogy megbizonyosodjunk arról, milyen a helyzet valójában a városban.

Helyszíni szemlénk során úgy tűnt, szinte mindenkinek tudomása van a problémáról, a legtöbb ember – még, ha saját háztartásában nem is tapasztalta – hallott róla. Elsőként a település északi részén található kertvárosban kérdezősködünk, ahol egy házaspár elmondta, náluk ugyan nem barna a csapvíz, azonban több ismerősüknél katasztrofális a helyzet:

– Mi nem tapasztaltuk az elszíneződést, bár vízszűrő berendezést használunk. A szűrőt viszont sűrűbben kell takarítani, mert hamarabb lerakódik benne a szennyeződés. Menjenek el a Hétvezér utcába, ott valós a probléma – javasolta a férj.

Van, akinél nem látványos az elszíneződés
Forrás: Czinege Melinda

A leginkább érintett terület

Ellátogattunk a kérdéses területre, a Vadaskert a külvárosban található, viszonylag gyéren lakott városrész, ám takaros házakat itt is bőven látni. Megszólítottuk az egyik, kerítésnél álló nőt, aki elmondta, valóban gond van a víz minőségével. Elmondása szerint szakaszos a probléma: néha barnás a víz, olykor darabos, moszatos, ám kukacot vagy szúnyoglárvát nem látott még benne. Úgy írta le, hogy gyakran dohos, poshadt szaga van a víznek.

Hetek óta nem fogyasztunk csapvizet. A garázs tele van több zsugor ásványvízzel, főzéshez is azt használjuk. Még a kutyának is palackozott vizet öntünk a táljába. Zuhanyzásra épp használjuk, de ha lenne kisgyermekem, biztos nem a csapvízben fürdetném. Ha pedig fehér ruhát mosok, biztos, hogy lesz egy alapszíne

– panaszolta. Megjegyezte, tud róla, hogy ez a tisztítási folyamat része. Leginkább az zavarja, hogy nem ad a szolgáltató árengedményt. Mint mondta, negyed évre csaknem harmincezer forintos vízszámlát fizettek, ezen felül külön be kell vásárolniuk ásványvízből, amit megihatnak.

Néhány utcával távolabb is hasonló állapotokról számolt be egy lakó. A férfi szerint tarthatatlan a helyzet. Elmondása alapján a víz büdös, színe, akár a teáé, főleg a reggeli órákban. Lárvákat is látott már a kád lefolyójának peremén. Saját fogyasztásra szintén ásványvizet vásárol.

Kipróbáltunk a környéken egy utcai csapot is. Ránézésre tiszta, illatra semleges víz folyt belőle. Ez nem jelenti azt, hogy az állítások valótlanok lennének, hiszen a panaszok szerint nem folyamatos a jelenség, azonban elszíneződött vizet nem sikerült fotóznunk ottlétünk során.

A leginkább érintett területen az utcai kút vize tisztának tűnt, amikor ott jártunk
Forrás: Czinege Melinda

Van, ahol egyáltalán nem barnás a víz

Egy utcával odébb egy házaspárt is megszólítottunk, akik a kertben lévő fát metszették. Habár mindössze néhány ház távolságnyira laktak a területtől, ők épp az ellenkezőjéről számoltak be. A barnás, büdös vízről csak hallottak, nálunk az a gond, hogy a víz túl vegyszeresnek tűnik:

– Nemhogy koszos, már-már kékes-fehéres színe és szúrós, klóros szaga van. Nyilván ez a tisztítási folyamat része. Hallottuk, hogy a közelben valakinél barnás a víz, de amennyire tudom, mi nem a víztorony felől kapjuk a vizet, hanem egy másik irányból – mondta.

Az egyik közeli üzlet eladója érdeklődésünkre közölte, tudomása szerint valóban sokan óvakodnak attól, hogy megigyák a csapvizet Újfaluban, a palackozott ásványvíz iránti kereslet náluk nem nőtt meg számottevően. Saját otthonában nincs baj a víz minőségével, úgy véli, fel van fújva a probléma, és sokkal kevesebben érintettek, mint amiről a híresztelések szólnak.

A polgármester nem cáfolja, hogy valós a probléma

Felkerestük Berettyóújfalu polgármesterét. Muraközi István portálunknak elmondta, a vízben tapasztalható barnás elszíneződés nem új keletű dolog, évtizedek óta fennálló probléma a városban. És éppen ez a jelenség indokolta a vízminőség-javító program elindulását.  

A hálózati mosatásokból, valamint a bejelentésekből az tűnik ki, hogy nincs nagyobb probléma, mint egy évtizeddel ezelőtt. Voltaképp arról van szó, hogy a vízben lévő vas és mangán kicsapódik a csövek falára, és ez a város egyes részein, jellemzően a peremterületeken jelentkezik, az ivóvíz-hálózat végénél

– vázolta fel. Hozzátette, eddig mindössze azok szembesültek vele, akiknél a probléma jelen volt. Úgy látja, a közösségi médiának köszönhetően felerősödött a hír, ugyanis hamarabb eljut az emberekhez a barnás víz jelensége, így azok is azt gondolják, hogy tarthatatlan a helyzet, akik valójában nem is szembesülnek vele.

A kétmilliárd forint összköltségű vízminőség-javító programot a kormány projektirodája végzi. Berettyóújfaluban mindez két új kút fúrásával valósult meg, mely egy új vízbázist ér el. A rétegvíz a vízműtelepen egy új gáztalanító, szűrő, ülepítő berendezésen megy át, végül a biológiai és kémiai technológiával megtisztított víz bekerül a hálózatba.

– Ez a két részből álló folyamat három éve zajlik, és idén december 31-én ér véget. Jelenleg ott tartunk, hogy a rendszerbe bekerülő víz teljesen tiszta, mivel a folyamat során kivonják a kútból származó vízből a vas- és a mangántartalmat. A probléma az, hogy a város vízhálózata több évtizedes, azonban annak cseréje nem része a projektnek. A hálózatba bekerülő tisztított vízben ugyan nincs vas és mangán, a régi csőhálózatban viszont igen – mutatott rá. Elmondása alapján a mostani háromhetes fázisban egy nagynyomású mosatással próbálják a fémoxidot eltávolítani, ezt követően egy újabb három héten keresztül szivacsos átmosást alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy a teljes vezetékhálózatot belülről egy szivaccsal kitisztítják.

Muraközi István előre vetítette, éppen ezért november végéig még jelentkezni fog a probléma, azonban a kivitelező tájékoztatása szerint az év végére mindenképp meg fog szűnni, és szemmel láthatóan is tiszta vizet fog kapni a lakosság minden tagja. A polgármester arra kéri az érintetteket, hogy próbálják a vizet használat előtt jól kiengedni.

– Bármennyire is furcsán hangzik, az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. tájékoztatása szerint az elszíneződés esztétikai probléma, hiszen a vízben lévő vas- és a mangántartalom az elfogadott határértéken belül van. Azonban nyilvánvalóan a szemnek kellemetlen, amikor szembesülünk vele – ismerte el.

Nincs szükség arra, hogy külső forrásból lássák el a lakosságot

Megkérdeztük, hogy tervez-e az önkormányzat valamilyen ideiglenes megoldást a panaszok enyhítésére, például kihelyezett tartályokból biztosítani a vizet.

Az ivóvíz nem gyerekjáték, azt a szolgáltató, a beruházó és a szakhatóságok folyamatosan ellenőrzik. Minden egyes lakossági bejelentést követően többszörös vízmintát vesznek, és addig, amíg az eredmények azt mutatják, hogy egészségre nem káros, emberi fogyasztásra alkalmas, addig nem kívánjuk feleslegesen korlátozni a vezetékes víz használatát. Ha bármikor is a legcsekélyebb kockázata fennállna, közbelépnénk

– szögezte le a polgármester.

Hozzátette, azokon a településeken, ahol vízvételi pontokat vetnek be, olyan mértékű a víz szennyeződése, hogy ezt kötelező megtenni. Elmondása szerint ez nem egy szabadon választható gyakorlat, a szakhatóságok egészségügyi kockázat esetén köteleznék az önkormányzatot az ivóvíz alternatív biztosítására.

Valóban kerülhetett lárva a rendszerbe?

Kitértünk a közösségi médiában terjedő fényképekre, melyben szúnyoglárvák láthatóak a vízben. Muraközi István maga is látta a felvételeket. Előre bocsátotta, noha nem szeretné cáfolni, hogy ez Berettyóújfaluban történt, saját maga nem tapasztalt ilyen jelenséget.

Mint mondta, a zárt vízrendszerben alapesetben ez nem történhet meg. Feltételezésük szerint – ha ez valóban a városban volt jelen –  míg a kivitelező munkatársai az ivóvízjavító programot végezték a tározótérben, a próbaüzem során a nyitott ajtón keresztül berepülő szúnyogok megtelepedtek, majd az ott kikelő lárvák kerülhettek a hálózatba.

Felhívta a figyelmet, mind az ÉRV-nek, mind a kivitelezőnek úgy kellett végeznie a munkálatokat, hogy közben folyamatosan ivóvizet kell szolgáltatnia a lakosságnak. Egy hasonlattal élve úgy szemléltette: menet közben kell műtétet végrehajtani a betegen. Emiatt az egyébként zárt rendszer sérülhetett.

A polgármester a hozzá beérkezett tájékoztatás alapján elmondta, ennek egyszerinek és megismételhetetlennek kell lennie. Előre vetítette, a szakemberek véleménye szerint 2024 elejére minden háztartás kifogástalan vizet fog kapni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában