Zöld energia

2024.08.28. 17:33

Új erőművel bővült a kabai napelempark

Átadták a településen a második naperőművet. Jelentősen növekedett a kabai napelempark kapacitása.

Kosztin Éva

A svájci központú MET Csoport saját zöldmezős projektfejlesztése, a kabai napelempark, azaz a Kabai Solar Park 2020-ban készült el. Augusztus 28-án, szerdán a már meglévő mellett újabb napelemparkot adtak át, a 31 hektáron elterülő, és több mint 33 ezer napelemmel rendelkező Kabai II. Solar Parkot. Az eseményen Clive Turton, a MET Csoport Megújuló Eszközök Divíziójának ügyvezető elnöke és Szegi Emma, Kaba polgármestere mondtak beszédet.

Átadták a kabai napelemparkot
Átadták az új kabai napelemparkot, a szalagot Clive Turton, Szegi Emma és Lantos Mihály, az EXTOR Energy Zrt. fővállalkozó ügyvezető igazgatója vágta át
Forrás: Molnár Péter

A kabai napelempark fontos szerepet játszik az átállásban

– Az elmúlt évtizedben jelentősen megnövekedett a megújuló erőforrások használata szerte a világon: 2021 és 2023 között több mint megháromszorozódott, főként a nap- és a szélenergiának köszönhetően. Ebben a transzformációs folyamatban Európa az élen jár, 2023-ra az Európai Unió (EU) által használt elektromosság 40 százalékát zöld energiából biztosították – ismertette Clive Turton. A magyarországi napenergia-felhasználásról elmondta, előző évben a teljes áramtermelés 19,5 százalékát, ma pedig mintegy 33 százalékát teszi ki. 

A Kabai II. Solar Park a legmodernebb technológiával működik, és a várható élettartama legalább 30 év. A 23,4 megawatt teljesítményű naperőműprojekt mintegy 13 ezer helyi háztartás fogyasztásának a kiszolgálására elegendő

 – tájékoztatott az ügyvezető elnök. Hozzátette, a napenergia olcsó, nagy mennyiségben hozzáférhető és 100 százalékban fenntartható; és örömére szolgál, hogy a MET a kabai napelemparkkal jelentős szerepet játszik a zöld energiára való átállásban.

Átadták a kabai napelemparkot
Ma a teljes magyarországi áramtermelés mintegy 33 százalékát teszi ki a napenergia
Forrás: Molnár Péter

Sikeres az együttműködés

Szegi Emma arról beszélt, hogy megbecsülnek minden betelepülő vállalkozást, és az önkormányzat minden erejével azon dolgozik, hogy segítse működésüket. Hangsúlyozta, a város vezetősége elkötelezett a megújuló energia iránt, az önkormányzat épületeit is a helyi gyógyvízben lévő metánt felhasználva fűtik a gáz kereskedelmi árának a töredékéért. 

A napelempark első ütemét is örömmel fogadtuk, az azóta befizetett iparűzési adó jelentősen hozzájárul a város költségvetéséhez. Sok mindenkit ismerek a csapatból, bármilyen probléma adódott a beruházás során, mindig sikeresen együttműködtünk

 – köszönte meg a közös munkát a polgármester.

Átadták a kabai napelemparkot
A parkban több mint 33 ezer napelemet helyeztek el
Forrás: Molnár Péter

A beszédeket követően a MET Kabai II. Solar Park szalagját Clive Turton, Szegi Emma és Lantos Mihály, az EXTOR Energy Zrt. fővállalkozó ügyvezető igazgatója vágta át. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában