Iskolára fel!

2024.04.18. 19:07

Megkezdődött az általános iskolai beiratkozás a Debreceni Tankerületben - fotókkal

A Debreceni Tankerületi Központ által fenntartott általános iskolákba április 18-19-én jelentkezhetnek a 2024-2025-ös tanítási évre a leendő első osztályos tanulók.

Kosztin Éva

Szabó Brigitta és Szabó Noel papírmunka közben

Forrás: Czinege Melinda

– Sorsdöntő pillanatok ezek az intézményeknek és a diákoknak – fogalmazta meg Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója a Debreceni Dózsa György Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón április 18-án, csütörtökön. Elmondta, a tankerületben összesen harminc intézményben ezerháromszáz leendő első osztályos jelentkezésére számítanak. – Debrecenben huszonnégy általános iskola, Nyíradony járás különböző településein pedig hat intézmény várja az új diákokat. Április 29-től postai úton értesítjük majd a tanulókat, hogy a számok tükrében végül hány osztály indításáról határozott a fenntartó – tájékoztatott.

CM20240418_Beiskolázás_HAON (5)
Türk László a számokat ismertette
Forrás: Czinege Melinda

Pallósné Bodnár Erika Éva, a Debreceni Dózsa György Általános Iskola igazgatója elmondta, ők is mindig izgatottan várják a beiratkozás napjait, hiszen ilyenkor látják, hányan érdeklődnek valójában iskolájuk iránt. – Mi két osztállyal várjuk a tanulókat, az egyik német-magyar két tanítási nyelvű, a másik pedig inkluzív osztály. Jelenleg negyvenhat elsős diákunk van, holnap estére kiderül, hányan jelentkeztek még, hogy dózsások legyenek. Eddig úgy látjuk, hogy gördülékenyen megy a folyamat, felkészülten érkeznek a szülők. Mi azzal segítettük még a hatékonyságot, hogy kialakítottunk számukra egy időpontfoglaló rendszert, ezzel is elkerülve az esetleges sorban állást – osztotta meg tapasztalatait.

CM20240418_Beiskolázás_HAON (6)
Pallósné Bodnár Erika Éva, a Debreceni Dózsa György Általános Iskola igazgatója
Forrás: Czinege Melinda

A KRÉTA gyorsítja a folyamatot

A tankerület közleménye szerint a beiratkozás napján minden szülőnek személyesen meg kell jelennie abban a köznevelési intézményben, amelybe 2024 februárjában leadták az előzetes jelentkezési lapot és az adatkezelési hozzájáruló nyilatkozatot, és ott bemutatni a beiratkozáshoz szükséges hatósági igazolványokat, dokumentumokat és a nyilatkozatok eredeti példányát is. Mint írták, a hatékonyabb ügyintézés érdekében a szülőknek lehetőségük van előzetesen online feltölteni az adataikat a KRÉTA rendszerébe, így a helyszínen már csak az adategyeztetést szükséges elvégezni.

A Debreceni Dózsa György Általános Iskola folyosóján ottjártunkkor Tótszegi Emília leendő első osztályos várakozott édesanyjával, Szamosszegi Zsuzsával. – A nagy testvér is ide jár, jól ismerjük az intézményt és a tanár néniket. Ma foglalt időpontra érkeztünk, és éltünk az online adatfeltöltés lehetőségével, a testvér miatt már rendelkeztünk KRÉTA regisztrációval. Reméljük, hogy sikerül bejutni a két tanítási nyelvű képzésre – mondta portálunknak. Emíliát arról kérdeztük, várja-e már, hogy elsős legyen, amire határozottan rávágta, hogy nagyon!

CM20240418_Beiskolázás_HAON (16)
Szamosszegi Zsuzsa és Emília időpontra érkeztek beiratkozni
Forrás: Czinege Melinda

Szintén időpontra érkezett Szabó Brigitta a fiával, Szabó Noellel. Noel is várja már, hogy iskolás legyen, az inkluzív osztályba jelentkeznek. – Számunkra ez volt a kijelölt iskola a sajátos nevelési igényű Noelnek. Jókat hallottunk az intézményről, és közel is van hozzánk. Mi előzetesen nem töltöttük fel az adatokat, telefonon egyeztettünk a munkatársakkal – osztotta meg velünk Szabó Brigitta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában