2024.08.28. 13:24
Több mint 10 mázsa halból készül étel a csegei harcsapaprikás-főző fesztiválon
Tiszacsege a nyár végére még jó kis programokat tartogat. Most szombaton, augusztus 31-én a vármegyei vadásznapot, szeptember 7-én pedig a 12. harcsapaprikás-főző fesztivált tartják meg a Tisza partján.
A halászcsárda készül egy konyhasátorral az idei fesztiválra is
Forrás: illusztráció / Napló-archív
Idén az 5. vármegyei vadásznapot, valamint a 12. harcsapaprikás-főző fesztivált tartják meg a Tisza partán, a részletekről szerdán tartottak sajtótájékoztatót a tiszacsegei halászcsárdában. Először Forgács Barna, a Hajdú-Bihar Vármegyei Vadászkamara elnöke ismertette a vármegyei vadásznap programjait. Beszédében kiemelte, idén is az a legfontosabb, hogy a résztvevők jól érezzék magukat és kikapcsolódjanak. – A programok által szeretnénk bemutatni a természet és a vadászat értékeit. Jelenleg 83 vadásztársaság van az országban, ebből mintegy 20 fog bemutatkozni szombaton, augusztus 31-én a vadásznapon, valamint fakanalat is ragadnak, hogy finom ételeket készítsenek. Nem csak vadételeket fognak főzni, készül sertésből is főétel, illetve különböző sütemények is az asztalra kerülnek – fogalmazott. Hozzátette: ahogyan az elmúlt években, úgy most is lesznek kísérő programok.
Kiemelném itt a gyerekprogramokat, amelyeknek nem az a céljuk, hogy bárkiből vadász legyen, sokkal inkább az, hogy általunk a legkisebbek a szakemberektől objektíven tájékozódhassanak a természetről
– jegyezte meg Forgács Barna a tiszacsegei rendezvény kapcsán.
Nagy az érdeklődés a tiszacsegei harcsapaprikás-főző fesztivál iránt
A 12. harcsapaprikás-főző fesztiválra eddig mintegy 150 csapat jelentkezett: minden csapat térítésmentesen kap 2-2 kilogramm harcsát az étel elkészítéséhez – hangsúlyozta Nagy Sándor, a tiszacsegei halászcsárda tulajdonosa. Kiemelte, az előző évekhez hasonlóan azok, akik elsők között érkeznek a helyszínre, sátrat is kapnak (90 darab sátor áll rendelkezésre), a többiek pedig főzőhelyet.
Reméljük, idén is mindenki nagyon jól fogja magát érezni, most is az ország minden tájáról fognak érkezni látogatók, szóval minden bizonnyal egy fergeteges családi napra készülhetünk. A családi napot azért emelném ki, mert már megszokhattuk, hogy a harcsapaprikás-főző fesztiválon nemcsak baráti társaságok, haveri gárdák, hanem családok is szoktak főzni, akik egészen estig élvezik a jó hangulatot
– tette hozzá.
Nagy Sándor rámutatott, főzés közben a reggeli órákban a Számadó zenekar fogja szórakoztatni majd a kilátogatókat, délután pedig a vízparti színpadon hazai neves fellépők fogják megtáncoltatni a bulizni vágyókat, fellép többek között Nótár Mary, Ruszó Tibi és Kaczor Feri.
Szalai János csárdavezető hozzátette: ők is kitelepülnek egy konyhasátorral, ahol kedvezményesen kínálják majd – a versenyen kívül főzött – halászlét, harcsapaprikást és sülthalat, miközben a csárda is teljes kapacitással üzemel a találkozó napján.
Szeptember 7-én a harcsapaprikás-főző fesztiválon több mint 10 mázsa halból készülnek halételek. Első hallásra soknak tűnhet ez a szám, viszont szükség van ekkora mennyiségre, ugyanis a fesztiválon 7-8 ezer ember szokott megfordulni, és idén is hasonló érdeklődésre számítunk
– mondta. Kiemelte, úgy tapasztalják, az emberek a fesztivált már egyfajta majálisként élik meg, már kora reggel kint vannak a Tisza-parton és egészen estig maradnak.
A csegei „halas” rendezvényeket mindig hatalmas érdeklődés fogadja, júliusban a halászlé fesztiválon is rengetegen álltak sorba halászléért: