Virágkarnevál

2024.08.14. 12:25

Minden, amit tudni kell a 2024-es Debreceni Virágkarneválról – fotókkal, videóval

Idén 58. alkalommal rendezik meg Debrecen egyik legnépszerűbb rendezvényét. A 2024-es Debreceni Virágkarnevál részleteiről szerdán a Medicor-udvarban számoltak be.

Nagy Emese

A Debreceni Virágkarnevál hangulatából egy kis ízelítőt is adtak szerdán a szervezők

Fotó: Kiss Annamarie

Hamarosan elstartol az 58. Debreceni Virágkarnevál, a nagy hagyománnyal bíró esemény főbb programjairól már július végén tájékoztattuk a Haon olvasóit. Most már, néhány nappal a programkavalkád előtt azt is megtudtuk, hogy két alkalommal, reggel és az esti órákban 12 virágkocsi fog felvonulni Debrecen belvárosában. Tehát augusztus 20-án visszatér a Virágok éjszakája, vagyis az esti karneváli felvonulás, amelynek a központi eleme a fény lesz. A virágkarneváli felvonulás részleteit a főszervezők a Medicor-udvarban ismertették szerda délelőtt. A sajtótájékoztatón elhangozott, az 58. Debreceni Virágkarneválon a virágkocsikat rekordlétszámú, 2000 felvonuló kíséri. A menetben fellép 7 zenekar, és 10 külföldi csoport Spanyolországból, Franciaországból, Olaszországból, Mexikóból, Németországból, Georgiából, Bulgáriából, Szenegálból, és Törökországból, valamint egy együttes több mint 250 dobossal Brazíliából. A felvonulás leglátványosabb eleme zárja majd a menetet, egy óriási sárkány vonul majd végig Debrecen utcáin táncosok és akrobaták kíséretében, mely Nizzából érkezik, 13 méter magasra tud felágaskodni és kitárni a szárnyait.

Az 58. Debreceni Virágkarnevál részleteiről Piedl István (balról), Papp László, Mészáros Réka és Lukács Levente beszélt haon
Az 58. Debreceni Virágkarnevál részleteiről Piedl István (balról), Papp László, Mészáros Réka és Lukács Levente beszélt
Fotó: Kiss Annamarie

Az 58. Debreceni Virágkarnevál 2024-ben is rengeteg programmal készül

– A Debreceni Virágkarnevál, ami közel hat évtizedre nyúlik vissza, a város történetének, kulturális életének és közösségi programjainak a legkiemelkedőbb eseménye. Pár évvel ezelőtt megszületett az a gondolat, hogy ne csak augusztus 20-a legyen a Debreceni Virágkarnevál napja, hanem ez egy időszakot, egy többnapos programsorozatot öleljen föl, úgyhogy 15-étől, most már a hagyományoknak megfelelően elindulnak a virágkarneváli események Debrecenben – fogalmazott Papp László polgármester a sajtótájékoztatón. Rámutatott, számára a 2015-ös virágkarnevál a legemlékezetesebb, mégpedig azért, mert rendkívüli időjárási körülmények miatt (hideg volt, szakadt az eső) kérdéses volt az esemény megrendezése.

Ekkor jött át számomra a legérzékletesebben az, hogy mit is jelent kicsik és felnőttek számára készülni a Debreceni Virágkarneválra. A gyerekeket a szakadó eső ellenére sem lehetett lebeszélni arról, hogy végigtáncolják a karneváli menetet, ez pedig egy óriási érzés volt. Innen is köszönöm azoknak a résztvevőknek, szervezőknek, fellépőknek azt a több hónapon keresztül tartó áldozatos munkát, amellyel felkészültek a 2024-es Debreceni Virágkarneválra. Ebben az évben is remélem, hogy nagyon sok debrecenit és idelátogatót vonz majd a virágkarnevál

 – mondta a polgármester. Hozzátette, idén is, ahogy tavaly, 12 virágkocsi fogja majd elkápráztatni az érdeklődőket. Hagyományosan a Szent Korona nyitja meg a virágkocsik menetét. Rámutatott, Debrecen Városkártyával a virágkarneváli programokon is kedvezménnyel vehetnek részt a debreceni családok.

virágkarnevál Debrecen haon
A szerdai esemény felvezette a virágkarnevál extrém látványelemeit is
Fotó: Kiss Annamarie

250 dobos a város utcáin

Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, augusztus 20-án a megszokott módon, reggel 8 órakor kezdődik a karneváli felvonulás, a Rózsa utcától indul egészen a Debreceni Egyetemig. – Az élményfutás és az Old Timer Show a Hatvan utcától fog becsatlakozni, illetve nagy örömünkre szolgál, hogy a hőségre való tekintettel minden lelátó fedett lesz. 

Abból a szempontból is kivételes az idei Debreceni Virágkarnevál, hogy a korábbiaknál sokkal többen fognak részt venni rajta, valamint 250 nemzetközi dobos vonul majd fel a város utcáin, úgyhogy az igazi karneváli hangulat nem marad el. A Virágkarnevál utolsó éjjelén a Szent Anna utcától a Kossuth térig vonulnak a művészeti csoportok és virágkocsik. A felvonulás 20 órakor kezdődik, a sötétben jól érvényesülő LED-es kiegészítők, ruhák, valamint a lelátók előtti területek speciális megvilágítása igazán látványossá teszik majd az esti menetet. A Virágok éjszakájára két belvárosi lelátót nyitnak meg a fesztiválközönség számára

 – emelte ki.

Pandák a menetben

– Nagyon izgatottak vagyunk, hogy idén a Debreceni Virágkarnevál főtámogatójaként vehetünk részt az eseményen, először is szeretném kiemelni, hogy ez egy nagy megtiszteltetés is számunkra – húzta alá Piedl István, a CATL Debrecen munkáltatói márkaépítője.

Vállalatunk a virágkocsiját úgy alkotta meg, hogy a lehető legtöbb ember arcára mosolyt csaljon. A CATL Debrecen virágkocsiján egy óriáspanda mama két pandabocsával fogja várni a karneválra látogatókat. Azért választottuk ezt a kompozíciót, mert esetükben egy sikertörténetről beszélhetünk, mégpedig azért, mert a természetvédelmi szakemberek áldozatos munkájának köszönhetően a kihalás szélére került pandák mára már nem tartoznak a veszélyeztetett állatfajok közé. 

A CATL Debrecen is arra törekszik, mint nemzetközi nagyvállalat, hogy tudását a klímavédelmi törekvések szolgálatába állítsa, akár az elektormobilitás, elektromos autózás és az energiatárolás területén is – mutatott rá Piedl István.

A legjobb sörök a Békás tónál

Lukács Levente, a SunCity Brass zenekar tagja elmondta, többször jártak már Debrecenben, és imádják a helyi közönséget. Őket vasárnap este láthatjuk zenélni a Dósa nádor téren, és bizton állítják, hatalmas bulit csapnak majd.

A sajtótájékoztatón továbbá elhangzott, a kiemelt programelemek közé tartozik majd a Dósa Nádor téri karrier fesztivál, ahol a fieszta hangulat és a fényparádé szintén garantált, de újra megrendezik a Nagyerdőn a Beer by Lake-et is, amely a megalapítása óta eltelt elmúlt pár év alatt az ország legnagyobb sörfesztiváljává nőtte ki magát.

 Az előző évekhez hasonlóan koncertekkel főként a Nagytemplomnál várják az érdeklődőket: augusztus 15-én a Kodály Filharmonikusok lépnek fel, de a cívisvárosban zenél majd többek között a Swing à la Django, az Irie Maffia, és a Bohemian Betyars is. Augusztus 20-án, az esti felvonulás után pedig a Bagossy Brothers játszik a Kossuth téren. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában