Helyi közélet

2024.09.05. 12:51

Nagyszabású orvosi konferencia kezdődött Debrecenben

Idén a cívisváros ad otthont a Magyar Stroke Társaság XVIII. és a Magyar Neuroszonológiai Társaság XV. Kongresszusának. A stroke-ellátás aktuális kérdéseiről hallhatnak kiváló előadásokat a résztvevők.

Bekecs Sándor

Debrecen ad otthont a Magyar Stroke Társaság XVIII. és a Magyar Neuroszonológiai Társaság XV. Kongresszusának. A szeptember 5. és 7. között tartandó eseményen a szakemberek áttekintik a stroke-ellátás legfontosabb kérdéseit, az elmúlt évek új eredményeit és a kezelések alapját képező vezérfonalakat. A kongresszus résztvevői kiváló előadásokat hallhatnak a prehospitális ellátástól, a prevención és kezelésen át a stroke rehabilitációig. A két konferencia mellett megrendezik a Stroke Szakdolgozói Vándorgyűlést is. Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DE KK) elnöke köszöntőjében felidézte, 2021-ben indult el és idén fejeződött be a klinikai integráció. Ennek célja volt, hogy összevonásokkal, átszervezésekkel, új klinikák létrehozásával még stabilabb, még magasabb színvonalú betegellátást hozzanak létre. 

stroke-ellátás, debreceni egyetem klinikai központ
Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke köszöntötte a stroke-ellátásról szóló konferencia résztvevőit
Forrás:  Czinege Melinda

– Ebben a folyamatban különleges szerep jutott az úgynevezett centrumklinikáknak, amelyek már korábban is regionális feladatokat láttak el. Ilyen a Neurológiai Klinika, amelynek nagy múltra visszatekintő szakmai munkája a mai napig is megerősödve áll a betegek szolgálatában – emelte ki.

A debreceni stroke-kutatás hosszú időre tekint vissza. Ez a terület a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának egy olyan profilja, amire méltán lehetünk büszkék

 – fogalmazott Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja elmondta. 

stroke-ellátás, debreceni egyetem klinikai központ
Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja a debreceni stroke-kutatást méltatta
Forrás:  Czinege Melinda

Debrecen, a stroke-ellátás fellegvára

– A legszentebb dolog a betegekre vigyázni, és a betegekről gondoskodni. Alapellátási igazgatóként, háziorvosként látom és tapasztalom, hogy nagyon nagy gond számunkra is a metabolikus szindróma. Ez Magyarország egyik legnagyobb problémája. Kezdődik az elhízással, majd hipertónia, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, majd kiteljesedik ez a probléma, ami önöknél köt ki. Csodálom azt a munkát, amit végeznek, s tudom milyen csodára képesek, ha időablakon belül érkezik a beteg – fogalmazott köszöntőjében Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója. Hozzátette, többek között ezért indította el a város a Mozdulj, Debrecen! programot, ami 18 helyszínen, éves szinten 120 ezer embernek – köztük 1500 gyereknek – biztosít különböző mozgáslehetőséget.

stroke-ellátás, debreceni egyetem klinikai központ
Papp Csaba, a DAEFI igazgatója a stroke-ellátás fontosságára hívta fel a figyelmet
Forrás:  Czinege Melinda

Szapáry László, a Magyar Stroke Társaság elnöke úgy fogalmazott, a konferencia idén a stroke-ellátás fellegvárában zajlik idén mintegy 400 résztvevővel. A debreceni egyetemnek és a klinikának elévülhetetlen érdemei vannak a stroke-ellátás fejlesztésében. 

stroke-ellátás, debreceni egyetem klinikai központ
Szapáry László, a Magyar Stroke Társaság elnöke a stroke-ellátás fellegvárának nevezte Debrecent
Forrás:  Czinege Melinda

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában