Gazdaság

2024.07.14. 07:00

Ezért marad pénz nélkül Balmazújváros

Tavaly novemberben már megtörtént, hogy az önkormányzat nem tudott fizetést utalni, akkor a hajdú-bihari főispán alkotta meg a szükséges rendeleteket. Balmazújváros önkormányzata most ismét pénz nélkül maradt.

Bekecs Sándor

Tavaly novemberi történet ismétlődhet meg most újra Balmazújvárosban: mint akkor beszámoltunk, a tizedik havi illetményeket november 3-án kellett volna megkapniuk a dolgozóknak, a teljesítés azonban akkor sem, s azt követően sem történt meg egészen addig, míg a Kúria felhatalmazása alapján Hajdú-Bihar vármegye főispánja el nem készítette Balmazújváros önkormányzata 2022. évi költségvetés zárszámadási rendeletét.

balmazújváros önkormányzata, hegedüs péter
Balmazújváros önkormányzata képviselő-testülete az idei költségvetési rendeletet sem fogadta el
Forrás: illusztráció/Napló-archív

Az önkormányzat és intézményei dolgozói bérének kifizetése akkor rendeződött, viszont a helyzet erre az évre sem változott. A 2023-as évre vonatkozó zárszámadási és az idei költségvetési rendeletet határidőre nem fogadta el a város képviselő-testülete. Ezen a helyzeten pedig az sem változtatott, amikor a polgármester a választások másnapján – amin egyébként alulmaradt Varga Marinával szemben – két képviselő-testületi ülést is összehívott, melyeken végül egymaga fogadta el az előbb említett rendeleteket, illetve további jogszabályokat, határozatokat.

Bírósághoz fordul a kormányhivatal Balmazújváros önkormányzata miatt

– A Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere által 2024. június 10-re összehívott testületi ülésekkel, és az üléseket követően elfogadott döntéseivel kapcsolatos jogsértések miatt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal június 21-én törvényességi felhívást küldött a polgármesteren keresztül a képviselő-testületnek – tudtuk meg a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivataltól. A 15 napos határidő július 8-án eredménytelenül járt le, a képvelő-testület nem is tárgyalta a kormányhivatal felhívását. A jogsértő polgármesteri döntések miatt a kormányhivatal bírósághoz fordul.

Az előbbitől független folyamatban van a Kúria előtt egy eljárás, ami azért indult, mert a balmazújvárosi önkormányzat március 15-ig nem fogadta el az idei költségvetését és a kormányhivatal törvényességi felhívásában foglaltaknak akkor sem tett eleget. 

Ennek lett a következménye az, hogy a Kúria döntéséig az önkormányzat finanszírozását felfüggesztették.

 Az erről szóló hivatalos értesítést a napokban kapta meg a Hegedüs Péter, aki július 11-én, közösségi oldalára feltöltött videójában be is számolt erről. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában