Településfejlesztés

2024.08.16. 14:00

Bővülő iparterület, új és modern piactér, kilométereken újuló utcák – ezeken dolgoznak Hajdú-Bihar kistelepülései

Az uniós és hazai források számos lehetőséget adnak a városok, falvak fejlődésére. Települési önkormányzatok polgármestereinél érdeklődtünk, hogy feltérképezzük: hogy állnak a fejlesztések Hajdú-Biharban.

Bekecs Sándor

Báránd, Szentpéterszeg, Nagyhegyes, Konyár és Monostorpályi polgármestereinél érdeklődtünk az aktuális beruházásaikról. Valahol bel- és külterületi utak újulnak, máshol új és modern piacot építenek, de akad a listán iparterület bővítése is. Így állnak most a fejlesztések Hajdú-Biharban.

fejlesztések Hajdú-Biharban, Konyár, Szentpéterszeg, Nagyhegyes, Báránd, Monostorpályi
A nyárra sem álltak le a fejlesztések Hajdú-Biharban
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

– Előkészítés alatt áll a Szentpéterszeg és Tépe közötti dűlőút mintegy 3 kilométeres szakaszának az aszfaltozása. Ez a szakasz a falu külterületén lévő tanyákhoz vezet, valamint ez a legfőbb mezőgazdasági út a településen. A külterületek 80 százaléka innen közelíthető meg – tájékoztatott megkeresésünkre Kiss Gábor, Szentpéterszeg polgármestere. A fejlesztésre mintegy 300 millió forintot nyert az önkormányzat a Vidékfejlesztési Program pályázatán. A tervek szerint még ebben az évben végeznének a munkálatokkal. 

Még a tsz-időkben betonnal burkolták le ezt az utat, de a minősége az évtizedek alatt olyannyira leromlott, hogy már több kárt okoz, mint hasznot. A repedések, szinteltérések a betontáblák között, nemcsak kárt okoznak az autókban, mezőgazdasági gépekben, hanem balesetveszélyesek is

 – hangsúlyozta a településvezető.  

Emellett a Magyar Falu Programban beadott egyik pályázatuk elbírálását várják, amelyből egy nagyobb járdaszakasz felújítását tervezik a Borbála utcán. Ezzel régi adósságot törlesztenének, ugyanis a főutca egyik felén csak betonlapokból álló járda van, amit teljes hosszban cserélnének.  

fejlesztések Hajdú-Biharban, Konyár, Szentpéterszeg, Nagyhegyes, Báránd, Monostorpályi
A végéhez közeledik a bárándi ipari park fejlesztésének második üteme
Forrás: Kovács Miklós Facebook

Uniós és hazai támogatások is segítik, hogy révbe érjenek a tervezett fejlesztések Hajdú-Biharban

– Jelenleg két nagyobb és két kisebb beruházás fut a településen. Előbbiek egyike a belterületi utakhoz kapcsolódik. Július közepén zárult az Arany János utca aszfaltozásának első üteme, a második pedig közbeszerzés előtt áll – tájékoztatott Kovács Miklós, Báránd polgármestere. Utóbbi – a közbeszerzési eljárás eredményétől függően – akár még ebben az évben elindulhat. Erre közel 216,5 millió forintot nyertek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán.  

A másik nagyobb és fontosabb fejlesztés a település iparterületének második üteme, mely várhatóan szeptember elejével elkészül. Ez szintén TOP pluszos projekt, melyre 250 millió forintot nyert az önkormányzat. 

A bővítést a gazdasági szereplők részéről érkező igények indokolták

 – magyarázta a polgármester. A munkálatok szeptemberre érhetnek véget.

A fentieken túl napelemes rendszerrel bővül a polgármesteri hivatal épülete a Magyar Falu Programban nyert kicsivel több, mint 6 millió forintból. Továbbá hamarosan elkezdődik a sportpálya felújítása is, melyre a Bárándi Sport Egyesület nyert 18,7 millió forintot.  

Új és modern piac épül Nagyhegyesen

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Nagyhegyesen jelenleg az új bölcsőde kialakítása, valamint a művelődési ház előterének átalakítása van folyamatban. Emellett a hamarosan elindul több utca felújítása, illetve kátyúzása. Utóbbi munkálatokra összesen 1,5 millió forintot fordítanak.  

– Az önkormányzat költségvetéséből szeretnénk felújítani a Nagyhegyes-Elepen lévő Akácfa utca 251 méteres szakaszát. Tervben van továbbá a Micsurin utca 338 méteres szakaszának a fejlesztése is, amelyre a Magyar Falu Programban pályáztunk – ismertette Bajusz Istvánné polgármester. Hozzátette, az útfejlesztés összköltsége 37,6 millió forint lesz, amelyből 7,5 millió forint lehet a támogatás. A kivitelezés várhatóan szeptember végére elkészül.  

– Jelenleg előkészítés alatt áll az új piactér kialakítása két darab üzlettel és kiszolgáló helyiségekkel. A fedett árusítóteret legalább 4 sorral és soronként 6-6 asztallal tervezzük – ismertette a településvezető. Erre a TOP Plusz pályázatán nyert az önkormányzat kicsivel több mint 154,2 millió forintot. A tervek szerint 2026. szeptemberére készülne el a Művelődési Ház melletti nagy zöld területen.

fejlesztések Hajdú-Biharban, Konyár, Szentpéterszeg, Nagyhegyes, Báránd, Monostorpályi
Új és modern piaccal bővül Nagyhegyes
Forrás: Nagyhegyes Község Önkormányzata-archív

Hat helyett hét utca készült el Konyáron

Tavaly hat utcában, összesen 2800 méteren aszfaltozták újra az utakat Konyáron, idén pedig a Kiss utca 470 méteres szakasza kapott szilárd burkolatot. Vig Szilárd polgármestertől megtudtuk, előbbire nyert 150 millió forint TOP Plusz forrást az önkormányzat, azonban a kivitelező kiválasztásakor olyan kedvező volt a legkisebb ajánlat, hogy utóbbi fejlesztésére is maradt forrás.  

– Szintén 150 millió forint értékű TOP Plusz forrást nyertünk a település belvízelvezető rendszerének a fejlesztésére. Körülbelül 3 kilométeren újul meg a csatornahálózat, amely jelentős részben betonelemekkel épül ki – mondta a településvezető. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzés a végéhez közeledik, reményeik szerint szeptemberben indulhat a munka, amivel még az idén végeznének is.  

fejlesztések Hajdú-Biharban, Konyár, Szentpéterszeg, Nagyhegyes, Báránd, Monostorpályi
Hat utca felújításával terveztek Konyáron, de belefért egy hetedik is
Forrás:  Napló-archív

Közösségi tér és fedett színpad is épül Monostorpályiban

A Haon is beszámolt arról, hogy a közelmúltban elkészült a település ivóvízjavító beruházása. Emellett közösségi tér és fedett színpad kialakítására nyert 190 millió forint uniós forrást Monostorpályi önkormányzata. Szabó József polgármester tájékoztatása szerint jelenleg az építési engedélyt várják. 

Közel 300 millió forintból szeretnénk a Táncsics utcán lakók komfortját és biztonságát növelni azáltal, hogy a malomhoz közlekedő teherforgalmat az utcáról áttereljük arra az aszfaltos útra, amit mintegy 300 millió forintból építtetünk meg

 – ismertette a településvezető. Erre mintegy 266,6 millió forintot nyert az önkormányzat. 

A tervezett aszfaltozott út – amely várhatóan október végéig készül el – a „tanítóföldet” kerüli meg a Naperőmű irányából.  

A Magyar Falu Programban is sikeresen pályázott idén a település: 7 millió forintot nyert az önkormányzat a művelődési ház napelemes rendszerének kialakítására. Egy másik pályázatuk viszont még elbírálás alatt van, 10 millió forintból készülne el a Landler tér aszfalt burkolatának felújítása. Mindezek mellett korszerűsödött a település közvilágítási hálózata is. A mintegy 55 millió forintos beruházásra 31,48 millió forint kormányzati támogatást kapott az önkormányzat. A fejlesztés eredményeként immár 557 lámpatest világítja meg Monostorpályi utcáit.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában