Jubileum

2024.09.12. 17:35

100 éves a debreceni Gyermekklinika

Jubilált a nemzetközileg is elismert egészségügyi intézmény. A debreceni Gyermekklinika fennállásának kerek évfordulóját szeptember 12-én, csütörtökön a debreceni DAB-székházban tartott tudományos ülésen ünnepelték.

Kosztin Éva

Jubilált a betegellátó intézmény

Forrás: Napló-archív

Az esemény megnyitóján Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszönetét fejezte ki a debreceni Gyermekklinika valamennyi munkatársának nemcsak az elmúlt 100 év lelkiismeretes munkájáért, hanem a Covid-járvány alatt az egész régióban tett fáradhatatlan erőfeszítéséért. – Egy évforduló mindig kiváló alkalom és lehetőség megismerni a múltat, számot adni a jelenről és átgondolni a jövőt. Az intézmény elmúlt 100 évének legfontosabb eseménye kétségkívül az avatása volt: Debrecen adta a telket, és a polgárok járultak hozzá a megépítéséhez. Legyen a jövőben is ez az épület az oktatás és tudomány kiszolgálója – fogalmazta meg a Debreceni Egyetem fenntartójának elnöke.

debreceni gyermekklinika, 100 éves, évforduló
Kossa György a debreceni Gyermekklinika múltjáról, jelenéről és jövőjéről is beszélt (a kép egy korábbi eseményen készült)
Forrás:  Napló-archív

– Különleges jubileumot ünnepelünk, hiszen a debreceni Gyermekklinika nemcsak Debrecenben, hanem Kelet- és Észak-Magyarszágon is meghatározó szerepet tölt be. Egy évszázad alatt több generáció történetét kísérte végig, és miközben a legfontosabbat, gyermekeink védelmét és ellátását kiemelten kezelte, olyan szakmai és lelki elköteleződésről és tudományos elhivatottságról tett tanúbizonyságot, ami méltán tette nemzetközileg is ismertté, sőt elismertté – mutatott rá Papp László, Debrecen polgármestere. Kifejtette, az intézmény nemcsak kiváló orvosi ellátást nyújtott a betegeknek, hanem a szeretet, a remény és a gondoskodás központjává is vált sok család számára. 

debreceni gyermekklinika, 100 éves, évforduló
Papp László szerint a családbarát szemlélet is kiemelkedő az intézményben ( a kép egy korábbi eseményen készült)
Forrás:  Napló-archív

– Ez az a hely, ahol mindig talál kapaszkodót gyermek és szülő, ez az a hely, ahol nem ismernek lehetetlent. A Gyermekklinika dolgozói szívvel-lélekkel minden nap tesznek érte, hogy a boldog gyerekkor ne csak ígéret legyen, hanem a mindennapok valósága – adott hangot a vélekedésének. 

A debreceni Gyermekklinika hangsúlyt fektet a családokra is

Papp László azt is kiemelte, hogy az intézményben a folyamatosan fejlődő magas minőségű ellátás mellett hangsúlyt fektetnek a családbarát környezet kialakítására pihenőszobákkal és különböző foglalkozásokkal. – Debrecen a legjobb példa a magyar egészségügy fejlődésére: például amellett, hogy az önkormányzat szüntelenül újítja meg az ellátási rendszerét, a kormánnyal és a Debreceni Egyetem Klinikai Központjával közösen összefogva júniusban adtuk át az új Gyermeksürgősségi Központot a debreceni klinikán – emlékeztetett a polgármester. – Debrecen mindig az élen járt, és biztos vagyok benne, hogy a következő 100 évben is ez vár ránk – vetítette előre.

debreceni gyermekklinika, 100 éves, évforduló
Szabó Zoltán az elmúlt 100 év mérföldköveit ismertette (a kép egy korábbi eseményen készült)
Forrás:  Napló-archív

Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke arról a 2021-ben kezdődött integrációs folyamatról beszélt, amelynek révén 2023-ra létrejött Debrecenben az ország legnagyobb fekvőbeteg ellátó intézménye. – Az átalakítás a klinikai betegellátás minden területét érintette, de a szakmai munka tovább folytatódik, kiváltképp a Gyermekklinikán, egyetemi betegellátó rendszerünk egyik zászlóshajóján – mondta, majd ismertette az intézmény történetének legfontosabb állomásait, többek között a fertőzőosztály létesítését, a speciális szakrendelések kezdetét, vagy a speciális diagnosztikai eszközökkel ellátott laboratóriumok kialakítását.

debreceni gyermekklinika, 100 éves, évforduló
Mátyus László az alapítók programját idézte fel (a kép egy korábbi eseményen készült)
Forrás:  Napló-archív

A gyermekgyógyászat jelentőségét hangsúlyozta Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja. 

A kollégáknak éles helyzetekben kell tudni helytállni, miközben a beteg gyermekek látványát aligha lehet megszokni. A debreceni Gyermekklinika közösségében is olyan elhivatott emberek dolgoznak, akiket arra sem kellett soha emlékeztetni, mennyire fontos az oktatás és a kutatás

 – méltatta a dolgozókat. – Ritkán lehet 100 évre előre meghatározni a feladatokat, az egyik alapító, Szontagh Félix mégis egy világos programot fogalmazott meg: „A klinika legyen a kisdedek és a beteg gyermekek meleg hajléka, de egyszersmind a tudomány komoly és méltó temploma” – zárta beszédét Mátyus László.  

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában