Gasztronómiai fesztivál

2024.07.20. 18:35

Az üstfedők alá is benéztünk a püspökladányi Kakasfőző Fesztiválon – fotókkal, videóval

Immár kilencedik alkalommal tartották meg Püspökladány ikonikus gasztronómiai rendezvényét. A Kakasfőző Fesztivál ez évre sem veszített népszerűségéből, harmincnégy főzőcsapat érkezett a városba a vármegyehetáron innen és túl.

Bekecs Sándor

Dienes Andreáék először méretik meg magukat kakasfőzésből

Forrás: Molnár Péter

Sátrak, számos bogrács és főzőüst, valamint rengeteg ember töltötte meg a püspökladányi Sárrét Kincse Gyógyfürdő előtti teret július 20-án. Már ez a látvány is igazolta, kilencedik alkalomra sem veszített népszerűségéből a város legnagyobb gasztronómiai programja, a Kakasfőző Fesztivál. A jó hangulat és a finom illatok pedig tovább erősítették bennünk az érzést: itt most mindenki mindent belead, hogy a legjobbat főzze ki. Mint a megnyitón elhangzott, jól döntöttek a fesztivál ötletgazdái a kakas mellett, illetve a püspökladányi gasztronómiai rendezvény híre már a határon túlra is elért.

Tóth Lajos polgármester beszélt a  Kakasfőző Fesztivál részleteiről
Tóth Lajos polgármester beszélt a  Kakasfőző Fesztivál részleteiről
Forrás: Molnár Péter

Örülünk, hogy Püspökladány meghatározó gasztronómiai rendezvényének híre már a város határain túl is ér, hiszen a helyi indulók mellett köszönthetünk debreceni, bihari, békési és Szolnok vármegyei versenyzőket is

 – mondta érdeklődésünkre Tóth Lajos polgármester. Az idei Kakasfőző Fesztiválra 34 csapat – civil szervezetek, baráti társaságok, közösségek – nevezett, a legtöbben valamilyen „kakasos” ételt készítettek, de találkozni csirkepaprikást vagy épp birkapörköltet, lecsót kavargató séfekkel is. 

– A fesztivál ötletgazdái a kakas mellett tették le a voksukat, ami úgy gondolom, jó döntés volt, s ezt az elmúlt évek is igazolják. A Kakasfőző Fesztivál elnyerte a közönség tetszését – fogalmazott Püspökladány polgármestere.  A városvezetőtől megtudtuk, immár harmadik alkalommal mérethetik meg magukat a pálinkafőzők is, ugyanis ez a versenyszám szintén nagy népszerűségnek örvend a fesztiválon. – Természetesen kulturális- és gyermekprogramokkal is igyekszünk a jó hangulatról gondoskodni, az esti sztárfellépő a Neoton Família lesz – tette hozzá Tóth Lajos.  

A Debreceni Nagyerdőért Egyesület csapata a püspökladány Kakasfőző Fesztiválon haon
A Debreceni Nagyerdőért Egyesület csapata
Forrás: Molnár Péter

A Kakasfőző Fesztivál a tyúkudvar „díszének” ünnepe 

A déli harangszó után nem sokkal kezdődött a fesztivál hivatalos megnyitója. Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője szétnézve mosolyogva konstatálta, idén is finom ételek és pálinkák főttek.  

A kakas egy olyan jószág, amelyre a világon mindenhol felkapják a fejüket az emberek. Az udvar dísze, de amikor eljön az idő, akkor a bográcsban vagy az üstben köt ki. Ez a szegény pára mindeközben nem is tudja, milyen társadalmi küldetése van, mennyire jól össze tudja hozni a családot, barátokat vagy akár egy egész város és vendégeinek közösségét

 – fogalmazott a honatya.  

Volt, aki a hagyományos alapanyagok mellett tette le a voksát 

A főzőcsapatok között nehéz volt nem kiszúrni egy társaságot, melynek tagjai kék pólóban, egy nagy kakast formáló emblémával hívták fel magukra a figyelmet. Az „Andrea és a fészekalja” csapat szervezőjénél, Dienes Andreánál érdeklődtünk elsősorban a névválasztásról. – A családtagok alkotják a csapatunkat. Vannak közöttünk püspökladányiak, debreceniek és bárándiak is. Először méretjük meg magunkat a püspökladányi Kakasfőző Fesztivál versenyén. Ez az első ilyen próbálkozásunk, de nagyon lelkesek vagyunk, ezért is csináltattunk például egyenpólót – mondta. 

Az üstbe pillantva, egy kakastaréjt látva nem volt kérdés, mivel készültek, de mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik. A hogyan és mikéntre pedig rögtön jött a válasz: Andreáék öt otthoni, kapirgáló kakast áldoztak fel a siker reményének oltárán, melyekből hagyományos módon és fűszerezéssel készítenek el ételeket.

Kakasfőző Fesztivál Püspökladány haon
Kakas főtt az üstökben Püspökladányban
Forrás:  Molnár Péter

Nem szűkölködött ínyenc megoldásokban sem a Kakasfőző Fesztivál 

Három nagy kondér mellett sürögtek-forogtak a Debreceni Nagyerdőért Egyesület tagjai is. A három üst pedig három különböző szárnyas étket rejtett magában. 

Az első egy ínyenc kakaspörkölt. Mivel vöröshúsos szárnyas, ezért kakukkfűvel és zsályával fűszereztük, hozzá birsalmás, céklás, metélőhagymás törtburgonyát és házi kovászos uborkát kínálunk

 – tudtuk meg a csapat séfjétől.  

A második bográcsban egy falusi csirkepörkölt rotyogott, melyhez kapros-juhtúrós galuska és paradicsomos, hagymás kápia saláta járt a szerencsés kóstolónak. A C-menü pedig falusi kakaspörkölt autentikusan, vajas-petrezselymes burgonyával, házi csalamádéval.  

A főzőverseny mellett ugrálóvárral, kézműves foglalkozással és pónilovaglással várták a szervezők a gyerekeket, de volt kirakodóvásár, egészségügyi szűrés és íjászkodás is. A színpadon helyi és vendég művészeti csoportok adtak műsort, valamint nóta- és operettslágereket is hallhatott a közönség.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában