Helyi közélet

2024.08.01. 14:01

A szoptatás fontosságára hívták fel a figyelmet Debrecenben – fotókkal, videóval

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DE KK) Gyermekgyógyászati Klinika Neonatológiai Osztálya, valamint a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika közös rendezvényét tartották csütörtök délelőtt a Nagyerdei Víztoronyban. A Szoptatás Világhete ünnepét minden év augusztus 1-7 között tartják a világ számos országában.

Bekecs Sándor

Nagyerdei sétával hívta fel a figyelmet a szoptatás fontosságára a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DE KK) Gyermekgyógyászati Klinika Neonatológiai Osztálya, valamint a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika. A Szoptatás Világhete keretében az augusztus 1-jei program célja volt bemutatni, hogy az egészségügyben dolgozó szakemberek, családok és önkéntes segítők összehangolt támogatása együttesen tudja segíteni az édesanyákat a szoptatásban.

szoptatás világhete, debrecen, anyatej
Nagyerdei sétával hívták fel az anyatej fontosságára a figyelmet a Szoptatás Világhete keretében
Forrás:  Czinege Melinda

Csütörtökön, a Nagyerdei Víztoronyban kezdődött eseményen Török Olga, DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika orvosa elmondta, a Szoptatás Világhetét minden év augusztus 1. és 7. között tartják a világ több mint 170 országában 1992 óta. Tudatta, ennek a hétnek a legfőbb célkitűzése az, hogy a leendők szülöket tájékoztassák a szoptatás előnyeiről. 

Mindannyian büszkék vagyunk rá, hogy mi már 1992-ben Magyarországon elsőként, Európában pedig másodikként kiérdemeltük a Bababarát Kórház címet. Ezt a címet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azoknak a kórházaknak, azoknak a szülészeti intézményeknek adományozza, amelyek alapvető célkitűzésnek tekintik a szoptatás teljes mértékű támogatását

 – emelte ki Török Olga. Ezen cím előzménye a nyolcvanas évek végére tehető, amikor egy enterovírus-járvány ütötte fel a fejét a kórházban. Ekkor fedezték fel, hogy azok az újszülöttek, akiket 24 órás rooming-inben helyeztek el, nem betegedtek meg. Az akkori igazgató ezért elrendelte, hogy minden újszülöttet az édesanyjánál helyezzenek el. A járvány megszűnését követően is megmaradt ez a rendszer. 

Persze nemcsak ezen múlik az, hogy az anyák milyen mértékben fogadják el a szoptatás előnyeit, hanem nagymértékben azon is, hogy a várandósság alatt hogyan készítjük fel őket. A klinikánkon tanfolyamokat szervezünk a leendő anyák tájékoztatására, amiben nem kis szerepet vállalnak az elhivatott szülésznők és az újszülöttek ellátását végző gondozók, szakdolgozók

 – tette hozzá. 

szoptatás világhete, debrecen, anyatej
Török Olga, a DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika orvosa
Forrás:  Czinege Melinda

Az anyatej előnyeinek bemutatása a Szoptatás Világhete egyik fő üzenete

Szabó Tamás, a Debreceni Gyermekklinika igazgatója rámutatott, rendkívül fontos a korai kötődés, de elsősorban az újszülött és a csecsemő egészséges fejlődése szempontjából az, hogy anyatejhez jusson. Ezt már az ókorban és a középkorban is tudták, számos feljegyzést olvashatunk arról, hogy az anyatejjel táplált gyermekek ellenállóbbak, a fertőzésektől védettebbek, jobban fejlődnek, és a táplálással kapcsolatos különböző megbetegedéseket talán kevésbé szenvedik el. 

Az anyatejhez hasonló optimális biológiai összetételű tápanyagot ma sem lehet a legkorszerűbb technológiákkal sem összeállítani

 – emelte ki. 

szoptatás világhete, debrecen, anyatej
Szabó Tamás, a Debreceni Gyermekklinika igazgatója 
Forrás:  Czinege Melinda

Kovács Tamás, a Gyermekgyógyászati Klinika Neonatológiai Osztályának vezetője rámutatott, a szoptatás prevenciójára azért van szükség, mert például eltűntek a többgenerációs családok, s nincs meg az a tudás és tapasztalat, amivel egy nő már fiatalon fel tud készülni az anyaságra. – A szoptatás sikerességének az egyik legfontosabb kulcsa egy erős és kompetens anya, aki biztos magában – hangsúlyozta. 

Kovács Judit, az Életkezdet Szakmai Egyesület egyik alapítója arról beszélt, a legfontosabb feladat Magyarországon a szoptatás társadalmi elfogadottságának erősítése. Ehhez reformokra van szükség többek között az információnyújtás és a segítségnyújtás területén. A köszöntőket követően a Lehel Utcai Óvoda maci csoportja mutatkozott be egy kis műsorral, majd a program résztvevői közösen sétáltak át a Medgyessy Ferenc által alkotott Szoptató anya című szoborhoz, az Oláh Gábor utcára.  

itt lesz majd Shanyi videója:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában