Helyszíni riport

2024.07.18. 15:26

Megnéztük az újranyitás utáni első felszállást a debreceni repülőtéren

Egyhetes szünet után csütörtökön újra elhagyta a futópályát az Eindhoven felé tartó repülőgép. A debreceni repülőtér egy hétig tartott zárva a kifutópályán talált hiba miatt, melynek elhárítása után újra fogad és indít járatokat.

Hajnal László

Az utazás izgalma súlytalanná teszi a bőröndöt. Ezt tükrözte a boldog utasok arca, akik már javában sorban álltak, hogy becsekkoljanak az Eindhoven felé induló Wizz Air járatra a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren csütörtökön délben. Ugyan a hangosbemondó nem hívott egy portugált, és szakállas németet sem láttunk, aki csekket pénzre vált, találkoztunk azonban egy fiatal holland nővel, aki kifejezetten üdvözölte, hogy a debreceni repülőtér váróterméből térhet vissza szülővárosába. Egy magyar családnál gondot okozott, hogy az autóban maradt egyikük igazolványa, feljebb tornázva az utazás miatt amúgy is magas adrenalinszintjüket, így őket nem szerettük volna megzavarni.

debrecen, repülőtér, debreceni repülőtér
Minden a helyén az irányítóközpontban: a debreceni repülőtér újra fogad és indít járatokat
Forrás:  Kiss Annamarie

Sokaknak kényelmesebb a debreceni repülőtérről indulni, mint Budapestről

Megállítottunk viszont egy ötfős családot is. Az apuka karjában vitte egyik gyermekét, míg igyekezett egyengetni annak tétován totyogó kistestvérét. Édesanyjuk a szalmakalapot viselő nagypapával kereste elő a táskából az útleveleket, hiszen mindössze néhány percük maradt a becsekkolásra. A nő portálunknak elmondta, Romániából érkeztek, és kifejezetten örülnek, hogy újra Debrecenből utazhatnak, mivel a kisgyermekekkel elég körülményes lett volna egy többórás buszozás a repülőút előtt.

Nagyon szerencsések vagyunk, hogy éppen ma indult újra a reptér. Már hónapok óta megvettük a jegyet a családi kiruccanáshoz, és izgultunk, hogy Budapestig kell mennünk. Sűrűn repülünk Debrecenből, ezért nagyon sajnáljuk, hogy a Wizz Air a jövőben megszünteti a légi bázisát a városban

 – nyilatkozta az édesapa.

Az öröm hangulata általános volt csütörtökön, még annak ellenére is, hogy az Eindhoven és Debrecen között közlekedő repülőjárat a tervezetthez képest több mint egy órát késett. A reptér dolgozóitól megtudtuk, feltehetőleg a holland nagyváros repülőterén nem kapott slotot, vagyis reptéri résidőt, így az adott időpontra érvényes repülési engedélyt lekéste.

 

CM20230610_Debrecen-Antalya_Wizz Air_járat_repülő_HAON (34)
A reptér egyhetes szünet után nyitott meg újra
Forrás: illusztráció / Napló-archív

Transzferrel Budapestre

Ha még némi csúszással is, de legalább újra Debrecenből indulhattak az utasok. Ugyanis, mint ahogy a Haon többször beszámolt róla, a debreceni repülőtér egy hétig zárva tartott, mert egy futópálya-ellenőrzés során hibát észleltek az út felületén. Mivel a repülésbiztonság elsődleges szempont, a Debrecen Nemzetközi Repülőtér az ideiglenes bezárás mellett döntött.

A járatokat nem törölték, az utasokat egy hétig reptéri transzferrel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre szállították, ahonnan pontosan abban az időpontban indultak a gépek, amikor Debrecenből kellett volna felszállniuk. Habár valamelyest bosszúságot okozhatott az extra idő, amíg eljutottak Budapestre, az utasok ugyanabban az időpontban érkezhettek meg a célállomásra, így az előre kifizetett külföldi transzferjáratot is elérhették megérkezésük után.
A Debrecen International Airport szerdán adott ki közleményt, miszerint csütörtök éjféltől újra zavartalanul indulhatnak és érkezhetnek a repülőjáratok a reptérre.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában