Oktatás

2023.12.19. 12:27

Megvan, melyik Hajdú-Bihar legjobb technikuma

Közzétették az országos top 100-as listát, amelyben több vármegyei intézményt is találni. A DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium a legjobb tízben végzett.

Haon.hu

Forrás: illusztráció / Napló-archív

Megjelent a 2024-es Technikumi Rangsor, amelyet a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal és Oktatási Hivatal közhiteles adatai alapján, a tanulók bemeneti és képzési-kimeneti teljesítményének, az intézmények oktatói létszámának és digitális ellátottságának figyelembevételével készítettek el. A rangsort az IKK Zrt. honlapján tették közzé. A 100 intézményt osztályozó listán a Debreceni és a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum több intézményét, valamint a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma is megtaláljuk (a Balásházy eredményéről kedden az egyetem honlapja is beszámolt, mi is itt vettük észre a felsorolást).

Így állt össze a lista

Az IKK azt írta, a rangsor az adatok rendelkezésre állása függvényében 2023-as (pl. beiratkozó tanulók 8. évfolyamos érdemjegyei, bemeneti kompetenciamérés, érettségi eredménye stb.) és 2022-es adatok (SZIR-STAT digitális eszközhasználatra vonatkozó adatai) felhasználásával készült. 

A rangsor összeállítása hat összevont mutató – a szakképző intézménybe beiratkozó tanulók előző tanév végi tanulmányi eredménye, a kilencedik évfolyam megkezdésekor megírt bemeneti szakképzési kompetenciamérésen elért eredménye, az évfolyamot sikeresen teljesítők aránya, a technikum tanulóinak érettségi vizsgaeredménye, az intézmény teljes munkaidős oktatóinak az oktatói összlétszámukhoz viszonyított aránya, valamint az intézmény digitális eszközellátottsága – alapján történt.

A végeredményt az egyes mutatók normalizált skálán elért pontszáma adta. Az elméletileg elérhető maximális összesített pontszám 100 lehet. A rangsor az intézmények szintjén készült, összesítve az egyes feladatellátási helyekre vonatkozó adatokat. 

Az IKK közlésében megjegyzi, hogy a listán szereplő intézmények átlagos teljesítménye 2024-ben összességében javult a 2023-as rangsorhoz képest. Jobb lett a bejövő tanulók bemeneti kompetenciamérési átlaga a szakképzési kompetenciamérésben, javultak az érettségi eredmények, továbbá csökkent a bukások aránya. Ez összességében a szakképzés és ezen belül a technikumba bekerülő tanulók javuló teljesítményére utal.

Hajdú-bihari eredmények

Az első helyen a Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium végzett 92,16 ponttal, második lett a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium 91,80-nal, harmadik pedig az Energetikai Technikum és Kollégium 90,90 pontot begyűjtve. A hajdú-bihari iskolák helyezései és eredményei:

  • 7. Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium, 90,22 pont
  • 21. Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum, 87,96
  • 24. Debreceni SZC Vegyipari Technikum, 87,72
  • 44. Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma, 86,15
  • 55. Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum, 85,61
  • 80. Berettyóújfalui SZC Arany János Gimnázium és Technikum, 84,27
  • 88. Berettyóújfalui SZC Közgazdasági Technikum, 83,96
  • 100. Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum, 83,04

A teljes listát itt lehet végignézni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában