A helyszínről jelentjük

2024.07.06. 14:12

A tűző napon is tolongtak az emberek egy forró csegei halászléért – fotókkal

Korhely vagy hagyományos paprikás? A Tiszacsegei Halászlé Fesztivál titkának nyomába eredtünk.

Hajnal László

Több ezer adag halászlé főtt július 6-án Tiszacsegén

Forrás: Molnár Péter

Hiába jelezték előre a meteorológiai szolgáltatók a kánikulát a hétvégére, szombaton délelőtt úgy tűnt, egész Hajdú-Bihar egy jó forró csegei halászlevet szeretne enni ebédre a tűző napon. Hivatalosan 11 órától kezdődött a Tiszacsegei Halászlé Fesztiválon a messzi földön híres helyi specialitás árusítása, már 10 órakor két hosszú sorban, szatyrokkal, ételhordókkal felvértezve várakoztak az emberek a főzősátor előtt. Még a fesztivál területén lévő bazárosok, árusok is kikerekedett szemmel nézték a gyülekező tömeget.

Tiszacsegei Halászlé Fesztivál, halászlé
A Tiszacsegei Halászlé Fesztiválon két hosszú sorban, szatyrokkal, ételhordókkal felvértezve várakoztak az emberek a főzősátor előtt
Forrás: Molnár Péter

– Tán ingyen adják, hogy ennyien vannak? – kérdezte egyikük. Féláron, felelte az egyik sorban álló, mire a kereskedő megnyalta bajuszát, és biztosak voltunk benne, hogy egy pillanatra elgondolkodott rajta, hogy bizony az egész családnak csomagoltat ő is, ha jól fog menni a piac.
Volt, aki esernyővel védekezett a napsugarak ellen, a gyerekek fából készült, gurulós pillangóval csattogtatták el az időt, de kiállni a sorból senki sem akart. Ha már ilyen messzire eljött egy finom halászléért.
Balázs és felesége Debrecenből érkeztek, a sor végén ácsorogtak, és éppen azt próbálták kideríteni, hol lehet az eleje. A Haonnak nyilatkozva elmondták, egyórás sorban állásra számítanak, a korhelyből és a hagyományos paprikásból is szeretnének vinni.
Ekkor észrevettünk egy szerencsés párt, akik már sorra kerültek. Sándor és Tünde két halászlével teli szatyorral igyekeztek a parkoló felé.

Minden évben itt szoktunk lenni. Most nyolc adagot vásároltunk, a családnak is viszünk belőle, így mindenki frissen elfogyaszthatja

 – mondták.
Sokan nem vártak hazáig, amint megkapták, már helyben, a sörpadoknál el is fogyasztották. Így tett ez a hajdúszoboszlói család is, ők főként a korhelyt imádták, savanykás, selymes ízével. A nők számára a hagyományos kissé zsíros volt.

Tiszacsegei Halászlé Fesztivál, halászlé
Sokan már helyben, a sörpadoknál is elfogyasztották a halászlevet
Forrás: Molnár Péter

Több ezren látogatnak évente a Tiszacsegei Halászlé Fesztiválra

Akad olyan is, aki lefagyasztja, így jó áron megoldja a karácsonyi halászlét, ami ugyanolyan finom, mintha frissen készült volna. A titka az, hogy apait-anyait beleadunk. Szerencsére folyamatosan van forgalom a csárdában, így minden egyes nap frissen készítjük

– árulta el portálunknak Nagy Sándor. A Tiszacsegei Halászcsárda tulajdonosa éppen a kígyózó sorokat próbálta úgy egyengetni, hogy mindenki elférjen. Érdeklődésünkre elmondta, 17 éve működtetik a csárdát, azóta rendezik meg a fesztivált is. Eleinte kis méretben, a vendéglátóhely előtt tartották, ám az évek alatt többezres látogatottságú rendezvénnyé kinőtte magát:
– Azért indítottuk el a Tiszacsegei Halászlé Fesztivált, mert meg akartuk nyerni azokat az embereket, akik még nem jártak nálunk. Biztosak voltunk benne, ha megkóstolják, akkor vissza fognak térni – mondta.

Hozzátette, maga a rendezvény és a parkolás is ingyenes, és minden évben ismert fellépőket láthat a közönség. Idén többek közt Király Viktor, Király Linda, Radics Gigi, Pintér Timi áll színpadra, valamint az AbrakaZabra zenekar is, akik már az első fesztiválon is vendégeskedtek.

Mint megtudtuk, nem csak fellépőként számítanak hírességek érkezésére. A szombati napon Bochkor Gábor is jelezte, hogy betérne egy ebédre, valamint gyakran ellátogat Bodrogi Gyula, valamint Stohl András és több ismert színész is.

Nagy Sándor tudatta azt is, a csárda nyolc állandó szakácsához egy vendégstáb is érkezett, valamint negyven kisegítőt is hívtak, hogy mindenki jól lakhasson. Tavaly 4500 adagot készítettek, de idén ötezret is meg tudnak főzni, amennyiben szükséges.

A kondér közelében megtudtuk, mit éreznek a halak

– Hajnali kettő óta zajlanak az előkészületek, 2-3 tonna halból készülnek az ételek. Sütünk patkót, keszeget, kárászt – fejtette ki Nagy Péter, a csárda főszakácsa, miközben koordinálta a sürgő-forgó személyzetet. Mi pedig velük és a halakkal együtt főttünk a forró sátor alatt. 

A receptúrát ugyan nem árulhatta el, azonban azt elmondta, az alaplevet többféle halból, pontyból, keszegből, kárászból főzik.

Tiszacsegei Halászlé Fesztivál, halászlé
Összeszokott csapat főzte idén is a halászlevet
Forrás: Molnár Péter

Természetesen a hagyományos éttermi mennyiséggel szemben kihívás a hatalmas kondérokban elkészíteni, azonban a csapat már tíz éve összeszokott, így könnyedén megoldották a feladatot. Emellett a forrósággal is meg kell küzdeniük, a rotyogó, méretes üstök feletti sátor lefelé nyomja a forró levegőt, akár 50-60 fok is lehetett alatta. Beszélgetésünk után valósággal megváltás volt a hűvös 30 fokba visszatérni.
Az elégedetten gömbölyödő pocakok, a zsíros mosolyok arról árulkodtak, hogy az emberek nem csalódtak, így világossá vált számunkra is, miért választják erdei fagylaltozás helyett minden évben Tiszacsegét az emberek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában