Elnéptelenedő települések

2024.07.30. 20:26

Szép az élet Bedőn, még nem lőttek le senkit, bár kocsma nincs – fotókkal

Régen még alig lehetett magyar szót hallani a hajdú-bihari községben. Bedő ugyan virágzik, de ugyanaz a probléma sújtja, mint az elnéptelenedő települések legtöbbjét.

Hajnal László

Csak az átmenő forgalomtól tűnik nyüzsgőnek Bedő főutcája, egyébként a nagyjából 300 fős, Biharkereszteshez közel fekvő község a kistelepülésekre jellemző békét sugározza. A postás pihenőidejében a boltossal kávézik, a bajuszos szomszéd egy sörrel teli szatyorral kerékpározik hazafelé. Akárcsak a mesében. A legnagyobb gond, amit fájlalnak is a helyiek, hogy a kocsma bezárt egy ideje, de legalább van egy kisbolt és posta is. Sőt, alig két éve szentelték meg a felújított görögkatolikus templomot, burjánzanak a virágosládák, friss festék csillog a kerítéseken, és látszólag egyáltalán nem illik bele a Haon Elnéptelenedő települések című sorozatába. Ám, ha szóba elegyedik az ember a bedői lakosokkal, hamar kiderül, hogy a gond itt is ugyanaz: a fiatalok elmennek. A legidősebb, a középső és a legkisebb fiú is máshol próbál szerencsét. De még a lányok is.

bedő, elnéptelenedő települések, románia, határon túli magyarok
Sokat jelent, hogy van bolt Bedőn, így nem kell egy szomszédos településre menni egy tejfölért
Forrás: Czinege Melinda

Hogy milyen az élet Bedőn? Szép. Nincs probléma. Amennyire tudom, fegyvere nincs, csak egy lakónak. Neki is csak azért van, mert vadász. Itt aztán még nem lőttek le senkit

 – mondja jó kedélyűen egy idős férfi, akit a bedői mindennapokról kérdezünk. Zoltán Erdélyből költözött a településre feleségével, bár ezt már az ízes, szívnek kedves tájszólásból éreztük. A gyerekei a közelben dolgoznak, ők pedig nagyszülőként segítenek vigyázni az unokákra. Elmondja, Bedőn valóban nyugodt az élet, bár munka nincs, de mivel nyugdíjas, ez cseppet sem zavarja, hiszen leélte a saját idejét. Lehetőség híján sokan Biharkeresztesre, Berettyóújfaluba vagy Nagyváradra járnak dolgozni. Mint fogalmaz, a fiatalok suhancként a nagyobb városokba mennek tanulni, és általában nem is térnek vissza. Elbeszélgetünk még a világ nagy dolgairól, és a helyi kicsikről, végül egy egyszerű bölcsességgel bocsát utunkra:

Mindenhol megvan a bog a szénán. Ha az ember nem vágja le, és használja újra, akkor megakad az anyagban

Bedő utcáin elmosódnak a határok

Épp a helységtáblát fotóznánk, mivel roppant autentikusan mutat a mögötte legelésző póniló, amikor megpillantunk egy idős férfit, aki unokájával játszik, néha tekernek egy kört a biciklin, és közben rá-rá néz a jószágokra.

Miután szóba elegyedünk, ráébredünk, nem pusztán egy gazdálkodó, nyugdíjas nagypapáról van szó. Zsíros Sándor 14 évig volt alpolgármester a településen, mellesleg a Független Kisgazdapárt megyei alelnöke volt, fia pedig a megválasztott polgármester.

Elmeséli, 1951 óta él Bedőn, április 4-e óta. Megjegyzi, papírforma szerint egy nappal később jegyzőkönyvezték, mert az ország elfoglalásának ünnepén nem dolgoztak az adminisztrációs hivatalban. Beszél a régi időkről, hogyan honosították a határon túli magyarokat, amit akkoriban még nem nézték jó szemmel a Ceausescu-nadrágosok. Számos család költözött akkoriban Bedőre, magyarok és románok is, hiszen egy nagyváradi panellakás áráért a határ közelében már kertes házat lehetett kapni. Úgy véli, egyébként a két nép tökéletesen megél egymással, az uszítás mindig a nagypolitika felől jön. Zsíros Sándor kifejezetten békepárti, ám úgy látja, a veszedelem felé sodródik Európa. A háború értelmetlenségét jól ismeri: nagyapja Csíkszenmártonnál esett el a második világháborúban, két árvát hagyott maga után.

Bedő kétnyelvű falu, ez nem titok. Az 1960-as években még magyar szót is alig lehetett hallani

 – emlékszik vissza. Hozzáteszi, régebben virágzott az élet, azonban azóta sokan elköltöztek a településről.

bedő, elnéptelendő települések, románia, határon túli magyarok
Egykor díszes pompában ékesítette Bedőt, ma már egyre inkább az elnéptelenedő településekre emlékeztet egy-egy porta
Forrás: Czinege Melinda

A főutcától beljebb haladva bizony láthatóvá válik a múlt. Számos elhagyatott portánál látunk Bedőre jellemző, bástyás kőkapukat, a kerítés mentén utcafronti góréval. Több ház és kapu ugyan takarosan fel van újítva, a górét azonban már nem építették vissza. Amott egy székely tulipánmotívumokkal díszített kapu, az egykor szép otthont magasba nyúló gaz takarja. Egyszerre szívmelengető és szívszorító látvány. Az ablakokban és a kertekben annyi magyar zászlót látni, mint a nagyvárosokban csak ünnepnapokon. Bizony, a nemzeti hovatartozás errefelé sokat jelent. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában