Az idő múlik, az emlékek szépülnek

3 órája

Fontos évfordulót ünnepelt a Debreceni Nyugdíjas Egyesület

Az elmúlt 35 év jelzi a közösség erejét, kitartását is. A Debreceni Nyugdíjas Egyesület hétfőn ünnepelt.

Haon.hu

A jelenlévőket Széles Diána alpolgármester is köszöntötte

Forrás: Debreceni Városháza

Harmincöt esztendővel ezelőtt – 1989. szeptember 22-én – alakult meg a Debreceni Nyugdíjas Egyesület. A születésnap alkalmából a város egyik legnagyobb taglétszámú civil szervezete jubileumi ünnepséget rendezett a VOKE Egyetértés Művelődési Központban 2024. szeptember 30-án – számolt be róla a Debreceni Városháza. 

Sokan gyűltek össze a Debreceni Nyugdíjas Egyesület ünnepségére
Sokan gyűltek össze a Debreceni Nyugdíjas Egyesület ünnepségére
Forrás: Debreceni Városháza

A születésnapi köszöntők sorát Széles Diána, Debrecen alpolgármestere nyitotta, aki szerint a város társadalmának magvát a civil szervezetek – melyekből több mint 1600 van – alkotják. Ezek között nagyon kevés működik olyan régóta, mint a Debreceni Nyugdíjas Egyesület, melynek sokrétű és sikeres tevékenysége is mutatja, mennyire színes és fiatalos közösségükben a szépkorúak élete. Az önkormányzat folyamatosan tartja a kapcsolatot ezzel az egyesülettel is, állandó jellegű az eszmecsere, s bármilyen segítségre van szükségük, azt megadja. Az alpolgármester szerint nagyon fontos a kommunikáció a civil szervezetek és az önkormányzat között. Debrecen gondoskodó városként általában is megteremti annak lehetőségét, hogy a szépkorúak mindenkor aktív részesei lehessenek a város közösségeinek: mozogjanak egészségükért, művelődjenek, megmutassák tudásukat, hasznosítsák ismereteiket. A Debreceni Nyugdíjas Egyesület tagságát alkotó szépkorúakat sok erő, fiatalos lendület és vidámság jellemzi, ami lelkesítheti kortársaikat, s amit tovább tudnak adni az utánuk következő generációknak.

A Debreceni Nyugdíjas Egyesület az országban az egyik élenjáró értékőrző közösség

Széles Diána a születésnapos egyesület elnökének, Hartman Jánosnak az évforduló alkalmából emléklapot is átadott.

Meskó László, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke – már megelőlegezve a köszöntőket követő produkciókat – arról beszélt, mennyi értékmentő, értékőrző munka van ezek mögött a teljesítmények mögött. Mint mondta, a Debreceni Nyugdíjas Egyesület az országban az egyik élenjáró értékőrző közösség. Ehhez jó egészségre is szükség van, ezért az elnök személy szerint is mind többeket ösztönöz arra, hogy egészségük megőrzése érdekében mozogjanak minél többet, s tartozzanak közösséghez – mert ez az életet is meghosszabbítja. Meskó László kiemelte, hogy az önkormányzatok – a rájuk való odafigyeléssel – nagyon sokat tehetnek a szépkorúakért.

Többeket is köszöntöttek az ünnepségen
Többeket is köszöntöttek az ünnepségen
Forrás: Debreceni Városháza

Molnár Ferencné, a Hajdú-Bihar Vármegye és Debrecen Nyugdíjas Szervezeteinek Szövetsége elnöke szerint egy civil szervezet életében 35 év nagyon sok idő, amely nagyon sok változást hozhat. A Debreceni Nyugdíjas Egyesület életében az egyik legjelentősebb változás az volt, hogy tagjainak száma folyamatosan gyarapodott. Mióta tagja, ő maga is nagyon jól érzi magát ebben a közösségben, s a hétfőnkénti rendszeres találkozásokat mindenki nagy örömmel várja. Reményének adott hangot, hogy a jelenlévők az egyesület létrejöttének 40. évfordulóját is együtt ünnepelhetik majd.

Hartman János, a Debreceni Nyugdíjas Egyesület elnöke felidézte azon alapítók emlékét, akik 1989-ben – akár az akkori hatalommal is szemben – szebbé, jobbá, élhetőbbé kívánták tenni közösségük tagjainak mindennapi életét, majd szélesebb körben is fókuszáltak a nyugdíjasok helyzetének javítására. Az, hogy az elődök jól határozták meg céljaikat, bizonyítja, hogy az egyesület 35 esztendeje működik, s a célok egy része ma is időszerű és megvalósításra vár. S a 35 esztendő jelzi a közösség erejét, kitartását is. Igyekeznek egyre több embernek megadni azt a lehetőséget, hogy nyugdíjas éveiket barátok között, hasznosan, egészségben, vidáman, jó hangulatban tölthessék el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában