Helyi közélet

2024.08.20. 18:53

Hamarosan elkészült a pocsaji templomtorony

Jelenleg zajlik a toronysisak fémlemezzel történő fedése. A teljes befejezés szeptember közepére várható.

Haon.hu

A Pocsaji Református Missziói Egyházközség elsőként 15 millió forint állami támogatást nyert el a horganyzott acéllemez fedésű toronysisakkal épült templomtorony – rossz állapotú és már eredeti helyéről kimozdult – négy darab kis fiatornyának felújítására. A pályázati cél a szemmel láthatóan megdőlt fiatornyok helyreállítása és a torony homlokzati vakolatának javítása-festése volt – olvasható a Tiszántúli Református Egyházkerület híradásában.

2024 augusztusában így fest a pocsaji templom
2024 augusztusában így fest a pocsaji templom
Forrás: ttre.hu

Mint írják, a toronysisak tetőszerkezetének 2022-ben elvégzett részletes statikai- és faanyagvédelmi szakértői vizsgálata alapján a több mint 200 éves tetőszerkezet talpgerendáinak nagymértékű korhadása miatt a torony „veszélyes” állapotúvá és eredeti helyén már nem javíthatóvá vált, ezáltal teljes újjáépítése vált szükségessé.

 A megváltozott műszaki tartalom miatt a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára nyújtott újabb 15 millió forint támogatást, amit az egyházközség mintegy 10,5 millió forinttal egészített ki.

Fontos volt, hogy a pocsaji templom műemléki értékeit megőrizze

A felújítás során kiemelt szempont volt, hogy az elvégezni tervezett munka az értékes és településtörténeti szempontból is meghatározó épület látható műemléki értékeit megőrizze, a homlokzatok látványában pozitív változást okozzon.

A kivitelezési munkák a régi toronysisak teljes elbontásával kezdődtek, majd a templom melletti területen, több elemből készült el az új tetőszerkezet. A torony felső részén készített új vasbeton koszorúra daruval emelték rá és rögzítették a szerkezetet és fejezték be az ácsmunkákat. Jelenleg zajlik a toronysisak fémlemezzel történő fedése. A teljes befejezés 2024. szeptember közepére várható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában