Ünnepség

2 órája

Rengeteg villamos, omnibusz és nagy klasszikusok: igazi retro feelingje volt a DKV nyílt napjának – fotókkal, videóval

140. születésnap? Elég szürreális ilyet elképzelni, a DKV Zrt. viszont büszkén elmondhatja magáról, hogy kerek évfordulóhoz érkezett. A jeles alkalmat ingyenes nyílt nappal koronázta meg a DKV, amelyre még a zord idő ellenére is rengetegen látogattak el.

Balogh Efraim

Omnibuszon is utazhattak az érdeklődők

Forrás: Molnár Péter

Ilyen egy igazán kellemes és ingyenes családi program Hajdú-Biharban, mint amit vasárnap rendeztek meg a Salétrom utcán, Debrecenben. Idén ünnepli fennállásának 140. évfordulóját a DKV Zrt., mely hatalmas kiállítással felérő nyílt napot szervezett a telephelyén.

Az újabbak mellett a DKV régi járműveit is meg lehetett tekinteni
Az újabbak mellett a DKV régi járműveit is meg lehetett tekinteni
Forrás: Molnár Péter

Eltelt 140 év az alapítás óta, a DKV nyílt nappal ünnepel Debrecenben

Délelőtt 9 órától már elkezdődtek a programok, stábunk pedig a Hadházi Káposztás Napokról érkezve toppant be a DKV telephelyére. De még ezt megelőzően, parkolóhelyet keresve is találkoztunk mára már legendássá vált járművekkel, mint például a régi, sárga, csuklós Ikarus, ami rendhagyó módon közlekedett a városban: elvitte az érdeklődőket egy körre.

Átlépve a bejáratot rengeteg családot láttunk, többségében kisgyerekeset, akik többek között vagy arcfestésre vártak, vagy mini zöld buszon és a Zsuzsi Kisvasút „gyermekverziójában” ülve szelték az utakat.

Szilágyi János épp a „sofőrapuka” szerepét töltötte be az egyik ilyen járműnél, aztán végül szóba is elegyedtünk:

Debreceniek vagyunk, a délelőtt eddigi részét villamosozással töltöttünk, mert a gyerekek nagyon szeretik. Tettünk egy kört az 1-essel így, hogy ingyenes, megnéztük a tűzoltóautókat is, körbejárjuk még a helyet

– mondta.

És hát tényleg volt is mit, mert a kürtőskalácsostól az ország legjobb (és már lassan „nyugdíjas” korba lépő) drogkereső kutyáján át motorosrendőr-bemutatóig volt minden, ami még plusz izgalmi faktort nyújtott az érdeklődőknek a DKV kiállításán.

A DKV emlékszobája volt a slágerprogram

Erika és Gabi is eltöltöttek néhány órát a Salétrom utcai telephelyen, és még mielőtt hazaindultak volna, tartottak egy rövid élménybeszámolót:

Kb. 10 óra óta vagyunk kint, utaztunk az omnibuszon, a 620-assal, kicsit nosztalgiáztunk… 10 óra óta vagyunk itt egyébként, ezek az utazások nagy élményt jelentettek nekünk, csakúgy, mint a DKV Közlekedéstörténeti Emlékszobája. Maradnánk még nagyon szívesen, csak nagyon fázunk…

– osztották meg dideregve. Noha tényleg nem volt kellemes az idő, a többséget annyira ez se zavarta, még a legkisebbeket sem, sőt: volt, akit az egyik villamos sofőrülésében melegedett, és úgy kaptuk lencsevégre.

Találkoztunk olyan családdal is, akik felmenőik révén igen erősen kötődnek a DKV járműveihez. Mint kiderült, a debreceni Szőlősi Zsolt és fia, Levente az emlékmúzeumban érezték magukat legjobban, a retro villamoshoz pedig családi szálak fűzik őket.

A régi rácsos ajtajú villamost még nagymamám is vezette, aki amúgy forgalmista volt

– mondta Zsolt.

Fotóink és videónk pedig vizuálisan is elbarangolják olvasóinkat a DKV telephelyén, melyen garantált volt vasárnap a retro életérzés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában