Strand

2024.08.01. 20:11

„Jó a víz, finom a kaja, nem is kell más semmi” – évtizedek óta sokak kedvence a tiszacsegei strand – fotókkal

A nyári szünidőben a Haon stábja véletlenszerűen meglátogatja Hajdú-Bihar vármegye fürdőhelyeit. Július legutolsó napján a tiszacsegei strandon jártunk.

Kosztin Éva

Nagy kedvenc a termálvíz

Forrás: Molnár Péter

Július 31-én, szerda kora délután érkeztünk meg a tiszacsegei strandhoz (hivatalos nevén Tiszacsege Termálstrand), ahol felhőtlen ég és szikrázó napsütés fogadott minket, parkolóhelyet is azonnal találtunk. A medencéket a kabinsoron keresztül közelítettük meg, és az igazi retró hangulat mellett valami egészen más is elragadott. A fehérre festett kabinok a kék színű ajtókkal egymás után felsorakozva úgy néztek ki, mintha valami mesés görög szigeten lettünk volna.

tiszacsege, strand, tiszacsegei strand
A tiszacsegei strand legnagyobb medencéjében ezerrel ment a dobálás
Forrás: Molnár Péter

A létesítmény három kültéri medencével rendelkezik, mi a hideg vizes úszómedencénél kezdtünk, és alig akartam hinni a szememnek: a csillogó vizű, hatalmas, kristálytiszta medence majdnem teljesen üres volt. Bevallom, nem először jártam itt, a 90-es években a tiszacsegei strandon tanultam meg úszni, ki sem lehetett húzni innen, talán azért is lepődtem meg ennyire. Az íróasztalom van is egy fénykép, amin ugyanebben a medencében, csak jó pár évtizeddel korábban apukám nyakában lógok, a karjaimon kék karúszók, körülöttünk pedig mindenhol fürdőzők vannak. Most mindössze ketten tartózkodtak a vízben, a 17 éves Benedek és a szintén 17 éves Márk. A srácok frizbidobálás közben megosztották, aznap voltak itt először, Salgótarjánból érkeztek, Tiszacsegén nyaralnak az egyikőjük családjával. Az úszómedencétől távolodva láttuk annak pontos paramétereit is, a tájékoztató táblák szerint a víz mélysége 187 centiméter, a hőmérséklete 26-27 Celsius fok: ide tényleg csak azoknak érdemes jönni, akik magabiztosan közlekednek a vízben (és esetleg még az apukájuk is velük van). Akik viszont szeretnének egy jó nagyot úszni, azoknak annyi helyük van itt kibontakozni az összes úszásnemben, hogy Milák Kristóf személyesen adja át nekik az olimpián szerzett ezüstérmét.

tiszacsege, strand, tiszacsegei strand
A csúszda volt a sláger a gyerekmedencében
Forrás:  Molnár Péter

Utunk a hintával is felszerelt játszótéren át a csúszdás gyerekmedencéhez vezetett, amiben többen is önfeledten tomboltak. A Hornyák család budapesti nagymamája a partvonalról elmondta, 3 éve jár a tiszacsegei strandra, az öccse kifejezetten a víz miatt vett nyaralót a településen, mert a strandot és a Tiszát is nagyon vonzónak találta. 

Az unokáim most vannak itt először, kifejezetten szeretjük ezt a retró hangulatot. Én a gyerekmedence vizét egy kicsit hidegnek találom, de a gyerekek nagyon jól érzik benne magukat. Enni is szoktunk a fürdőben, ízre nem rossz a felhozatal, sőt, a lángos kifejezetten jó, bár szerintem egy kicsit drága, a Balaton felé is ilyen árakkal lehet találkozni

 – adott hangot a vélekedésének.

A gyerekek itt tanultak meg úszni

A termálmedencében elsőként egy négyfős társaságot szólítottunk meg, akikről kiderült, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből jöttek. – Ónodiak vagyunk, 28 éve járunk a tiszacsegei strandra, a gyerekeink itt tanultak meg úszni. Ez egy nyugodt, azt is lehet mondani, hogy zárt közösség, mert rengeteg ismerőssel lehet találkozni, főleg hétvégente. Az árak jók, a víz olyan, mint Hajdúszoboszlón, finom a kaja a büfében, nem is kell más semmi – nyilatkozta a csoport szóvivője, Farkas Lajos.

Mellettük Betti a kislányával és a keresztlányaival sem a szomszédból érkezett, Üllőről és Délegyházáról jöttek a városba üdülni. – A keresztanyukámnál nyaralunk, aki tősgyökeres tiszacsegei, de első osztályos koromig én is itt éltem. A nyári szünetben gyakran jövünk a strandra, ami ugyanolyan jó, mint gyerekkoromban. Sok jó emlékem van, a nagymamámmal gyakran jártunk ide, és a lányok is itt tanultak úszni – osztotta meg a Haonnal. Hozzátette, amit egy kicsit hiányol, az egy hasonló mélységű, hidegebb vizes medence, mert úgy látja, abban a gyerekek jobban érezzék magukat. 

Egyébként csend van, nyugalom, tökéletes

 – jegyezte meg Betti.

tiszacsege, strand, tiszacsegei strand
Bettiék szerint tökéletes a fürdő
Forrás:  Molnár Péter

Ilyenek a tiszacsegei strand árak

Természetesen most is megnéztük, mit lehet a tiszacsegei strandon enni, és hogyan alakulnak az árak. Ottjártunkkor felújítás miatt csak egy büfé üzemelt, ahol egy sima lángos 1200 forintba, egy sajtos-tejfölös 1700 forintba kerül. Nyolcféle palacsinta közül lehet választani, amit tölteléktől függően 400-450 forintért adnak. A kínálatban megtalálhatóak levesek az 1500 forintos húslevestől a 3400 forintos halászléig. A készételek közül a legolcsóbb 3500 forintért a brassói aprópecsenye és a gírosztál, a legdrágább 4300 forintért a marhalábszár pörkölt és a kakasegyveleg, a frissensültek 3900 forint és 4400 forint között mozognak. Fagyit nem láttunk, de jégkrémek kaphatók egy ezres alatt.

tiszacsege, strand, tiszacsegei strand
Hát én immár mit válasszak? – palacsinta nyolc különböző ízben is kapható
Forrás: Molnár Péter

A sörök közül a legolcsóbb kiszerelés 600 forintért 2 deci csapolt Arany Ászok, a legdrágább pedig a fél literes csapolt meggysör 2000 forintért. A röviditalok ára 500 forinttól kezdődik, ennyiért kaphatunk 3 cent vodkát, de aki az úszómedencénél is mélyebben hajlandó kinyitni a pénztárcáját, 1400 forintért egy 5 centes Békési Disznótoros pálinkába is befizethet.

A tiszacsegei strandbelépők többféle konstrukcióban kaphatók, vehetünk egyéni és csoportos jegyeket, vagy akár kedvezőbb árú bejutást biztosító bérleteket is. Egy felnőtt belépőjegy ára 2400 forint, a nyugdíjas és a diákjegy 2200 forint, míg egy családi belépő 2 felnőtt és egy gyerek részére 6600 forintba kerül.

Korábban a kabai strandon jártunk:

De Berettyóújfaluban is készítettünk már helyszíni riportot:

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában