Életmentő lehet

2024.07.05. 15:40

Kiemelten fontos a véradás a nyári időszakban, Hajdú-Biharban több helyen is segíthet

A pihenés és a vakációk miatt a nyári időszakban csökken a donorok száma.

Haon.hu

A nyár számos ember számára a vakációk, a pihenés és a kikapcsolódás időszaka, de a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Vármegyei szervezete szerint ez a szezon különösen kritikus a véradások szempontjából. A megszokottnál alacsonyabb donorok száma miatt a szervezet arra kéri a lakosságot, hogy vegyenek részt az ilyenkor szervezett véradó akciókon.

A véradás kiemelten fontos a nyári időszakban
A véradás kiemelten fontos a nyári időszakban
Forrás: Magyar Vöröskereszt

A véradás életet is menthet

Júliusban a vármegye 12 nyilvános helyszínén szervezett véradásokon várják azokat, akik segíteni szeretnének a vérkészletek feltöltésében. A szervezet szerint hetente legalább 250-300 véradóra van szükség ahhoz, hogy a készletek a megfelelő szinten maradjanak.

A nyári hónapokban gyakori szabadságok és az iskolai szünetek miatt csökken a donorok száma, így különösen fontos a közösségi összefogás. A szervezők arra biztatják a helyieket, hogy használják ki a nyári szünetet a véradásra, különösen azokat, akik a vármegye turisztikai látványosságai miatt tartózkodnak a térségben.

Az előjegyzési rendszer is segít a szervezésben: a donorok a veradas.hu weboldalon foglalhatnak időpontot, így elkerülhetők a hosszabb várakozási idők. A rendszer előnye, hogy minden előre bejelentkezett donor számára biztosított a hely, ami növeli a véradás hatékonyságát és csökkenti az esetleges tömeges összegyűléseket.

A véradás nemcsak hogy életeket menthet, de a donorok számára is előnyös, hiszen minden alkalommal alapos orvosi vizsgálaton esnek át. Az első véradók ingyenes vércsoport-meghatározást is kapnak, ami további ösztönző lehet a részvételre. Véradásra azok jelentkezhetnek, akik 18 és 65 év közöttiek, több mint 50 kg testtömegűek, és az elmúlt 56 napban nem adtak vért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában