Hőség

2024.07.16. 13:27

Felpúposodott a villamossín a hőségtől Debrecenben

Huszonöt éve a mostanihoz képest majdhogynem hűvös volt. A villamossín azonban nem bírta az akkori kánikulát.

Haon.hu

IIyet addig még nem láttak a szakemberek sem; nem bírta a meleget a sínpár

Forrás: Reprodukció: Napló-archív

A hőség hatására felpúposodott a villamossín a Csonkatemplom előtt, két órára akadályozva a közlekedést – nem most, hanem még 1999-ben. Mint arról a Hajdú-bihari Napló 1999. július 6-ai száma tudósít, az előző napon „felpattant” a sín a földről. Holott nem is volt olyan meleg mint most; 25 éve július 5-én „mindössze” 31 Celsius-fokos maximum hőmérsékletet jelzett a meteorológia

A lap korabeli címlapja az ívelt villamossín képével Debrecen haon
A lap korabeli címlapja az ívelt villamossín képével
Forrás:  Napló-archív

Az akkor a lapnak nyilatkozó szakember szerint a sín a hőtágulás hatására pattant ki a helyéről. Krista Géza, a DKV forgalmi műszaki igazgatóhelyettese az is elmondta, hogy ilyen eddig még nem fordult elő Debrecenben, és hogy a hasonló esetek megelőzésére locsolni fogják a pályát.

 A Nagytemplom utáni szakaszon a sínek leszorítása már korszerű módszerrel van megoldva, így ott nem várható ilyen deformálódás – írta a Hajdú-bihari Napló két és fél évtizede.

Mivel időközben már több korszerűsítésen is átesett a villamosvonal, hőségrekordok ide vagy oda, minden bizonnyal ma nyugodtan suhanhatunk a villamoson utazva a forró, ám egyenes sínpályán.

 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában