Heti hírösszefoglaló

2024.07.15. 12:07

A turistaszezon közepén zárt be a debreceni repülőtér

Nem csak nálunk voltak gondjai a repüléshez készülő utazóknak. A debreceni repülőtér problémái mellett az új palackvisszaváltás is érdekelte olvasóinkat a múlt héten.

Haon.hu

Bezárt a debreceni repülőtér, razziázott a nébih, elindult a REpont automatáknál a visszaváltás – csak néhány hír a múlt hét legérdekesebbjei közül. A történések igazából vasárnap este kezdődtek Bulgáriában. Kétórás késésnek indult, egynaposnál tovább tartott: 150 ember várt arra Bulgáriában, hogy végre a debreceni repülőtér betonjára tehesse a lábát. Helyi idő szerint július 7-én délután 5 órakor szállt volna fel a Bulgaria Air gépe Burgaszban, és hozta volna haza, Debrecenbe a nyaralókat. Amikor kiérkeztek a repülőtérre, már látták, a gép két órát késik. Ekkor még nem gyanakodtak, hogy 22 óra elteltével sem kerülnek közelebb otthonukhoz.

Busz a debreceni repülőtér előtt: Budapestre viszik az utasokat haon
Busz a debreceni repülőtér előtt: Budapestre viszik az utasokat
Forrás: Napló-archív

Hét végére aztán a itthon is felpörögtek az események: csütörtökön este napokra bezárt a debreceni repülőtér. Mint hivatalosan közölték, a 18 órakor végzett futópálya-ellenőrzés során kollégáik olyan hibát észleltek annak felületén (a tartósan fennálló magas hőmérséklet miatt), melynek következtében – a legmagasabb szintű repülésbiztonsági előírásokat szem előtt tartva – a hiba kijavításáig a Debrecen Nemzetközi Repülőtér ideiglenes bezárása mellett kellett dönteni.

Nem bírta a hőséget a debreceni repülőtér betonja

Mivel mindez a nyári turistaszezon közepén történt, rengeteg embert érint, nagyon sokan kaptak késő este értesítést a változásról; a kezdeti bizonytalanság után az utazási irodák Budapestre közlekedő transzferjáratokkal oldották meg az utasok szállítását. A már egyébként is túlterhelt fővárosi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közleményében jelezte: felkészült a debreceni gépek és utasok fogadására. 

Az első budapesti transzferbusz július 12-én délelőtt indult el, az utasok hangulatát pedig talán az „ez van” kifejezés írta le a legjobban. Nyugodt, türelmes hozzáállás volt a jellemző, a szomszéd vármegyékből is érkeztek nyaralni indulók, az utasok egy részének az átszervezéssel kapcsolatos logisztika is gondot jelentett:

Király Tamás, a Debrecen International Airport Kft. ügyvezetője pénteken kora délután tartott sajtótájékoztatóján többek között a hiba okáról és a várható nyitásról is beszélt. 

Az elmúlt időszakban tartósan magas hőmérsékletet mérhettünk, ennek a folyamatos hőterhelésnek köszönhetően a beton térfogata jelentősen megnövekedett, és két betontábla a köztük keletkezett tágulási feszültség hatására megsérült

– ismertette röviden a technikai hibát.

Király Tamás, a debreceni repülőtér vezetője  haon
Király Tamás, a debreceni repülőtér vezetője sajtótájékoztatóján
Forrás: Napló-archív

Az első tapasztalatok

Nemcsak a repülőtéren zajlott az élet: a hajdú-bihariak egyik slágerhelyén razziázott a Nébih. A Tisza-tó vendéglátóhelyeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonBezsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a június végén tartott akció eredményét a napokban tették közzé. Aszerint a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első célterületének tapasztalatai kedvezően alakultak: a higiénia és az élelmiszerek kezelése területén is javuló tendenciát észleltek a felügyelők. Ugyanakkor félmázsányi terméket ki kellett vonniuk a forgalomból:

Időközben megvannak az első tapasztalatok az új palackvisszaváltási rendszerről. De mit lehet tenni, ha egy adott falu, község, vagy kisebb település nem rendelkezik REpont automatával, mégis ki kell fizetni a boltban az 50 forintos betétdíjat? Többek között erre a kérdésre is választ kapott a Haon stábja a PET-palack-visszaváltás kapcsán, amikor nyakába vette a megyét, a helyieknél és az illetékeseknél érdeklődött.

Jó ütemben halad a balmazújvárosi Keleti-főcsatorna Felszíni Ivóvíztisztító műtől induló távvezeték pár kivitelezési munkája, amely jelentős mértékben segíti majd Hajdúnánás, Balmazújváros, és Hajdúböszörmény biztonságos vízellátását – erről számoltak be a Keleti-főcsatorna Felszíni Ivóvíztisztító mű – Balmazújváros-Hajdúnánás-Hajdúböszörmény távvezeték építés című KEHOP pályázat sajtótájékoztatóján július 10-én Hajdúböszörményben. 

A rendőrök sem unatkoztak

Sajnos, nem úsztuk meg a múlt hetet sem baleset nélkül. Többek közt összeütközött egy nyerges vontató és egy kisteherautó az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 182-es kilométerszelvénynél, Görbeháza közelében pénteken.  A baleset helyszínére mentőhelikopter is érkezett.

Mentőhelikopter is érkezett az M3-ason történt balesethez
Mentőhelikopter is érkezett az M3-ason történt balesethez
Forrás: illusztráció / Napló-archív

Borzasztóan indult egy mikepércsi család első júliusi hétvégéje, bekövetkezett az, amitől titkon minden gyermek tart: nem ért haza a munkából édesanyjuk. A család vasárnap este értesítette a Debreceni Mantrailing és Kutyás Egyesületet, akik a Hajdú-Spec segítségével bukkantak a mikepércsi eltűnt édesanya nyomára.

Még a traffipaxnak is iparkodnia kellett, hogy bemérjen egy román gyorshajtót Püspökladányban. A román autós letesztelte, mennyire pontos a ladányi traffipax. A gyorshajtás eredménye: százezres büntetés és a „dicsőség”, amit a Haon is „megénekelt”:

Parádés történetek

Fejes Tamás parádés sztorikat mesélt a haonnak és közben megmutatta kedvenc helyeit is Debrecenben. Elárulta, hogyan lett a totál romból Roncsbár, a garázsból milliárdos árukészlettel rendelkező hangszerbolt, és a középiskolás zsiványból sikeres üzletember. Vicces és megrendítő történetek is előkerültek:

Végül, egy érdekes hír a gazdaságból: új bolthálózat jön Magyarországra, a török cég Debrecenben is üzletet nyit, khm… furcsa névvel:


 



 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában