Gasztronómia

2 órája

Rőzselecsó is készült a Hajdúdorogi Ízlelő fesztiválon – fotókkal, videóval

Elindult a főzőverseny a hajdúvárosban, pazarul hangzó fogásokat készítenek a résztvevők. A Hajdúdorogi Ízlelő szombat délelőtt kezdődött el, ottjártunkkor pedig úgy tapasztaltuk, mindenhol kuriózum készül – cikkünkből kiderül, hogy mik is ezek pontosan, garantáljuk, hogy lesz meglepetés.

Balogh Efraim

Készül a rőzselecsó a Hajdúdorogi Ízlelő fesztiválon

Fotó: Kiss Annamarie

Mi sem esik jobban egy szeptemberi, kellemesen hűvös szombat délelőttön, mint baráti és/vagy családi társasággal fát rakni a bogrács alá, főzni egy jó pörköltet, közben mulatóst hallgatni, és nagyokat koccintani. Mivel úgy értesültünk, hogy a Hajdúdorogi Ízlelő pont egy ilyen esemény lesz, ami szervezett főzőverseny, és egyúttal gasztronómiai fesztivál is, ellátogattunk oda. Amikor a helyszínre, a városi strandfürdőbe értünk, az előbb felvázoltak gyorsan valósággá váltak. Na de mi jót főznek szombaton Hajdúdorogon? Tátva maradt a szánk…

Hajdúdorogi Ízlelő haon
Különleges fogások is rotyogtak a Hajdúdorogi Ízlelő fesztiválon szombaton
Fotó: Kiss Annamarie

Hajdúdorogi Ízlelő 2024: a hely, ahol bőven van lecsó 

A strandfürdőhöz érve azt érzékeltük, hogy nagy a készülődés, a bográcsok mellett mindenhol szeleteltek, aprítottak, és már javában füstszagú lehetett a legtöbb csapat főszakácsa. Oda is léptünk Dánielékhez, akik hárman álltak össze egy jó adag kolozsvári szalonnás lecsó elkészítéséhez. Elmondásuk szerint ritkán főznek együtt, a versenyre viszont egy 16 literes bográcsot terveznek megtölteni.

Nevéből adódóan nem volt nehéz kitalálni, hogy honnan érkezett az Adonyi Gang (Nyíradony), akik valószínűleg előbb kinézhettek minket maguknak, mint mi őket, mert mire odaértünk, el volt készítve a „vendégváró” lecsós pizza. Miért is utasítottuk volna vissza; és míg mi élveztük az ízeket, ők addig meséltek.

Rőzselecsót készítünk, egy sima tárcsára szalonnát helyezünk, annak a zsírjára csirkemellet, ami előre be van pácolva, fokhagymás az előfűszerezés, le kell pirítani, csinálunk rá egy lecsót, és tulajdonképpen ennyi, ez ilyen gyors kaja

 – részletezték a folyamatot.

A Borzalom nevű csapat főszakácsa, Zoltán beszélt a különleges ételükről
A Borzalom nevű csapat főszakácsa, Zoltán beszélt a különleges ételükről
Fotó: Kiss Annamarie

Egyébként mint megtudtuk, ez az első alkalom, hogy együtt főz a társaság, „miért ne?” alapon döntöttek úgy, hogy belevágnak. Míg hallgattuk, hogyan készül a rőzselecsó adonyi módra, szemet szúrt a háttérben lévő tűzpiros erőspaprika-sereg, s mire csak annyit kérdeztem, hogy házi-e, a bal zsebemet már tele is nyomták vele. Azért megjegyezték, hogy semmihez ne nyúljak, ha megérintettem a paprikákat, mert instant leég a hajam, az arcom, vagy bármelyik testrészem (elhihetik, ezek után inkább a jobb zsebembe dugtam a bal kezem)… 

Végül kiderült, hogy Ádámék házilag termesztik a veszedelmesen finom zöldséget, 35 fóliasátorban.

„Borzalom”, hogy miket főznek… Valószínűleg nem sokan ettek még ilyen pörköltet

Valami borzalom, hogy mi következett az erős paprika után… Tényleg meghökkentünk, amikor megosztotta velünk a következő csapat, hogy mi fog majd a bográcsban rotyogni. A Borzalom névre keresztelt főzőtársaság éppen egy nagy adag borzpörkölt elkészítésén szorgoskodott, a főszakácsot, Zoltánt pedig kicsit faggattuk, hogy mégis hogyan jött ez az ötlet.

Az erdőben lőtte az egyik vadász barátunk. A borz íze egyébként a vaddisznó és a vadnyúl között van (előbbitől talán finomabb is), és nagyon vörös a húsa. Az 1500-as évekig normális jelenség volt a borzfogyasztás, most ez szeretnénk visszahozni, illetve annyira elszaporodtak, hogy muszáj őket irtani, így legalább nem dobjuk ki, hanem finom kis kuriózum lesz belőlük

 – mondta. Noha a titkos receptet nem osztották meg velünk, annyit azért mégis elárultak, hogy erdei módon, gombás körettel fogják elkészíteni a pörit, és saslik is lesz majd náluk terítéken.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában