Szigorítás

2024.09.13. 17:30

Van, aki naponta több doboz energiaitalt iszik – a tiltás csak olaj lenne a tűzre?

Egy kormányrendelet-tervezet szerint a 18 éven aluliakat érintené a változás. Debreceni fiatalokat kérdeztünk az energiaitalok árusítására vonatkozó várható korlátozásáról, illetve saját fogyasztási szokásaikról is.

Bekecs Sándor

Péntek délután. A debreceni Nagyállomás környéke és a Petőfi tér fiatalokkal tele, akik vagy a vonatukat várják, vagy épp a hétvégére búcsúznak el nem helybéli barátaiktól. Hátukon táska, kezükben telefon, bérlet, elektromos cigaretta, víz, üdítő vagy energiaital. Vajon hanyadik doboz fogy el aznap? S vajon mennyien tudják, hogy hamarosan az energiaitalok is ugyanarra a polcra kerülhetnek, mint az alkohol vagy a dohánytermékek

Megoszlik a debreceni fiatalok véleménye az energiaitalok árusításának korlátozásáról
Megoszlik a debreceni fiatalok véleménye az energiaitalok árusításának korlátozásáról
Forrás: illusztráció / MW-archív

A reggeli vajaskifli mellé, egy szál cigaretta vagy valamilyen alkohol elfogyasztásával párosítva, vagy azért, mert finom. Számtalan indok lehet egy doboz energiaital elfogyasztására, ráadásul nem is tiltott szer, sok helyen kapható, még több helyen iható. Körbekérdeztünk, mit szól az utca embere ahhoz, hogy visszaszorítanák a fiatalok körében az energiaitalok fogyasztását.

Jó ötlet betiltani az energiaitalok árusítását a 18 éven aluliaknak?

Energiaitalt fogyasztó fiatal hölgyhöz léptünk oda, aki név nélkül osztotta meg velünk véleményét. Mint elmondta, napi két dobozzal iszik és szerinte felesleges a szabályozás bevezetése, ugyanis vannak más olyan – 18 éven aluliak számára is elérhető – termékek, amelyek ugyanúgy károsak az emberi szervezetre, ha nagyobb mennyiségben fogyasztják. Ezt a vélekedést egy másik járókelő is osztotta, aki hozzátette: véleménye szerint a tiltás a mai fiataloknál épp az ellenkező hatást érheti el.

– Támogatom, hogy ezt a korlátozást bevezessék. Heti 1-2 alkalommal iszok, viszont korábban ennél sűrűbben fogyasztottam, leginkább az íze miatt. Viszont ma már nem érzem azt az élénkítő hatását, mint korábban – tudtuk meg Viktortól

Hozzátette, azért is fogta vissza a mennyiséget, mert korábban túlzásba vitte, ráadásul veseproblémái is lettek miatta.  

energiaitalok, debrecen, energiaitalok árusítása, kávé, koffein, fiatalok, taurin
Viktor támogatja, hogy ne áruljanak 18 éven aluliak számára energiaitalokat
Forrás:  Molnár Péter

Az energiaitalok esetében is megtalálják, hogyan kerüljék meg a szabályokat

– Én rendszeren iszok, ez napi két dobozt jelent nálam – válaszolta kérdésünkre Kevin. Ő nem tartja jó ötletnek az energiaitalok betiltását, mert ugyanolyan üdítőnek tartja, mint például a kólát. Úgy tekint az energiaitalra, mint a kávé helyettesére. Így, véleménye szerint annak az árusítását is korlátozhatnák.  

Ráadásul vannak már koffeinmentes energiaitalok is. Természetesen azzal egyetértek, hogy a fiatalabbak, mondjuk a 10-12 éven aluliak ne igyanak ilyeneket 

– tette hozzá.  

Úgy gondolja, a tiltás talán eléri egy időre azt, hogy a fiatalok kevesebb energiaitalt fogyasszanak, de ahogy a dohányáruknál vagy az alkoholok esetében, itt is hamar megtalálják majd a lehetőséget, hogy vegyenek maguknak.  

energiaitalok, debrecen, energiaitalok árusítása, kávé, koffein, fiatalok, taurin
Kevin – elmondása szerint – napi két dobozzal iszik
Forrás:  Molnár Péter

Az ilyen energiaitalok kerülhetnek másik polcra

Az Igazságügyi Minisztérium által közzétett kormányrendelet-tervezet alapján a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére nem értékesíthető, illetve nem kiszolgálható energiaital az olyan – a 2009 vagy 2202 VTSZ szám alá tartozó – alkoholmentes ital, amely legalább 15 mg/100 ml mennyiségben tartalmaz bármely, a metil-xantinok csoportjába tartozó vegyületet (a továbbiakban: metil-xantin), vagy tartalmaz metil-xantint és a következő anyagok bármelyikét:  

  • ginseng,  
  • L-arginin,  
  • inozitol,  
  • glükuronolakton,  
  • Taurin.

A kormányrendelet-tervezet egyik mellékletében szereplő adatok szerint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (illetve jogelődje, a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz) 2011. november 1.  és 2023. október 13. között 565 esetben érkezett jelentés az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről. Ezek 26 százaléka lányokat, 74 százaléka fiúkat érintett.  

Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott. Az energiaitalt 21,5 százalékban (97 esetben) alkohollal együtt fogyasztották. A tünetekkel, rosszullétekkel érintettek között 333 fő volt 18 év alatti.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában