Készülhetnek a gazdák

2024.08.14. 16:06

Farmer Expo 2024: embriómosás és fejőbemutató is lesz a programok között

Hamarosan elstartol, immár 33. alkalommal a Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás. A Farmer Expo a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán várja a látogatókat, a szakmai tanácskozások mellett megismertetik az embriómosás folyamatát, lesz látványos lovas show és fejőbemutató.

Balogh Efraim

A Farmer Expo Debrecen egyik leglátványosabb rendezvénye, és érdekességből idén sem lesz hiány: megtudhatjuk, hogyan működik az embriómosás, és lesz fejőbemutató

Forrás: Napló-archív

Hallottak már az embriómosásról? Kedvelik a látványos lovas show műsorokat? Augusztus utolsó hétvégéjén, 29-én startol el a 33. Farmer Expo Debrecen felsőoktatási intézményében, a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán, és 31-ig fog tartani. A szervezők, mint az előbb kiemeltük, igazán ritka és szórakoztató, emellett pedig hasznos, ismeretet fejlesztő programokkal is készülnek a közönség számára. Minderről szerda délelőtt számoltak be sajtótájékoztató formájában a Beer And Wurst étteremben.

Farmer Expo Debrecen, Debreceni Egyetem, Haon, Debrecen
A Farmer Expón bőven akad olyan kínálat, ami még a legkisebbeket is érdekli
Forrás:  Napló-archív

A Farmer Expo Debrecen és környékén nagy lehetőséget jelenthet a kistermelőknek 

Vaszkó László kiállításigazgató leszögezte, a program jelszava a tudástranszfer, vagyis az a szervezők célja, hogy a szakmai rendezvények segítségével pozitív jövőképet vázoljanak fel a gazdák előtt. A sertésekre különös hangsúlyt terveznek fektetni, a téma körülbelül másfél napot fed majd le.

Az ehhez kapcsolódó talán egyik legérdekesebb programkínálat egy úgynevezett genetikai bemutató lesz, melyen hibridsertéssel foglalkozó cégek fogják a közönség elé tárni tudásukat. Emellett, olyan kérdéseket is feszegetnek majd, hogy a digitalizáció hogyan tudja segíteni a sertéstenyésztés hatékonyságát. Akik szeretik a lovakat, nem maradnak ki a jóból, látványos show-kat tekinthetnek majd meg. 

Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar vármegyei elnöke felhívta a figyelmet, hogy 11 Hajdú-Bihar vármegyei kistermelőnek tudnak majd lehetőséget adni a Farmer Expón való megjelenésre. Arra is rávilágított, hogy három fontos témát határoztak meg: nagy hangsúlyt fektetnek a támogatáspolitikára, pénteken élelmiszeripari szakmai fórumot rendeznek, szombaton pedig az idei földforgalmi aktualitások kerülnek fókuszba.

Farmer Expo Debrecen, Debreceni Egyetem, Haon, Debrecen
Balról: Béri Béla, a Debreceni Egyetem docense, Vaszkó László kiállításigazgató, Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar vármegyei elnöke és Vaszkóné Kerek Mária Gizella, a V-Trade ügyvezetője a Farmer Expo sajtótájékoztatóján
Forrás:  Kiss Annamarie

Közelebb kell hozni az állattenyésztést a társadalomhoz

Béri Béla, a Debreceni Egyetem docense úgy véli, fontos közelebb hozni a társadalomhoz az állattenyésztést, hogy a fiatalabb generáció számára se váljon ez a terület idegenné, a Farmer Expo pedig erre tökéletes alkalom. Kuriózumnak tekinthető show bírálat is lesz, illetve nyíró- és fejőbemutatót is láthat majd a közönség. 

Ahogy a bevezetőben is említettük, megtudjuk, milyen egy embriómosás: közvetíteni fogják majd ugyanis egy kivetítőn, amikor a donor tehénből a befogadó tehén veszi át az embriókat, így kvázi béranyaként felneveli és megelli a borjút.

Tanácskozásokon is részt vehetnek majd az érdeklődők, melyek talán legnagyobb kérdése, hogy mi történik majd azzal a több ezer milliárd forinttal, ami pályázati lehetőségként lebeg a gazdák szemei előtt. Ezen kívül a fejőrobot szükségességéről tárgyalhatnak majd a felek egy kerekasztal-beszélgetés során.

Kőrösi Vanda, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara nemzetközi ügyek osztályának vezetője arról számolt be, hogy 29-én, pénteken nemzetközi üzletember-találkozót szerveznek, a másik két nap folyamán pedig online tárgyalhatnak a résztvevők nemzetközi partnerekkel. 

A részletes programokról a hivatalos weboldalon tájékozódhatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában