Hajdúböszörmény első női állatorvosa

2024.08.21. 20:00

Hatalmas állatokat műt a hajdúböszörményi állatorvos, Nagy Anna – fotókkal

Gyönyörű lovak, szarvasmarha és egyéb nagy testű haszonállatok megműtésével foglalkozik a hajdúsági fiatal nő. Nagy Anna állatorvos nevéhez fűződik a Kincsem Állatkórház Hajdúböszörmény területén, melyet több száz kilométerről érkező páciensek is sűrűn látogatnak.

Balogh Efraim

Akárcsak az embereknél, úgy a lovaknál is gondosan elő kell készíteni a pácienst a műtétre

Forrás: Kiss Annamarie

Láttatok már lovat háton fekve, négy lábbal az ég felé nézve? Alighanem a legtöbben tapasztaltuk már, milyen az, amikor házi kedvencünk betegségtől szenved, esetleg megsérül, és dokihoz kell fordulni, közben azon matekozva, mennyibe fog ez fájni. Akik nagy testű, haszonállatot tartanak otthon, bizonyára még komolyabb bajban vannak ilyenkor, mert igen kevés rendelőben tudnak egyáltalán foglalkozni a problémájukkal. Éppen ezért népszerű a Kincsem Állatkórház Hajdúböszörményben, ahová közel s távolról is érkeznek páciensek. Ottjártunkkor hat ló operálására készült éppen a stáb Nagy Anna állatorvos vezetésével. És hogy miért is vettünk részt az egyik négylábú patás műtétjén? Azért, mert az említett állatkórház egyike azon keveseknek az országban, ahol akár több mázsás egyedeket is el tudnak látni.

Az állatkórház Hajdúböszörményben gyakran fogad lovakat
Az állatkórház Hajdúböszörményben gyakran fogad lovakat
Forrás: Kiss Annamarie

Az állatkórház Hajdúböszörmény környékén és országos szinten is kiemelkedőnek számít

Amikor az egyetemen először beléptem a lóműtőbe, akkor kezdtem el érezni, hogy én ezt akarom csinálni. Ebben találtam magamnak kihívást, és el is képzeltem, hogy egyszer ott fogok állni a ló mellett, és én műtöm majd

– mesélt első élményeiről Anna. Mivel már akkor is voltak lovai, elmondása szerint, sok más gazdához hasonlóan szembesült azzal a problémával, hogy egy műtétért akár 3 órát is muszáj volt utazni – ezt pedig, mint elmondta, nagyon sok ló nem bírta ki, és elpusztult.

Nagy Anna 2020-ban döntött úgy, hogy belevág egy olyan projektbe, amelyben senki más előtte nem tudott kibontakozni nőként a hajdúsági városban: állatorvos lesz. Aztán mint később kiderült, ezzel piaci rést talált, mivel Kelet-Magyarországon a Kincsem Állatkórház szinte az egyetlen magánklinika. Na, de sejthetjük (nem elvéve a csak kistestűekkel foglalkozó szakemberek érdemeit), hogy egy legalább 100 kilós állatot még nehezebb lehet megvizsgálni, mint egy, már „nyolc életét” elvesztő macskát, pláne úgy, hogy szimplán a megmozdításuk még a jó kondiban lévő férfiaknak is kihívást jelent.

Nyolc év alatt nem tört el a kezem, nem voltak nagy sérüléseim, talán két rúgást kaphattam. Mindent megúsztam, ennek pedig az a nyitja, hogy figyelni kell a páciensedre. Inkább az a nehéz, hogy nőként komolyan vegyenek. Amikor kicsit szőkébb volt a hajam, sokan néztek asszisztensnek, és amikor kérdezték, hol van az állatorvos, mondanom kellett, hogy az bizony én volnék… Vicces volt, mert nem nézték volna ki belőlem, hogy tehenet fogok császározni, de végül csak sikerült

 – emlékezett vissza Anna.

állatkórház Hajdúböszörmény, műtét, Kincsem Állatkórház, állatorvos, Haon, Debrecen
Nagy Anna nem retten meg fizikai kihívástól
Forrás: Kiss Annamarie

Több száz műtétet nézett végig ahhoz, hogy egyáltalán asszisztens lehessen

Persze ahhoz, hogy szikét fogjon a kezében, alapelvárás volt, hogy megnézzen több száz műtétet, és csak azután tölthetett be asszisztens szerepet. Miután egyre nagyobb tapasztalatra tett szert, már varrhatott sebeket, s bár azóta már kórháztulajdonos, úgy gondolja, emiatt szerencsés, de még mindig van mit tanulnia. Ráadásul, nincs egyszerű helyzetben, mivel kevés magánklinika üzemel Magyarországon, így az egyetemen túli továbbképzéseket, melyekkel Anna további ortopédiai ismeretekre tehet szert, szinte csak külföldön tartják.

Egyértelmű célja, hogy a lovakat minél szélesebb spektrumon tudja műteni; először lágyszervi, majd összetettebb operációk eléréséért dolgozik. Ha mindez sikerül, szeretné kibővíteni a klinikát egy rehabilitációs részleggel, melyet úszómedencével és különféle olyan eszközökkel szerelne fel, amelyek lovak gyorsabb felépülését szolgálnák. 

Hogyan néz ki egy lóműtét?

Ez az elhatározás is azt bizonyítja, hogy Anna úgy kezeli pácienseit, mintha saját állatai lennének. Úgy véli, az még nagyobb motivációt ad neki és munkatársainak, hogy tudják, átérzik, milyen az, amikor gazdiként elveszítik kedvencüket. Ezt az emberek is érzik, nem véletlenül keresik fel őket akár még a határon túlról is. Amikor náluk jártunk, a hat ló közül az egyik például kb. 150-160 kilométerről érkezett hozzájuk.

Anna utalt rá beszélgetésünk során, hogy a lovak iszonyatosan érzékeny állatok, ennek jelét már a tekintetükből ki lehetett olvasni: mintha érezték volna, mi készül… Néha csak szemeik ártatlan „hangja” árulkodott, néha pedig feszült dobogás rázta fel a folyosót. Mindannyian saját „várószobájukban” vártak a sorukra, mi az első műtétet tekintettük meg, amikor Stefi feküdt kés alá. Először patáit tisztították meg, majd egy gyors műtét előtti vizsgálat következett, melyet injekciók és bódító követtek, mivel el kellett altatni. Továbbhaladtak egy kisebb helyiségbe a már tántorgó állattal, majd amikor Stefi elterült, felhelyezték a műtőágyra, s miután elaludt, felcsatolták a lábait, ahogy azok az ég felé nézzenek.

Az egyébként gyönyörű ló oxigént és infúziót kapott, majd nemét jelző ékes testrésze környékén fertőtlenítőszerekkel is ellátta Anna csapata. Ezután az alapos előkészületeket követően elérkezett az operáció pillanata, a herélés folyamata.

Nem volt egyszerű végignézni (a képeket elkészíteni pláne nem), de szerencsére se zacskóra, se vödörre, se székre nem volt szükség, túléltük az amúgy gyors, mintegy félórás műtétet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában