Elnéptelenedő települések

2024.06.28. 07:44

Régen házhoz jött a pékség, ma megváltás lenne Félhalmon egy kisbolt – fotókkal

A helyiek szerint a kétszáz fős település folyamatosan öregszik. De még egy rendelőt sem hiányolnak annyira, mint azt, hogy friss kenyeret lehessen venni Félhalom egyik sarkán.

Hajnal László

Szép számmal akadnak takaros, rendben tartott házak

Forrás: Czinege Melinda

Egyek-Félhalomhoz közeledve felmerül bennünk a kétely, hogy beleillik-e az Elnéptelenedő település című sorozatunkba majd a kistelepülés. A térkép alapján két utcából álló helység első látásra egyáltalán nem tűnik olyan távolinak a külvilágtól, mint például a közeli, Hortobágy szívében fekvő, időtlenségbe rögzült Szásztelek. Több jelenleg üzemelő telephelyet, mezőgazdasági egységeket, takaros házakat és új buszmegállókat látunk. Félhalom Egyek közigazgatási területéhez tartozik, még éppen Hajdú-Biharban, ám három szomszédos vármegye határán fekszik, nem messze a 33-as úton lévő csárdától. Főutcáján ritkás, de folyamatos a járműforgalom. Igaz, hamar kiderül, hogy az itt elhaladók csak átutaznak Félhalmon.

elnéptelenedő település, félhalom, egyek, hortobágy
Működnek gazdaságok és vállalkozások Félhalom környékén
Forrás:  Czinege Melinda

Van néhány működő cég, de a legtöbb munkahely megszűnt már. Az itt lakók Füredre, Jászberénybe, Maklárra vagy Debrecenbe járnak dolgozni, na meg van három közmunkásunk

– ezt mondja nekünk az egyik járókelő, akit először megszólítunk. Voltaképp jó ideig nem is találkoztunk rajta kívül mással. Az idős férfi nyugdíjas, elmondása szerint őt nem zavarja a túlzott nyugalom: nem jár már sehová, de azért egy jó kocsmát szívesen látna. Régen több lehetőség volt, mondja, miközben a mellettünk magasodó, elhagyatott magtárra néz, aminek a góréját lassacskán beárnyékolja a gaz.

A bolt hiánya a legégetőbb gond Félhalom számára

Tovább sétálunk, a házak változatosak: muskátlis parasztház, ahol bizonyára egy kedves öreg hölgy főzi a lekvárt, majd egy felújított családi otthon, szép autóval, szép reményekkel. Az egyik kertben egy házaspárt pillantunk meg, akik szívélyesen üdvözölnek minket. Szóba elegyedünk velük, és érdeklődésünkre elmondják, élhetőnek tartják Félhalmot, de azért néhány dolgot hiányolnak:

A legnagyobb gondunk az, hogy megszűnt az élelmiszerbolt. Legközelebb Egyeken tudunk vásárolni, az oda-vissza négy kilométer biciklizés, ami szélben már nem kellemes. Orvosi ellátás is csak ott van. Félhalom nem fiatalodik, hanem öregszik, ahogy mi is, és épp most nincs egy boltunk

– mondja Berényi Imréné Erika. Megjegyzi, a szintén Egyekhez tartozó Ohat sokkal kisebb, ott mégis van egy üzlet.

elnéptelenedő település, félhalom, egyek, hortobágy
Berényi Imre és felesége szerint élhető település Félhalom
Forrás:  Czinege Melinda

Berényiné gyermekkora óta Félhalmon él, akkor még iskola és óvoda is volt. Igaz, csak negyedik osztályig tanultak helyben a lakók, a felsős gyerekeknek már Egyekre kellett járniuk. Szerencsére más falvakkal ellentétben nem gyalog kellett sétálniuk a szomszédos településre, mert a helyben működő Medicor miatt több buszjárat is érintette Félhalmot. Az orvostechnikai eszközöket gyártó cég több száz embernek adott munkát virágkorában, majd a rendszerváltás után idővel lassacskán bezárta egységeit és Debrecenre koncentrálódott. A vállalat egy csőhúzó üzeme volt itt, Berényiné 28 évet dolgozott a telephelyen, de még a mai napig csukott szemmel tudná kezelni a gépeket.

Még a pékség is házhoz jött

Az üzemben napi 4 órás, úgynevezett bevásárló munkakör is létezett. A bevásárlónak az volt a dolga, hogy már reggel hatkor a kocsmában kezdjen, mivel az nyitott ki a legkorábban, és a tejes pakolta le az árut. Utána indult reggelit vásárolni a gyári munkásoknak, akkoriban még három bolt is volt Félhalmon, a dolgozók hozták a forgalmat. A helyieknek néha az üzletig sem kellett elsétálni:

Annak idején Poroszlóról járt a kenyeres kocsi a pékségből. Negyed hétkor mindig jött, dudált, mi meg kimentünk a sarokig. Friss kenyér, kifli, mindenféle pékáru volt nála. Aztán beszüntették, mert nem fizették az idegenforgalmi adót

– emlékszik vissza.

Férje később költözött Félhalomra, de még ő is emlékszik arra, hogy milyen volt a még nyüzsgő település. Szintén problémának találják, hogy nemhogy kerékpárút, normális járda sincs. Sok családban kisgyermek, és az úton kell tolni a babakocsit is. Tiszafüreden néhány éve felszöktek a lakásárak, sokan Félhalomra költöztek, és innen járnak be a nagyobb városokba dolgozni. Ráadásul az átmenő forgalom is megnőtt, amióta fizetőssé tették az egyik főutat. Az út minősége a vármegyehatár felé a terheltség miatt drasztikusan leromlott.

Ezeket az észrevételeket igyekeznek jelezni a gyűléseken, amit megfelelő közösségi tér híján a régi bolt előtt tartanak a helyiek. Néha szakadó esőben, ernyő alatt állják végig a tanácskozást.

Ennek ellenére szeretik Félhalmot. Még akkor is, ha nincs kocsma, rendelő, virágos út, vagy községháza, csak az a fránya bolt-probléma meg lenne oldva.

Az elnéptelenedő településekről írt sorozatunk korábbi cikkeit itt találják

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában