Így szeretjük!

2 órája

Félszáz bogrács, pörköltek, birsalmás sertésragu - most sem okozott csalódást a balmazújvárosi főzőverseny – fotókkal, videóval!

Immáron 11. alkalommal is megtartották a Népi Játékok és Népi Ételek Fesztiválját szombaton Újvároson. A balmazújvárosi főzőversenyen baráti társaságok és családok mutatták meg főzőtudásukat.

Nagy Emese

Mintegy 50 bográcsban rotyogtak a finomabbnál finomabb ételek a tizenegyedik Népi Játékok és Népi Ételek Fesztiválján Balmazújvároson. A már hagyománnyá vált őszi rendezvényen közel 40 csapat mérte össze főzőtudását szombaton a Veres Péter Emlékparkban. A szakácsok nem sokkal 9 óra után fakanalat ragadtak, hogy olyan finomat főzzenek, amitől zsűri megnyalja mind a tíz ujját. 

Csak úgy rotyogtak a finomabbnál finomabb ételek a balmazújvárosi főzőversenyen szombaton
Csak úgy rotyogtak a finomabbnál finomabb ételek a balmazújvárosi főzőversenyen szombaton
Forrás: Nagy Emese

Persze, a jó pálinka és bor elmaradhatatlan kelléke a hasonló eseményeknek, így mielőtt a csapatok alágyújtottak volna az ételeknek, koccintottak egyet és jó főzést kívántak egymásnak. Hamar lekerült a mellény és pulóver mindenkiről, ugyanis nemcsak a nap tűzött egyre jobban, de a bográcsok alatt is mind jobban ropogott a láng.

Jó hangulat uralkodott a balmazújvárosi főzőversenyen

Nehéz lenne olyan tradicionális ételt mondani, amelyik ne készült volna egyik csapatnál sem: halászlé, gulyásleves, slambuc; marha-, szarvas-, vagy birkapörkölt, csikós tokány és csorbaleves is helyet kapott a kínálatban. Családtagok, baráti társaságok és kollégák is főztek az emlékparkban, és bár szeptembert írunk, a fák levelei még zölden tündököltek. A gyerekek egymást kergették, a bulizni vágyók dalra fakadtak, míg az idősebbek elhúzatták kedvenc nótájukat.

A füstöt vágni lehetett, egymást érték a magyaros ételek illatai, amik a levegőben olykor összekeveredtek, de egy jó szaglású ember még így is meg tudja mondani, mi fő a legközelebbi bográcsban. 

Molnár József és csapata marhalábszár pörköltet készített, 10 kiló húshoz mintegy 4 kiló vöröshagymát aprított fel, hiszen úgy tartja, az adja meg az igazi pörköltalapot. – Nem nehéz elkészíteni a marhalábszár pörköltet, de azért kell hozzá idő, néhány óra, és a legvégén adni kell hozzá egy kis vörösbort, az megbolondítja egy kicsit az ízét – magyarázta Molnár József.

Senki nem tért haza üres hassal

A balmazújvárosi szakképző iskola tanulói is készültek finomságokkal: burgonyagombóc kondások kedvencével, azaz birsalmás sertésraguval kívánták elkápráztatni a zsűrit. Megosztották a Haonnal, hogy bizakodóak, ugyanis az elmúlt években többször értek már el helyezést a balmazújvárosi főzőversenyen. Azonban nem mindenki a gasztroviadal miatt látogatott el a családi napra, sokkal inkább azért, hogy kikapcsolódjanak és a szeretteik, barátaik körében egy jót egyenek. Nyugdíjasokból sem volt híján az esemény, ők úgy vélik, ezek az összejövetelek visszaidézik azt az időszakot, amiben ők felnőttek. 

Ahogyan most, úgy az elmúlt években is itt voltunk a népi ételek és népi játékok fesztiválján, szeretünk jókat enni, és ilyenkor tudunk jó nagyokat beszélgetni is. Az idő kiváló, nincs nagyon meleg, hideg pedig főleg nincs, pászog a szél, ha pedig elfáradnánk, akkor leülünk egy fa alá 

– mondta Erzsébet, aki nyugdíjas barátnőivel látogatott ki a főzőversenyre.

A balmazújvárosi főzőversennyel egy időben tartották meg a törp-parasztolimpiát, ahol a legkisebbek mérték össze erejüket régmúltat idéző, játékos feladatokban. Nagyon sok csapat vett részt a versenyen, és láthatóan kitűnően érezték magukat a népi játékok kipróbálása közben. Azoknak sem kellett szomorkodniuk, akik vásárfiával szerettek volna hazatérni. Több standon lehetett kézműves termékeket megcsodálni és vásárolni. Azok sem maradtak éhen, akiknek csak ahhoz volt kedvük, hogy csapjanak egy kört, hátha látnak ismerős arcokat. Népi ételek közül válogathattak: toroskáposztát, töltött káposztát, slambucot és birkapörköltet árultak a főbejáratnál. Egy biztos, a balmazújvárosi fesztiválon mindenki megtalálhatta a maga ízlésének megfelelő szórakozást, ételt és italt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában