Strand

2024.07.26. 17:32

A kánikulában is jólesik a termálvizes fürdő - Hajdú-Biharban bőven akad választék

Itt a nyár és a strandszezon, tele vannak a medencék. De vajon mennyire jó ötlet kánikulában termálvízben fürdeni?

Kosztin Éva

Bármelyik medencében hűsölhetünk? (A kép a Püspökladányi Gyógyászati Központban készült).

Forrás: Napló-archív / Illusztráció

Tombol a hőség, a hajdú-bihari Körösszakálon júliusban megdőlt az országos melegrekord is. Többek a vármegye strandjain keresnek menedéket a Celsiusok elől, de nemcsak a hideg vizes medencékben, hanem a meleg termálvízben is sokan fürdenek. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan vélekedik a szakember a termálvíz használatáról kánikulában, és hogy mik a fürdőzés hatásai és általános szabályai. Kérdéseinkkel a hajdúszoboszlói Hungarospa munkatársaihoz fordultunk. 

termálvíz, termálvizes fürdő, kánikula
A berettyóújfalui strandon is népszerű a termálvíz
Forrás:  Molnár Péter

A termálvíz hatásai

– A gyógyvizek általános fizikai hatásai mellett, mint a felhajtóerő, és a hidrosztatikai nyomás, a víz kémiai összetétele befolyásolja a hatását. Például a hajdúszoboszlói gyógyvíznek magas az ásványi anyag tartalma: jódos-brómos, konyhasós, szénsavas víz. Elsősorban a gerinc- és ízületi kopásos betegségei, csontritkulás, izomfájdalmak esetén hasznos, de bizonyos bőrgyógyászati (pikkelysömör, ekcéma) és nőgyógyászati (meddőség, krónikus kismedencei gyulladások) betegségekben is hatásos – ismertette Fehér Judit, a Hungarospa Hajdúszoboszló reumatológus főorvosa. A termálvíz mellékhatásairól elmondta, egy fürdőkezelés harmadik-ötödik napja körül előfordulhat fürdőreakció, mely a mozgásszervi panaszok fokozódásából áll, ezen kívül rossz közérzet, fejfájás, hányinger, hőemelkedés jelentkezhet. Kiemelte, amennyiben ezek a panaszok pár nap alatt nem szűnnek meg, a kúrát félbe kell szakítani.

Kinek nem ajánlott a termálvíz?

A termálvizes fürdőkúra nem javasolt kezeletlen magas vérnyomás és ritmuszavar esetén. Szintén ellenjavallt szívinfarktus vagy tüdőembólia után 3-6 hónapig, illetve lázas vagy fertőző betegség, daganatos betegség fennállásakor. Sebes vagy fekélyes bőrrel, a mozgásszervi betegségek heveny stádiumában, várandós állapotban, valamint 14 éves kor alatt sem ajánlott

– sorolta a reumatológus főorvos, akit arról is kérdeztünk, mennyi ideig javasolt termálvízben fürdeni. – A termálvízben tartózkodás javasolt időtartama jelentősen függ a víz hőfokától. Átlagosan 20-40 perces fürdőzést javasolunk, még egészséges ember se tartózkodjon 60 percnél többet a gyógyvízben – tájékoztatott. Megjegyezte, egy fürdőkúránál lényeges a fokozatosság elve, mindig az általános állapottól függően kell meghatározni a kúra hosszát és időtartamát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy gyógykezelések igénybevételekor a fürdőzést lehetőleg ugyanarra a napszakra, nem megterhelő étkezés után időzítsük.

termálvíz, termálvizes fürdő, kánikula
A termálvizes medence szakszerű használata (A kép a berettyóújfalui strandon készült).
Forrás:  Molnár Péter

A reumatológus főorvos felé egy olvasói kérdést is tolmácsoltunk. Bár a Haon stábja a helyszíni strand riportok készítése alatt nem találkozott ilyen esettel, egyik olvasónk megosztotta, gyakran látja azt, hogy a termálvizes medencékben fürdőzők kezében ott van a dobozos sör, vagy éppen valamit falatoznak, és kíváncsi volt ezzel kapcsolatban egy szakember véleményére. 

A gyógymedencében étel és ital fogyasztása szigorúan tilos, erre rendszeresen felhívjuk a fürdőző vendégek figyelmét. A szervezet hidratálását alkoholmentes italokkal javasolt megoldani

 –  fogalmazta meg Fehér Judit. 

Termálvíz kánikulában?

Elmondta, a nagy melegben is egészséges termálvízben fürdeni, azonban érdemes néhány szempontot figyelembe venni. – Nyári kánikulában inkább a reggeli, hűvösebb órákra érdemes időzíteni a szabadtéri termálvizes fürdőzést, hogy a szervezet le tudjon hűlni. Fedett, zárt térben megfelelő szellőztetés javasolt és a többször, rövidebb idejű, legfeljebb 30 perces gyógyvízben tartózkodás – tanácsolta a reumatológus főorvos. Kállai Zsuzsa, a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. marketing vezetője hozzátette, kánikulában a Hungarospa fürdőkomplexumban egyáltalán nem a termálvízben fürdés a jellemző. – A strand 15 medencéje közül csak egy termálvizes, a pezsgőmedence. A fürdővendégek a nagy melegben elsősorban a hideg- és langyos vizes forgatott medencéinket keresik – osztotta meg.

Hajdú-Bihar legolcsóbb gyógyfürdői

Nemrégiben vármegyénk gyógyvizes medencéit hasonlította össze a Termál Online. Mint fogalmaznak, a Hajdú-Bihar amolyan gyógyvizes nagyhatalom, hiszen a hivatalos nyilvántartás szerint 13 településen összesen 26 minősített gyógyvíz szerepel. Összehasonlításképp megjegyzik, Komárom-Esztergomnak két gyógyvize van.

A portál szerint az idei szezonban Nádudvar és Püspökladány fürdői kínálják a legolcsóbb belépőt. Míg a Sárrét Kincse a teljes árú jegyekben a legkedvezőbb, a Nádudvari Gyógyfürdő a diák és a nyugdíjas belépőkben viselheti a legolcsóbb címet.

 Ezeken a helyeken fürdőzhetsz gyógyvízben Debrecen és Hajdúszoboszló mellett

  • Strandfürdő Polgár
  • Püspökladányi Gyógyfürdő
  • Bihar Termálliget Berettyóújfalu
  • Hajdúdorogi Strandfürdő
  • Tiszacsegei Termálstrand
  • Nádudvari Termál- és Strandfürdő
  • Borostyán Med Hotel Tamásipuszta
  • Földesi termálfürdő és Szabadidőközpont
  • Bocskai Strand- és Gyógyfürdő Hajdúböszörményben
  • Kamilla Gyógy- Termál- és Strandfürdő Balmazújváros
  • Kabai Városi Gyógyfürdő
  • Hajdúnánási gyógyfürdő

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában