Augusztus 20.

2024.08.16. 17:20

Debreceni szövő és újvárosi hagyományőrző pásztor is a népművészet mestere lett

Állami kitüntetéseket adtak át a Pesti Vigadóban. Az augusztus 20. alkalmából megtartott ünnepségen a szakterületükön kiválóan teljesítő hajdú-bihariakat is díjaztak.

Haon.hu

Augusztus 20. alkalmából adományozható állami kitüntetéseket és a Népművészet mestere díjakat adott át Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter Zsigó Róberttel és Závogyán Magdolnával, a tárca államtitkáraival pénteken Budapesten, a Pesti Vigadóban – írta meg a Magyar Nemzet.

Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter átadja a Népművészet Mestere díjat Németi János balmazújvárosi hagyományőrző pásztor, énekesnek az augusztus 20. alkalmából odaítélt állami kitüntetések és művészeti díjak átadásán a Pesti Vígadóban 2024. augusztus 16-án. Mellettük Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár (b).
Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter átadja a Népművészet Mestere díjat Németi János balmazújvárosi hagyományőrző pásztor, énekesnek az augusztus 20. alkalmából odaítélt állami kitüntetések és művészeti díjak átadásán a Pesti Vígadóban 2024. augusztus 16-án. Mellettük Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár (b)
Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az ünnepségen a Magyar Érdemrend Parancsnoki Kereszt polgári tagozat, a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat és a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat díjakat osztották ki Népművészet mestere elismerés mellett. Hajdú-bihari kötődésű díjazottak is vannak szép számmal.

Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült dr. Engler Ágnes, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért Neveléstudományi Kutatóközpontjának vezetője, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara Nevelés- és Művelődéstudományi Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára

Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át

  • Juha Richárd Munkácsy Mihály-díjas debreceni szobrászművész;
  • dr. Misák Sándor mérnök-fizikus, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara Fizikai Intézetének főiskolai docense;
  • dr. Nagy Csaba Zoltán oboaművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának megbízott tanszékvezető egyetemi tanára;
  • dr. Rákóczi Ildikó védőnő, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara Egészségtudományi Intézetének tanszékvezető főiskolai docense, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének alelnöke, a Prevenciós Kutatás-fejlesztési Központ igazgatója, az Aranypajzs tudományos folyóirat főszerkesztője.

A népművészet területén nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Népművészet Mestere díjat kapott:

  • Dezsőné Borbély Emma debreceni népi szövő;
  • Németi János balmazújvárosi hagyományőrző pásztor, énekes.

A Belügyminisztérium helyi kötődésű állami kitüntetettjeit ebben a cikkben találják:

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában