Önkormányzat

2024.08.12. 20:00

Hortobágy egyre vonzóbb a lakóhelyet keresők számára

Fontos a több lakos, ezért is dolgozik a következő öt évben az önkormányzat. Hortobágy mind jobb életfeltételeket kínál.

BDR Média

Helyszínbejárás a településen egy útfejlesztéshez kapcsolódóan: számos projekt szolgálja a lakosság kényelmét (a képen Bodó Sándor országgyűlési képviselő, Jakab Ádám polgármester, és Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar vármegyei közgyűlés elnöke)

Fotó: Napló-archív

– Képzeljük el a hortobágyi Csipkerózsikát, aki 2019 októberében elaludt, és 2024 júniusában ébredt fel! A változásokat látva igencsak rácsodálkozna Hortobágyra! Azért dolgozik a politikailag független, Hortobágy felé viszont a végsőkig elkötelezett, októbertől soraiban három új taggal az önkormányzati képviselő-testület, hogy a puszta faluja az itt élők számára komfortos otthont, a lakóhelyüket keresőknek vonzó lehetőséget, a turisztikai céllal érkezőknek pedig a Hortobágy értékeit megismertető, programokkal teli helységet jelentsen. Elindultunk, az út elején-közepén tartunk még, de már látványos eredményeink vannak – foglalta össze Hortobágy vezetésének jövőbeni célját Jakab Ádám polgármester. A Cívishír az előző öt év eredményeiről és a következő időszak terveiről kérdezte az október 1-jén második polgármesteri ciklusát kezdő Jakab Ádámot. A faluvezető kitért a turisztikai fejlesztések, a lakossági infrastruktúra-fejlesztések, a tervezett kerékpárút, a népszerű programok részleteire is. 

Hortobágy Jakab Ádám haon
Jakab Ádám, Hortobágy polgármestere beszélt  az eredményekről és a tervekről is
Fotó: Napló-archív

Megújultak Hortobágy ikonikus terei

A kivitelezésben kalandos utat bejárva, de a pályázati támogatást hatékonyan felhasználva a település önkormányzata nagyon fontos beruházásokat valósított már meg konzorciumban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságával, a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit társasággal. Ebben az önkormányzat feladata volt a falu fogadóterületének, a Vásártér közműveinek korszerűsítése, a vásártéri utcák aszfaltozása. 

A tervekben ugyan szerepelt egy úgynevezett hosszú ház, egy vásári szín is, ahol a vásárosok helyet kaptak volna a tevékenységükre; ezt az elemet azonban az áremelkedések, az infláció miatt el kellett hagyni. Az így felszabadult forrásokat eszközbeszerzésekre fordította a település, például a rendezvények koordinálásához nélkülözhetetlen kordonelemeket vettek, mobilszínpadot és bicikliket vásároltak, továbbá beszereztek a rendezvények biztonságos megtartását segítő nagy áramfejlesztőt. 

Sokat alakult a Vásártér külleme, megváltozott a miliője. Azt is mondhatom, hogy a XXI. századba sikerült belépni, és ebben szerepe van az új jegyértékesítő rendszernek is

 – összegezte a beruházás jelentőségét a polgármester, aki beszélt a látogatóközpont fejlesztéséről és a Pásztormúzeum egyedi kiállításáról is. 

Hortobágy haon
Megújult a Vásártér és modern kiállítások (képünkön) készültek el
Fotó: Fotó: Napló-archív

A folyóparton Kilenclyukú kalandpark néven egy többállomásos, minden korosztály számára élményt adó túravonalat építettek. A Magyar Szürkék Útja vármegyei konzorciumi tagjaként a vízi színpadot és annak lelátóját újították fel. A Kilenclyukú híd szomszédságában, a hídra mint háttérre csodálatos rálátással bíró, 300 fő befogadására alkalmas nézőteret alakítottak ki. Mindezek mellett infrastrukturális felújítások is voltak Hortobágyon és a külterületi lakott részeken. Ezek között fontos helyet foglal el a közvilágítás korszerűsítése, amivel madárbarát és fényszennyezésmentes településsé váltak. 

Újultak utak a belterületen, továbbá Máta, Kónya, Szásztelek településrészeken. Idegen tulajdonban lévő utak újítására is sikerrel pályáztak, ennek eredménye a nemzeti parki mátai út aszfaltozása.

Népszerű programok

– A szeptemberrel véget érő ötéves ciklus kiemelt feladata volt a közösségépítés, a civil szervezetekkel való párbeszéd, továbbá a rendezvények, amelyek közelebb hozták egymáshoz a lakosságot. Ilyen volt az adventi gyertyagyújtások, a folyó vízszentelése vízkeresztkor, a húsvéti tojáskereső, valamint a gyereknapi kalandtúra. Az önkormányzati falunap, a magyar szürkebarátok találkozója is fontos eseményünk volt, mint ahogy a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékező évben a Befordultam a konyhába címmel meghirdetett street food főzőverseny, azt megelőzően pedig a Petőfi szavalóverseny debreceni és budapesti résztvevőkkel is. A Génmegőrző Kht. szenzációs eseménye volt a Petőfi emléklovaglás március 15-én. És persze Hortobágy elmaradhatatlan nagyrendezvényei, a lovasnap, a ki- és behajtási ünnepség, amelyeken az önkormányzat mindig a kézműves vásárt tartja. Nagy eredmény a hortobágyi ifjúsági klub kialakítása – részletezte a közösségépítés eszközeit a faluvezető. 

Hortobágyi Lovasnapok  haon
A Hortobágyi Lovasnapok változatlanul nagyon népszerű
Fotó: Napló-archív

Jakab Ádám a következő ötéves munka gerincének nevezte a közös hang megtalálását a civilekkel, a lakossággal. Meg kell szólítaniuk a gazdaközösséget, a turisztikai közösséget, a vállalkozókat. Beszélni kell a problémákról, reagálni a lakosságot érintő érzékenyebb témákra – sorolta.

A materiális tervekről szólva kiemelt helyen szerepel az utak és járdák javítása, hiszen a településen ezek 80 százaléka szorul megújításra. Ki kell takarítani a vízelvezető árkokat, folytatni a közvilágítás bővítését, természetesen fényszennyezésmentes módszerrel. A célok között van az üresen álló ingatlanok, építési telkek fiatalok számára történő értékesítse. Ez kiemelt feladat, hiszen Hortobágy elöregedő település, és ezért is kell vonzóvá tenni a fiatalok számára. 

Jakab Ádám úgy látja, jó úton járnak, hiszen Hortobágyra jó a közlekedés, kiváló az internetellátottság, a falu a mindennapi élethez szükséges dolgokkal jól felszerelt. Idővel bölcsődét szeretnének a jól működő óvodájuk és általános iskolájuk, kollégiumuk mellé. A közrend és a közbiztonság kimagaslóan jó. Ennek ellenére a kamerarendszer korszerűsítését, bővítését folytatják.

Hol menjen a kerékpárút?

Mint ahogy az ivóvízminőség-javító programot is a következő őt évben. Végigment ugyan 2016-2017-ben egy projekt, de az nem hozta a várt eredményt, mert a vezetékrendszerben továbbra is sok a pangóvíz. Az ivóvízrendszerhez képest kevés a fogyasztó, így a fogyasztás is. Gondolkodtak egy körvezetékes ivóvízrendszer kialakításán, ebben keresik a partnerséget a szolgáltatókkal. 

A zöldenergia-hasznosítás is fontos feladata a következő éveknek. Malomházán van egy duzzasztóművük, szeretnének napelemparkot kialakítani, továbbá az arra alkalmas középületekre napelemeket szerelni. Zöldhulladék-lerakót, majd komposztáló üzemet létesítenének.

 A hangzatos, Délibáb Aréna néven ismert focipályán szabadidős klubot akarnak kialakítani szertár- és öltözőkonténer kihelyezésével, de készülne strandröplabdapálya, továbbá tervben van a fiatalok és az idősek körében egyre népszerűbb pétanque golyójáték pályájának megépítse is. 
A Magyar Falu programban elnyert pénzből a ravatalozó tetejét újítják fel, a Hegyközcsatárral közös ROHU pályázati támogatásból pedig az egykori rendőrség épülete újul meg teljes körűen és teszik közösségi térré. Hortobágy megközelíthetőségének palettája kerékpárúttal bővülne Debrecen és a Tisza-tó irányából. A jelenlegi tervek a hortobágyi önkormányzat mellett más önkormányzatok tetszését sem nyerték el teljesen. Mint azt Jakab Ádám, Hortobágy első embere elmondta, a nagyhegyesi körforgalomból indulva nem Kónya településrészen, hanem a 33-as mellett kellene elvezetni a kerékpárutat. Ez biztonságosabb lenne, továbbá a puszta értékeit, kincseit innen is éppúgy meg lehetne tekinteni.

 Tour de Hongrie Hortobágy Haon
A 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny mezőnye a Kilenclyukú hídon – Hortobágnyak vannak még tartalékai
Fotó: Napló-archív

Telve tervvel a faluvezetés

– A turizmusban is vannak még tartalékok. Erősíteni tudjuk a Hortobágy brandjét, hogy meglegyen az idelátogatók vágyott létszáma – szólt az idegenforgalomban tervezett beruházásokról a polgármester. 

Ehhez négy évszakosan látogatható programokat kell kínálnunk. Ebben a vármegye beruházásában megépülő Madárszínház lesz a zászlóshajó, hiszen a kontinensünkön is egyedülálló módon mutatja be a vízi világot. A vízi színpad teljes kihasználására egy befektetőt várunk. Mi még több turistát idevonzani családi és egyéb rendezvények megtartásával tudnánk.

 Például a kertmozival, amihez megvan a technikai feltétel. Továbbá életre hívnánk egy olyan fesztivált, amely a népművészet minden egyes ágát be tudná mutatni, ugyanígy a Hortobágy értékeit, a pásztorélet szellemiségét. Felújításra szorul a nagyon igényelt, keresett halastavi kisvasút, de ez nem az önkormányzat feladata. Mindehhez azonban kevés a szálláshely a faluban. Erre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Túlnőttünk azon, hogy egynapos úti cél legyünk. Akár egy hétre való programot is tudunk már most kínálni – sorolta. Jakab Ádám beszélt arról is, hogy Debrecennel és a Debreceni Egyetemmel is folytatják az együttműködést, sőt kapcsolatukat még szorosabbra kívánják fűzni. 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában