Hortobágyi Lovasnapok

2024.07.03. 17:00

Bitang jó programok, újdonságként Ménesfesztivál a Hortobágyi Lovasnapokon

Lovasbemutatók, versenyek, gyerekprogramok és hagyományteremtő újítás is várja a közönséget. A Hortobágyi Lovasnapok méltó a világörökségi helyszínhez.

Szőke Tímea

Idén is látványos bemutatókkal, újdonságokkal és kísérőprogramokkal érkezik a Hortobágyi Lovasnapok

Forrás: Napló-archív

Több újdonsággal várja a látogatókat az 56. Hortobágyi Lovasnapok július 12. és 14. között; központi eseménye az első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal megrendezendő Ménesfesztivál lesz, de a Nemzeti Vágta futamait, csikós- és számos más látványos bemutatót is láthat a közönség – minderről a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján volt szó szerdán Debrecenben, a Kölcsey Központ tetőteraszán, ahogy a szervezők mondták, az épület „tenyérnyi rónaságán”.

Az 56. Hortobágyi Lovasnapok  programsorozat részleteiről Fülöp Bernadett (balról), Papp László és  Medgyesi Gergely Árpád számolt be Debrecen haon
Az 56. Hortobágyi Lovasnapok  programsorozat részleteiről Fülöp Bernadett, Papp László (balról) és Medgyesi Gergely Árpád számolt be
Forrás: Czinege Melinda

A Hortobágyi Lovasnapok hagyományteremtő újdonsága

A helyszínválasztást, Debrecen „tetejét”, ahonnan szinte ellátni a Hortobágyig, Papp László polgármester azzal indokolta, hogy a város tíz éve bekapcsolódott a nagy múltú rendezvény szervezésébe.

Az eseménysor idei fő témája a Ménesfesztivál – a magyar lótenyésztés ünnepe. A Mátai Ménes a Hortobágyi Lovasnapok szellemi és minden más vonatkozású alapját is adja, és most további három meghívott állami ménesbirtok csatlakozik hozzá: a mezőhegyesi, a bábolnai és a szilvásváradi. Zenés-táncos műsorral, fogatok és tenyészállatok felvonulásával mutatkoznak be a központi Arénában

 – részletezte a polgármester. Ott lesznek a régió vezető táncegyüttesei, a Csokonai Színház művészei, valamint a Partiumból érkező 80 fős tánckar teszi emlékezetessé a szombati napot.

– Megkönnyítendő a helyszínre jutást, a DKV különjáratot indít a Segner térről a szombati programok idejéhez igazodva. A leglátványosabb események közt lesz a méneshajtás, a pusztaötös és -tízes, tüzes-lovas bemutató, csikósbajnokság, fogathajtás. Mindezt pásztorételek és kézműves vásár egészíti ki – sorolta a polgármester.

Ifj. Garai János csikós bemutatója a sajtótájékoztatón
Ifj. Garai János csikós bemutatója a sajtótájékoztatón
Forrás: Czinege Melinda

Debrecen részeként tekintve a Hortobágyra

Hortobágyra úgy tekintünk Debrecenből, mint a cívisváros szerves részére, mely évszázadokon át adta a debreceni gazdaság és gazdagság alapját. A puszta minden varázsával és lehetőségével gondoskodott Debrecen sikerességéről, és mi ezt a hagyományt visszük tovább. Ez a felelősségtudat vezérel minket, amikor odaállunk a Hortobágyi Lovasnapok mellé, illetve ezen túl a településsel is igyekszünk szorosabbra fűzni az együttműködést

 – mutatott rá Papp László, hozzátéve, hogy a debreceni önkormányzat több mint 9 millió forinttal támogatja idén a rendezvényt.

Beszámolt arról, hogy Debrecen által egykor alapított kilenc kancacsaládból még fennálló egyetlen családban Félszeg és Álarc tavaly született csikója; Jelmez és Jeles után Álarc idén újabb kancacsikóval gyarapította a tenyészetet, aki a Karnevál nevet kapta. Így az 1872 óta fennálló kancacsalád stabilizálódni látszik – jegyezte meg bizakodva.

Főszerepben a csikósok

Fülöp Bernadett, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, hogy a Kft. jogutódlással mintegy 70 éve működik, és kezdettől, vagyis 56 éve szervezi  a lovasnapokat, immár tíz éve Debrecennel, megújulva, fesztivál jelleggel.

Fontos szem előtt tartani, hogy Hortobágy világörökségi helyszín, mégpedig az élő pásztorkultúrának köszönhetően. A pásztorok közt pedig a csikósoké a főszerep a Hortobágyi Lovasnapokon, ők adják a gerincét, 56 éve állandó résztvevői az eseménynek. Idén mellettük az említett vendégcsikósok is ott lesznek. 

A legizgalmasabb versenyszám az utolsó, a vasárnapi síkvágta. Megszokott programként nem maradnak el a sport-, foghatjó és díjugrató versenyek, utóbbiaknál rekordszámú, 600-nál több nevezés érkezett. Újdonságként jelenik meg a puszta tízes bemutató, valamint a Ménesfesztivál, amit terveink szerint 5 évente rendezünk meg valamelyik állami ménesbirtokon. Ezen első alkalommal a vendégeink tenyésztő munkájuk bemutatása mellett sportfogatokat biztosítanak a fogatversenyekre, illetve az összes állami ménes a dísz ötösfogatát is felvonultatja – részletezte Fülöp Bernadett.

Látványos bemutatókon keresztül ismerkedhetnek meg a pusztával a látogatók Debrecen Hortobágy haon
Látványos bemutatókon keresztül ismerkedhetnek meg a pusztával a látogatók
Forrás:  Napló-archív

Látványos bemutatók

Elmondta, hogy a szombati megnyitó kicsit „elcsúsztatva”, 13 órakor kezdődik a hortobágyi életképpel; rekord számú lóval, lovassal, fogattal, így a programok is tovább tartanak. Még késő délután is érdemes kilátogatni, 21 órakor a Győri Ördöglovasok tüzes kaszkadőr-show-val várják a kíváncsiakat. Persze, már reggel „nyílik a kapu” a díjugrató versenyekkel, illetve 9.30 órától a Hetei Sándor Györgyről szóló könyvbemutató lesz. Vasárnap a Nemzeti Vágta hortobágyi futamain izgulhat a közönség. 

Fentiekkel párhuzamosan több helyszínen várják a látogatókat csikósbajnoksággal, lovasshow-val, pusztaötös- és tízes bemutatóval, pusztashow-val, a Bitangkertben gyerek lovasfaluval, valamint új attrakcióként a Mátai Ménes látogatóközpontjában interaktív kiállítással. Hagyományos pásztorételek, kézműves utca egészítik ki a produkciókat.

A település központjába tömegközlekedéssel érkezőket folyamatosan szállítják a rendezvény helyszínére, a házigazda Gundel Takács Gábor lesz.

Hortobágyi Lovasnapok Debrecen haon
Számos kísérőprogram egészíti ki a rendezvényt
Forrás:  Napló-archív

Nem bitangolnak el a gyerekek

Arról, hogy miért érdemes a gyerekekkel mielőbb megismertetni a Hortobágyot, Medgyesi Gergely, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) igazgatója beszélt. Elöljáróban leszögezte: a HNPI számára fontos, hogy megjelenjen a lovasnapokon, mert a 25 éves világörökségi helyszínhez méltó a program, ahol meg tudják fogni a gyermekek fantáziáját.

A mai világban a gyerekeknek már nem elég az egyszerű kiállítás, nem elég odaállítani őket egy versenyhez, hanem folyamatosan, mindenhol történnie kell valaminek. A gyermek lovasfalu a Bitangkertben lesz, ami nevét onnan kapta, hogy régen az elbitangolt jószágokat ide hozták be, és ha valaki rájött, hogy a lova eltűnt, akkor először itt nézett szét. Nos, mi olyan programokkal készülünk itt, amivel biztosíthatjuk a családosoknak, hogy a gyerekek innen nem fognak elbitangolni, végig ott tartjuk őket. 

Lesznek csepűrágók, művészek,  zenészek, néptáncoktatás, kézművesfoglalkozás. Itt van a legjobb helyszín arra, hogy egy városi gyerek megismerkedjen az őt körülvevő élettel. Ezt bizonyítja a látogatói szám is: amióta le tudjuk kötni a gyerekek figyelmét, folyamatosan sokan érkeznek, akár több tízezren is – mutatott rá az igazgató.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában