Vadászat

2024.08.31. 15:12

„Azok nézik rossz szemmel a vadászatot, akik nem tudják, miről szól” – A vármegyei vadásznapon jártunk – fotókkal, videóval

Főzőversennyel, vadételekkel, gyermekprogramokkal és színpadi műsorokkal is várták az érdeklődőket szombaton a tiszacsegei Tisza-parton. Immár huszonkilencedik alkalommal rendezték meg a Hajdú-Bihar vármegyei vadásznapot.

Bekecs Sándor

Idén huszonkilencedik alkalommal rendezték meg a Hajdú-Bihar vármegyei vadásznapot augusztus 31-én. A helyszín – immár ötödször – a tiszacsegei Tisza-part magas fái alatti árnyas terület volt. A szervezők főzőversennyel, családi- és gyermekprogramokkal, illetve színpadi műsorokkal és kirakodóvásárral várták az érdeklődőket. A rendezvény célja – amellett, hogy összehozza a vármegye vadászait és vadászközösségeit –, a természet és a vadászat értékeinek a bemutatása.  

hajdú-bihar vármegyei vadásznap, tiszacsege, vadászat
Ünnepi falatok készültek idén is a Hajdú-Bihar vármegyei vadásznap főzőversenyén
Forrás:  Molnár Péter

Körülbelül húsz vadásztársaság csatlakozott a főzőversenyhez, amely kora reggel kezdődött. A bográcsokban többek között őzből, szarvasból és sertésből készülő finomságok is rotyogtak. Mivel a szervezők nem határoztak meg kötelező ételeket, így a csapatok kreativitásának csak a képzelet szabhatott határt.  

– Körülbelül húszan érkeztünk, ez egy kiváló program a csapatépítésre. A bográcsainkban dámszarvas pörkölt, őzpörkölt, és birkapörkölt fő, a versenyre pedig szuvidált dám hátszínnel, szuvidált zöldségekkel és szilva chutney-val készülünk – mondta érdeklődésünkre Szekeres Zoltán, az egyeki Sólyom Vadásztársaság tagja. Véleménye szerint a vadászat még mindig egy megosztó téma, az állatvédelem erősen jelen van a társadalomban. – 

Leginkább azok nézik rossz szemmel a vadászatot, akik nem tudják, miről is szól a vadgazdálkodás

 – fogalmazott.  

hajdú-bihar vármegyei vadásznap, tiszacsege, vadászat
Különleges étekkel készült Szekeres Zoltán
Forrás: Molnár Péter

A vadászat értékeinek elismertetése a fő célja a Hajdú-Bihar vármegyei vadásznapnak

A rendezvény hivatalos megnyitóján Forgács Barna, a Hajdú-Bihar Vármegyei Vadászkamara elnöke kiemelte: a programmal szeretnék kihasználni azt a lehetőséget, hogy közelebb hozzák a vadászatot a társadalom laikus rétegével. – Ennek megfelelően számos, főleg gyerekeknek, fiataloknak szóló programmal készültünk, hogy ők is meggyőződjenek arról: a természetvédelem és a vadászat összetartozik, egymás nélkül elképzelhetetlenek – fogalmazott. A rendezvényterületet bejárva erről magunk is meggyőződhettünk, hiszen a főzőcsapatok standjai mellett különböző szemléletformáló játékokkal, foglalkozásokkal várták a jövő generációjának képviselőit a szervezők.

hajdú-bihar vármegyei vadásznap, tiszacsege, vadászat
Forgács Barna, a Hajdú-Bihar Vármegyei Vadászkamara elnöke
Forrás: Molnár Péter

Szeli Zoltán, Tiszacsege polgármestere köszönetét fejezte ki a szervezőkért, hogy ismét a Tisza-parti települést választották. Mint fogalmazott, bízik abban, hogy a mai baráti és szakmai beszélgetések után később sokan visszatérnek a városba, hiszen annak környezete nemcsak egy ilyen rendezvény megtartására, hanem a szabadidő aktív eltöltésére is kiváló.

A vadásztársadalom egy erős és tenni akaró közösség. Ezt nemcsak itt, de a hétköznapok során is láthatjuk és ez példaértékű. A vadászat a magyar kultúra része, ezer éve velünk van, de fontos, hogy kellő szabályozottsággal és kellő rugalmassággal működjön

– fogalmazott érdeklődésünkre Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője.

Véleménye szerint a vármegyei vadásznap legfontosabb feladata, hogy szorosabb együttműködést alakítson ki a vadászok és a társadalom között. Mint fogalmazott, a vadászat, a vadgazdálkodás mindenkinek érdeke.  

hajdú-bihar vármegyei vadásznap, tiszacsege, vadászat
A szervezők célja, hogy minél jobban megismertessék a gyerekekkel a természetvédelem és a vadgazdálkodás jelentőségét
Forrás: Molnár Péter

Fiatal hivatásos vadászokat avattak a Hajdú-Bihar vármegyei vadásznapon

A Hajdú-Bihar vármegyei vadásznap részeként elismeréseket adták át, illetve új hivatásos vadászokat is avattak. Utóbbiak közül egy ifjú vadászhölggyel, Mikó Zsófia Borókával beszélgettünk többek között arról, miért akart vadász lenni, s mit jelent számára ez a hivatás.

Vadászcsaládból származom, édesapám 28 éven keresztül volt hivatásos vadász. Ebben nőttem fel, s teljesen magával ragadott ez az életérzés

 – fogalmazott.

hajdú-bihar vármegyei vadásznap, tiszacsege, vadászat
Mikó Zsófia Boróka hivatásos vadász
Forrás: Molnár Péter

Mint megtudtuk a hivatásos vadászok feladata, hogy folyamatosan ellenőrizzék a szórókat, itatókat, hogy mindig legyen elegendő elérhető táplálék az állatok számára. Emellett többek között kerítést javítanak, viharok után kármentesítést végeznek, illetve adminisztrációs feladatokat is ellátnak.

A Hajdú-Bihar vármegyei vadásznap idei kitüntetettjei:

  • Juhász Sándorné
  • Béka Vadásztársaság
  • Megyesi Elemér
  • Pataki Károlyné
  • Lukács Ferenc
  • Polonkai László
  • Rátonyi Károly
  • Szekeres Ákos
  • Farkas Szilárd
  • Zsíros Antal
  • Vigvári Ernő
  • Módos Károly
  • Szab Szilárd Márton
  • Eszenyi László 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában